Citate ateiste, atei celebri

Intr-o zi ca oricare alta, in news feed-ul de pe Facebook imi apare o postare a unei tipe, o pitzi care exceleaza in a-si etala corpul in diverse ipostaze, dar care acum s-a gandit ca „da bine” si putina filozofie, dupa exemplul batausului de chelneri, valoarea nationala Adrian Mutu. Individa cita dintr-un alt individ necunoscut mie, ceva de genul ca omul simplu si geniul sunt credinciosi, iar ateii sunt formati din mediocri. Saraca pitzi incerca sa para si ea intelectuala, ca doar nu o fi numai curuletzul de ea, insa daca ai intreba-o daca a citit Biblia ti-ar spune ca nu a avut cand, ca doar pozele astea ii mananca tot timpul, iar despre alte carti nici nu e nevoie sa pomenim… In fine, respectiva nu e demna de mentionat, insa am observat in numeroase alte ocazii diferite persoane care se agata de cate un citat sau altul al vreunei personalitati, crezand ca astfel „le dau peste bot” ateilor.

Cele mai intalnite astfel de citate sunt cele ale raposatului Petre Tutea, un individ care a pendulat intre comunism si … legionarism, iar in timpul liber mai scria cateva impotriva ateilor, deasupra carora punea si o baba credincioasa dar jegoasa, urmeaza apoi „sfantul Ardealului”, Arsenic Boca-Loca si apoi diverse personalitati, fie autohtone, fie universale, dintre care amintim de matematicanul Blaise Pascal si „pariul” sau, discutat cu alta ocazie. Despre toti acestia si despre alte manipulari folosite, ca de exemplul povestioara cu frizerul ateu sau cea cu micul Einstein si profesorul, in alt articol…

Intr-o societate unde secole intregi riscai chiar sa arzi pe rug sau sa fi ucis cu pietre & stuff pentru ca nu pareai atat de pios ca vecinu’, a rosti niste laude (sincere sau nu) la adresa divinitatii nu mi se pare mare realizare. Pe de alta parte, a te pune impotriva curentului si a-ti expune o opinie contrara ca cea a majoritatii, in unele cazuri cu posibile repercusiuni, este cu adevarat de admirat. Sa nu uitam ca multora din ateii de mai jos li se datoreaza progresul civilizatiei umane, iar fara aportul unora nu am fi avut parte de multe descoperiri si tratamente, fiind posibil nici sa nu ne fi nascut din cauza ca un stramos de-al nostru ar fi decedat prematur, rugaciunile nefiind desigur un tratament prea grozav 😛


Sa incepem cu preferatul meu, Isaac Asimov:

„Refuz sa ma las prada neputintei si sa numesc aceasta neputinta dumnezeu”

„Citită cum trebuie, Biblia este cea mai puternică forţă pentru ateism concepută vreodată.”

„Nu pot infirma posibilitatea existentei lui Dumnezeu, dar aceasta este atât de improbabila, încât nici nu merita sa-mi mai bat capul.”

si sa continuam cu „a few others”:

Albert Einstein:

„Cuvântul ‘Dumnezeu’ reprezintă pentru mine nimic mai mult decât expresia şi produsul slăbiciunilor umane, Biblia, o colecţie de legende onorabile dar primitive şi care sunt totuşi destul de copilăreşti.”

„Dacă oamenii sunt buni doar pentru că le e frică de pedeapsă şi pentru că speră la o recompensă, atunci suntem într-o stare jalnică.”

„Este, bineînteles, o minciuna, ceea ce ati citit despre convingerile mele religioase, o minciuna repetata sistematic. Nu cred într-un Dumnezeu personal si n-am negat niciodata aceasta, ci am exprimat-o clar. Daca exista în mine ceva care poate fi numit religios, atunci este admiratia netarmurita pentru structura acestei lumi, pe atât pe cât stiinta noastra o poate evidentia.”

Napoleon Bonaparte:

„Religia este cea care-i impiedica pe cei săraci să-i omoare pe cei bogați”

Carl Sagan:

„Nu poţi convinge un credincios de nimic; deoarece credinţa lui nu se bazează pe dovezi, ci se bazează pe o nevoie profundă de a crede.”

Arthur Schopenhauer:

„Religia este capodopera artei de a dresa animalele, deoarece dresează oamenii cum să gândească.”

Mark Twain:

„Nu mă deranjează părţile pe care nu le înţeleg din Biblie, ci părţile pe care le înţeleg.”

„Nu vei găsi niciodată un creştin care să fi obţinut aceste cunoştinţe valoroase, aceste cunoştinţe salvatoare, prin alt proces decât nemuritorul şi întotdeauna suficientul „lumea spune”. În toţi cei şaptezeci şi doi de ani şi jumătate ai mei n-am întâlnit alt tâmpit precum specia umană.”

„Ciudat… un Dumnezeu care ar fi putut sa creeze cu aceeasi usurinta copii buni sau copii rai a preferat sa creeze copii rai; care i-a facut sa-si pretuiasca viata amara si totusi le-a scurtat-o cu zgârcenie; a vorbit despre Legi de Aur si iertare înmultita de saptezeci si sapte de ori, si totusi a inventat Iadul; care vorbeste altor oameni despre morala, dar nu are însusi niciuna; pe care-l supara delictele, dar le comite pe toate; care a creat omul fara sa i-o ceara nimeni, pentru ca apoi sa încerce sa arunce responsabilitatea pentru actiunile omului asupra omului, în loc s-o puna acolo unde trebuie, asupra sa; si care, în final, cu o obtuzitate, la urma urmelor, divina, îsi invita bietul sclav napastuit sa-l venereze!”

Ernest Hemingway

„Toţi oamenii care gândesc sunt atei”

„Farurile sunt mai folositoare ca bisericile.”
Benjamin Franklin

„Omul l-a creat pe Dumnezeu, nu Dumnezeu pe om.”
Giuseppe Garibaldi

Richard Dawkins:

„Opiniile ştiinţifice sunt susţinute de dovezi şi obţin rezultate. Miturile şi credinţele nu sunt şi nu obţin.”

Christopher Hitchens:

„Ceea ce se afirmă fără dovezi poate fi respins fără dovezi”

George Bernard Shaw:

„Faptul că un credincios e mai fericit decât un sceptic nu e mai relevant decât faptul că un beţiv e mai fericit decât un om treaz.”

Arthur C. Clarke:

“Se poate ca rolul nostru pe această planetă să nu fie slăvirea lui Dumnezeu, ci crearea lui.”

Seneca cel Tânăr:

„Religia e privită de oamenii de rând ca adevărată, de înţelepţi ca falsă, iar de conducători ca folositoare.”

Anne Lamott:

„Poţi presupune liniştit că l-ai creat pe Dumnezeu după chipul şi asemănarea ta atunci când realizezi că Dumnezeu îi urăşte pe aceiaşi oameni ca şi tine.”

Sigmund Freud:

„Religia este comparabilă cu o nevroză a copilăriei.”

Stendhal:

„Singura scuză a lui Dumnezeu este că nu există.”

„Toate religiile sunt întemeiate pe teama celor mulţi şi pe isteţimea câtorva.”

Ferdinand Magellan:

„Biserica spune că Pământul e plat, dar eu ştiu că e rotund, căci i-am văzut umbra pe lună şi am mai multă încredere într-o umbră decât în biserică.”

Stephen Roberts:

„Susţin că amândoi suntem atei. Eu doar cred mai puin cu un zeu decât tine. Când vei înţelege de ce îi respingi pe ceilalţi zei posibili, vei înţelege de ce îl resping pe al tău.”

„Susţin că amândoi suntem atei. Eu doar cred mai puţin cu un zeu decât tine. Când vei înţelege de ce îi respingi pe ceilalţi zei posibili, vei înţelege de ce îl resping pe al tău.”

Ambrose Bierce:

„Oceanul: o masa de apa care ocupa 2/3 din suprafata unui Pamant creat pentru un om… fara branhii.”

Benjamin Disraeli:

„Unde se termina cunoasterea, incepe religia”

Chong Wang:

„Când societatea este în declin, este de aşteptat ca oamenii să recurgă la credinţa în zei; când un om este neştiutor, el se roagă nerăbdător pentru noroc.”

Madalyn Murray O’Hair:

„Ateii sunt acum aici şi vor rămâne. Suntem pregătiţi să preluăm cultura şi s-o împingem înainte în beneficiul întregii umanităţi. Religia a fost întotdeauna anti-umană, anti-femei, anti-viaţă, anti-pace, anti-raţiune şi anti-ştiinţă. Ideea de dumnezeu a fost nu numai în detrimentul omenirii, ci şi al pământului. Este timpul, acum, ca raţiunea, educaţia şi ştiinţa să preia controlul.”

Thomas Edison:

„N-am văzut niciodată nici cea mai mică dovadă ştiinţifică a teoriilor religioase ale raiului şi iadului, a vieţii viitoare a indivizilor sau a unui Dumnezeu personal.”

Bertrand Russell:

„Cu foarte puţine excepţii, religia pe care omul o acceptă este aceea a comunităţii în care trăieşte, ceea ce evidenţiază faptul că influenţa mediului este ceea ce l-a făcut să accepte religia în cauză.”

„Şi dacă ar exista un Dumnezeu, cred că este foarte improbabil ca el să aibă atâta vanitate încât să se simtă jignit de cei care se îndoiesc de existenţa lui.”

Gene Roddenberry:

„Trebuie să punem la îndoială logica poveştii de a avea un atotştiitor şi atotputernic Dumnezeu care a creat oameni cu defecte şi apoi îi învinovăţeşte pentru propriile sale greşeli.”

Douglas Adams:

„O minciună este o minciună chiar dacă toţi o cred. Adevărul este adevăr chiar dacă nimeni nu îl crede.”

D. H. Lawrence:

„Forţa brută zdrobeşte multe plante. Şi totuşi plantele cresc din nou. Piramidele nu vor rezista niciun moment prin comparaţie cu margareta. Şi înainte ca Buddha sau Isus să vorbească, privighetoarea a cântat, şi mult timp după ce cuvintele lui Isus şi Buddha vor fi date uitării, privighetoarea va cânta încă. Deoarece ea nu predică, nu porunceşte, nici nu sileşte. Ea doar cântă. Iar la început n-a fost un Cuvânt, ci un ciripit.”

Marchizul de Sade:

„Ideea de dumnezeu este singurul rau pe care nu il pot ierta omenirii.”

Aristotel:

„Oamenii creaza zeii dupa propria lor imagine, nu doar in privinta formei cat si in a modului de viata”

George Daacon:

„Daca puterea absoluta corupe absolut, ce putem spune oare despre dumnezeu?”

Philip K. Dick:

„Realitatea este aceea care atunci cand nu mai crezi in ea, nu dispare”

Walt Whitman:

„Nu este dumnezeu mai divin decat tu insuti”

Frank Lloyd Wright:

„Cred in Dumnezeu, doar ca il numesc Natura”

Epicur:

„Vrea Dumnezeu să prevină răul, dar nu poate? Atunci nu e omnipotent. Poate, dar nu vrea? Atunci e malefic. Şi poate, şi vrea? Atunci de unde vine răul? Nici nu poate, nici nu vrea? Atunci de ce să fie numit Dumnezeu?”

Andrew Carnegie:

„Nu cred în Dumnezeu. Învaţă un om să fie un bun cetăţean şi ai rezolvat problema vieţii.”

„Două mâini care muncesc fac mai mult decât o mie strânse pentru rugăciune.”
Anonim

Anonim:

„Tu continuă să crezi, eu voi continua să evoluez.”

Denis Diderot:

„Omul nu va fi liber până când ultimul rege va fi spânzurat cu intestinele ultimului preot.”

Voltaire:

„Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost.”

„Clericul este un om care se simte chemat sa traiasca fara a munci, pe spinarea ticalosilor care muncesc ca sa traiasca.”

„Nu exista secte în geometrie.”

Steven Weinberg:

„Cu sau fără religie, oamenii buni vor face lucruri bune, iar oamenii răi vor face lucruri rele, dar ca oamenii buni să facă lucruri rele e nevoie de religie.”

Friedrich Wilhelm Nietzsche:

„Credinţa: să nu vrei să ştii ce este adevărat.”

„Din paradis lipsesc toţi oamenii interesanţi.”

Baronul D’Holbach:

„Dacă ignoranţa faţă de natură a dat naştere la zei, atunci cunoştinţele despre natură îi vor distruge.”

„Daca mergem înapoi la începuturile lucrurilor, vom descoperi întotdeauna ca ignoranta si teama au creat zeii; ca imaginatia, impresia si înselaciunea i-au ornat; ca slabiciunea îi venereaza; ca obisnuinta îi tolereaza; si ca tirania îi favorizeaza pentru a profita de orbirea oamenilor.”

Ludwig Feuerbach:

„Nu este la fel ca în Biblie, că Dumnezeu a creat omul în propria sa imagine. Dar, dimpotrivă, omul l-a creat pe Dumnezeu în propria sa imagine.”

Mahatma Gandhi:

„Cele mai groaznice şi cele mai crude crime pe care istoria le-a înregistrat au fost comise sub adăpostul religiei sau al altor motive la fel de nobile.”

Will Durant:

„Adevarul e ca oamenii vor cere întotdeauna o religie expusa în imagini si cu un halou de supranatural. Ei nu vor stiinta; sunt terorizati de ea ca de moarte, pentru ca singura predica a stiintei este ca tot ce e viata manânca alta viata si tot ce e viata moare. Masele nu vor accepta niciodata stiinta pâna când nu le va oferi un paradis pamântesc. Atât timp cât va exista saracie, vor exista zei.”

Ron Patterson:

„Ar putea o fiinta sa creeze cele cincizeci de miliarde de galaxii, fiecare cu doua sute de miliarde de stele si apoi sa se bucure de mirosul carnii arzânde de capra?”

Thomas Paine:

„Cât despre cartea numita ?Biblia?, este o blasfemie s-o numesti Cuvântul Lui Dumnezeu. Este o carte de minciuni si contradictii, o istorie a unor timpuri rele si a unor oameni rai.”

Lemuel K. Washburn:

„Cei mai multi oameni ar ucide adevarul daca adevarul le-ar ucide religia.”

Christopher Marlowe:

„Consider religia doar o jucarie copilareasca/ Si sustin ca nu exista alt pacat decât ignoranta.”

Robert G. Ingersoll:

„Daca admitem ca o fiinta infinita a controlat destinele persoanelor si popoarelor, istoria devine o farsa cât se poate de cruda si sângeroasa. Era dupa era, cei puternici i-au calcat în picioare pe cei slabi; cei vicleni si lipsiti de inima i-au facut sclavi pe cei simpli si inocenti, si nicaieri în toate analele omenirii, niciun zeu nu i-a ajutat pe cei oprimati.”

„Dacă creierul meu şi cartea (Biblia) sunt, amândouă, opere ale aceluiaşi Dumnezeu Infinit, a cui vină e că creierul meu şi cartea nu sunt de acord?”

Alexandre Dumas:
„Daca Dumnezeu ar fi brusc condamnat sa traiasca viata pe care a abatut-o asupra oamenilor, s-ar sinucide.”

Percy Bysshe Shelley:

„Daca Dumnezeu a vorbit, de ce nu este lumea convinsa?”

John Mackie:
„Daca este vreun miracol pe lume, este acela ca atât de multi oameni chiar cred ca dumnezeu exista.”

Jean Rostand:
„Divinul este probabil acea calitate a omului care-i permite sa suporte lipsa unui Dumnezeu.”

Delos B. McKown:

„Este scandalos ca orice persoana moderna, inteligenta, bine educata sa creada în crestinism.”

George Bernard Shaw:
„Fereste-te de omul al carui Dumnezeu este în ceruri.”

Llewelyn Powys:
„Lumea are nevoie de mai putina religie si mai mult bun-simt.”

Steven Sparks:

„Maica-mea m-a obligat sa renunt la prietenii imaginari când aveam sase ani. Ea dorea sa-i înlocuiasca cu un nou prieten imaginar, unul mare si puternic. Mi-a luat peste douazeci de ani sa scap de acela.”

Jerry Sturdivant:

„Moralitatea înseamna sa faci ceea ce este corect, indiferent ce ti se spune. Religia înseamna sa faci ce ti se spune, indiferent ce este corect.”

Arthur Schopenhauer:

„Niciun copil sub vârsta de cincisprezece ani n-ar trebui sa primeasca instruire pe subiecte care ar putea sa fie vehicule ale unor greseli grave, cum sunt filosofia sau religia, pentru ca notiunile gresite imprimate timpuriu rareori pot fi dezradacinate, iar dintre toate facultatile intelectuale, judecata este ultima care ajunge la maturitate.”

Marilyn Manson:
„Nu sunt sclavul unui dumnezeu care nu exista.”

Karl Marx:
„Primul amendament pentru fericirea oamenilor este abolirea religiei.” (poate trebuia sa te opresti DOAR acolo bro :P)

Dennis Potter:
„Religia, pentru mine, a fost întotdeauna rana, nu bandajul.”

Edgar Allan Poe:
„Toata religia, prietene, a evoluat pur si simplu din frauda, teama, lacomie, imaginatie si poezie.”

Lucretiu:

„Toate religiile sunt la fel de sublime pentru ignorant, folositoare pentru politician si ridicole pentru filosof.”

Dan Barker:

„Voi credeti într-o carte cu animale vorbitoare, magi, vrajitoare, demoni, bete care se transforma în serpi, mâncare care cade din cer, oameni care merg pe apa si toate felurile de povesti magice, absurde si primitive, si spuneti ca noi suntem cei care au nevoie de ajutor?”

Evident, sunt mult mai multe citate si/sau cugetari similare, precum si nenumarati oameni care si-au adus o contributie enorma in diferite domenii, insa o simpla pagina de blog e neincapatoare pentru toti. Stiti insa vorba, daca doriti mai mult, „google is your friend” 😛

O părere la “Citate ateiste, atei celebri

  1. Doru

    „Nici in ignoranta nu m-am putut increde in Dumnezeu , nu pot fi acuzat de rea-vointa , sceptic te nasti , nu devii . Acum aruncati cu laturi in zeul vostru pentru neputinta .” Vintea Alexandru

    View Comment
    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.