Cruce, jurnalism si cancer

8cc

De prin 2007, termenul “cancer” a inceput sa fie folosit pentru a descrie o postare pe internet de o calitate slaba, care il “imbolnaveste” astfel pe cititor. O mare parte din articolele aparute in media romaneasca isi merita cu varf si indesat titulatura de canceroase, dupa cum vom vedea in exemplul de fata.

Articol aparut astazi, 18 iunie 2015, pe Realitatea.net:

Ce se intampla de fapt daca faci semnul crucii deasupra mancarii

Din text:

“Fizicianul Angelina Malakhovskaya a studiat puterea semnului crucii timp de 10 ani. Ea susţine că a descoperit, în special proprietăţile bactericide unice ale apei după ce este binecuvântată cu o rugăciune ortodoxa şi cu semnul crucii.”

“Oamenii de ştiinţă au studiat impactul rugăciunii „Tatăl nostru” şi al semnului crucii asupra bacteriilor patogene. Mostre de apă din diferite surse, precum fântâni, râuri sau lacuri au fost folosite în cercetare. Toate mostrele conţineau anumite bacterii. S-a observat că dacă se rosteşte rugăciunea domnească şi se face semnul crucii asupra apei, numărul de bacterii dăunătoare scade de zeci de ori.”

“S-a observat că dacă semnul crucii este făcut neîngrijit şi fără să atingă punctele corespunzatoare: centrul frunţii, centrul plexului solar şi umerii, rezultatele pozitive ale testelor sunt mai slabe sau chiar absente. Rugăciunea a fost spusă atât de credincioşi cât şi de atei, iar numărul bacteriilor, indiferent de mediu, a scăzut.”

Am rezistat pana la capat, cu toate ca simteam cum imi creste o tumora cerebrala, insa am vrut sa dau de capatul acestei povesti, iar la final vad ca este citata sursa: teotrandafir.com

Wow, pe bune? Poptamasul feminin? Cu inima stransa, am dat click, pentru a vedea exact acelasi articol pe site-ul madamei, care la final a citat doar sursa unei fotografii pe care o postase in articol, nu si sursa materialului. Nu trebuie sa fiu profet ca sa imi dau seama ca nu Teo e sursa de origine a acelui cancer, asa ca… Google is our friend!

Rezultatul este, ca sa folosesc termenii utilizati de publicatiile online: SOCANT! Sau: Nu vei ghici niciodata ce rezultate mi-a afisat Google! ori: Nu ai fi crezut vreodata ca este posibil asa ceva! Click sa vezi rezultatele care au uimit toata tara!

cruce1

Pe scurt, mizeria asta pseudostiintifica este copiata de zeci de site-uri si bloguri, de la cele obscure si/sau ultraortodoxe pana la cele de nivel national, cu zeci de mii de vizitatori zilnici, iar sursa, daca se oboseste careva sa o mentioneze, este indicata ca fiind doar una dintre celelalte, care la randul ei a preluat articolul de la un site similar, fara a fi mentionat undeva articolul original sau studiul stiintific care poate demonstra cele spuse. In aceeasi capcana au cazut si unele publicatii straine, dovada ca jurnalismul de 2 lei nu se practica doar la noi.

Descoperirea epocala a Angelinei Malakhovskaya se pare ca dateaza din 2006, acesta fiind cel mai vechi articol in romana pe tema aceasta pe care l-am gasit, restul reincalzind anual aceeasi ciorba… sfintita 🙂 De mentionat ca in textul de pe Catholica este eliminat faptul ca rugaciunea purificatoare este una ortodoxa 😛

Originalul, aici: http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=1173

Garantia ca aceasta agentie de stiri nu prezinta date eronate o ofera chiar stapanul intregii mass-medii rusesti, Vladimir Putin: “Interfax always means quality and reliable information”. Pai cum sa nu-i crezi acum? :))

Ei, dar cine oare mai sustinea ceve similar, anume ca: “faceti semnul sfintei cruci pe tot ce mancati: apa, ceai, cafea, prajitura, fructe, bautura, paine. De ar fi dat chiar si cu otrava, Sfanta Cruce anuleaza tot ce este otravit” ? Oooo, este chiar calugarul nostru teleportac, Arsenie Boca! Despre cultul sau si ineptiile debitate de acesta, aici:
http://unicornulroz.info/2014/09/18/arsenie-boca-si-sex-cu-animale/#.VYKwLfmqpBc

Intreaga propaganda pseudostiintifica a puterii crucii este demontata aici, de ADEVARATI oameni de stiinta, lucru care este insa la indemana oricarui individ cu o minima educatie:

http://humanism.su/en/articles.phtml?num=000080

http://skeptophilia.blogspot.ro/2013/08/the-physics-of-holy-water.html

De ce a avut succes acest text penibil? Pentru ca astfel de “stiri” aduc cititori si genereaza trafic, deci implicit venituri pentru publicatiile online ce se vor “serioase”, in timp ce pentru cele religioase reprezinta o validare a propriei credinte. Nu este de mirare ca multe titluri suna in felul urmator: “Vindecarea prin credinta chiar este posibila”, “Pentru cine avea nevoie de dovezi stiintifice” sau chiar “Sa ne facem cruce fara rusine!” :))

Pentru credinciosul modern, care isi vede la fiecare pas iluziile confruntate si desfiintate cu argumente stiintifice, a putea folosi aceste arme ale laicitatii in favoarea sa pare o adevarata mana cereasca. “Vezi buei, ca e adevarat, uite aici marea fiziciana care este ea si a facut experiente ZECE ANI buei, ateu parlit!” Evident, ipocrizia este mare, iar la final de zi credinciosul mandru ca a gasit sprijin in fantoma Angelinei va consuma tot apa tratata gratie stiintei moderne, nu se va baza pe crucea si rugaciunea rostita asupra acesteia 😛

Pentru cei sceptici, testul este foarte simplu: Recitati un Tatal Nostru si executati cu precizie niste cruci asupra unei cani cu apa menajera, iar apoi beti cu incredere, pentru ca nu-i asa, numarul bacteriilor va fi redus. De asemenea procedeul ar trebui sa functioneze si cu alimentele din comert, astea otravitoare si pline de E-uri maica, ba chiar ar trebui sa reduca si din procentul de zahar sau grasimi nocive as zice eu!

Cand nu posteaza tampenii de tipul crucilor-minune, mass-media are alte pacate, chiar mai mari, dupa cum am aflat pe propria piele:
http://de-toate.info/despre-mass-media-1/#.VYKqv_mqpBc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.