Despre angajati si patroni (1)

Cunosteti populara zicala americana (de origine australiana) „Been there, done that”? In cazul de fata, mi se aplica cu varf si indesat, aflandu-ma de-a lungul timpului intr-o tabara sau alta, incepand chiar cu perioada in care eram student. Trebuie remarcat ca nu exista o varianta ideala, sunt plusuri si minusuri pentru fiecare categorie, iar preconceptiile sunt o gramada, de o parte si de alta.

Inteleptul grec Solon spunea „Invata sa te supui inainte de a comanda”, asa ca inainte de aventurile mele antreprenoriale (dar chiar si dupa aceea), am fost mai intai angajat. Trebuie adaugat totusi ca in anii studentiei mele (2003-2007), in Cluj-Napoca oferta de lucru era foarte variata, chiar si pentru cei care invatau la zi si nu aveau experienta in domeniu, cum era cazul meu. Primele incercari nu au fost totusi cele mai grozave, lovindu-ma de o gramada de scheme piramidale, diverse programe de afiliere, MLM-uri si alte treburi, care impanzeau mica publicitate cu anunturile proprii, unele mascand mai mult sau mai putin abil tipul de activitate. Dupa cateva astfel de episoade, am invatat destul de repede ce sa caut, ce sa evit, ce intrebari sa pun atunci cand sun, ba chiar recunosteam cu usurinta unele numere de telefon din anunturile care se repetau sau doar isi schimbau forma.

Despre debutul in lumea imobiliarelor am povestit cate ceva aici, insa nu am detaliat experienta de la angajare. Nu aveam pic de experienta in campul muncii (cu exceptia portalului de imobiliare din Bucuresti pe care am incercat sa-l promovez, insa asta era alta mancare de peste), iar faptul ca scriam la un ziar studentesc nu avea legatura cu job-ul la care aplicam. M-am prezentat pentru interviu la sediul agentiei Gecor, unde am dat cateva detalii unei domnisoare de aceeasi varsta cu mine, despre care am aflat ca invata la aceeasi facultate, doar la alt profil, iar apoi am avut o discutie si cu administratorul angajat al societatii, Valentin Timis. Vazand CV-ul meu, acesta a presupus din start ca aveam ideee despre domneiul imobiliarelor, ceea ce in mod clar ar fi fost un avantaj pentru mine, insa, oricat de tentant ar fi fost sa dau aceasta impresie, am precizat destul de clar care erau responsabilitatile mele anterioare, adica vanzarea de pachete de promovare catre alte agentii imobiliare si nu munca propriu-zisa de agent imobiliar. Ne-am inteles bine de la inceput si pozitia libera a devenit a mea, iar in scurt timp stateam cu telefonul si harta in mana, notand cererile si ofertele clientilor, cautand altele prin mica publicitate si destul de des intrebandu-mi colegii cand nu stiam ceva. Un lucru spus atunci de „Vali” mi-a ramas in minte si acum, fiind principiul pe care el l-a respectat atunci si care avea sa fie urmat de mine peste doar cativa ani, cand am infiintat propria firma: „Un sef nu castiga respectul urland la angajati ci prin puterea exemplului”.

Fix in aceeasi zi am fost chemat la interviu pentru alt post la care aplicasem cu ceva timp in urma, acela de agent de vanzari pentru o firma ce importa materiale-de-constructiidin Germania. Nu imi venea sa cred ca dupa atatea incercari si anunturi false, acum eram chemat la doua interviuri in aceeasi zi, asa ca mi-am propus sa merg la ambele. Cu toate ca eram pregatit sa refuz oferta, dialogul cu administratorii firmei de materiale de constructii, ambii pana in 30 ani dar si lipsa unui program fix, m-a facut sa ma inham si la job-ul acesta, fiind nevoie sa caut locatii unde erau in toi lucrari si sa prezint oferta firmei. Pe atunci mergeam foarte mult pe jos, imi placea sa explorez Clujul, iar banii de taxi pareau o avere cand esti student, ma multumeam doar cu abonamentul pe o linie de troleu. Partea buna e ca astfel identificam usor case in constructie, mansardari, lucrari de renovare, etc si ma prezentam acolo cu oferta firmei. De cateva ori s-a intamplat ca cei de acolo sa-mi ceara detalii tehnice, daca se potriveste gama x cu placajul y sau alte lucruri similare, la care eu le notam numarul de telefon si le raspundeam ca i va contacta cineva mai calificat. La un moment am dat de un tip ce isi renova vila, iar dupa ce nu am stiut sa raspund la o astfel de intrebare, m-a luat tare: „Dar cum iti permiti tu sa vinzi de astea daca nu te pricepi la constructii?” I-am explicat ca nu aceasta este meseria mea, ca incerc sa-mi platesc studiile si sa ma intretin intr-un oras scump, la 300km de casa, iar dupa conversatia avuta omul si-a schimbat total atitudinea si mi-a oferit un post la alta firma a lui, dar de data aceasta m-am vazut nevoit sa refuz, o facultate la zi si 2 servicii erau totusi destul, chiar si pentru mine 🙂

Morala este ca in anii aceia, daca invatai se triezi anunturile de angajare reale de cele gen „Herbal Life & Co”, puteai sa te angajezi cu usurinta, chiar daca erai student si nu aveai experienta in domeniul respectiv, iar in unele cazuri plata era destul de buna, cu toate ca existau si neajunsuri cum ar fi ca nu exista un salariu fix, actele legale se faceau cu intarziere etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.