Despre cazul Bodnariu si manipulare

Cred ca pana acum toata lumea a aflat de familia Bodnariu, ai carei 5 copii au fost luati in grija Barnevernet (Protectia Copilului din Norvegia) ca urmare a unei sesizari primite din partea scolii unde invatau o parte din acestia, in noiembrie 2015. Cand am auzit prima data de acest caz m-am gandit ca firesc ar fi ca rezolvarea situatiei sa se afle in grija statului norvegian, care in urma anchetei intreprinse urmeaza sa dea un verdict ce va fi favorabil sau nu parintilor si am crezut ca va ramane doar o stire ca oricare alta.  Pe zi ce trece am asistat totusi la un lobby agresiv in favoarea familiei Bodnariu, dus prin toate mijloacele, ceea ce mi-a ridicat unele semne de intrebare, determinandu-ma sa sa cercetez mai amanuntit povestea.

Acest caz ar trebui sa fie unul didactic in ceea ce priveste manipularea, care s-a practicat masiv, iar cea initiala a dat apoi prilej de manifestare altor manipulatori, care evident, s-au folosit de reactia initiala pentru a-si promova interesele. Dupa cum vom vedea, in cele din urma adevarul iese incet-incet la iveala, iar finalul intregii povesti nu pare nici el foarte indepartat.

Sa facem o scurta recapitulare a evenimentelor: Marius Bodnariu, inginer IT, s-a casatorit cu norvegianca Ruth, pe care a cunoscut-o in timp ce aceasta venise in Romania intr-o misiune de ajutorare a copiilor strazii (indraznesc sa cred ca era vorba si de putintel prozelitism religios pe acolo). Traiesc impreuna in Norvegia de 10 ani, timp in care au avut 5 copii: Eliana (9 ani), Naomi (7 ani), Matei (5 ani), Ioan (2 ani) si Ezekiel (4 luni). Pe data de 16 noiembrie, 2015, cele doua fete reusesc cumva sa intre in atentia autoritatilor care declanseaza o ancheta, iar in doar cateva zile statul decide sa ia custodia tuturor copiiilor. Avand in vedere ca legea norvegiana nu prevede divulgarea de date din ancheta, pentru protectia copiilor, avem la dispozitie doar varianta familiei, pe care nu o voi repeta aici, fiindca o veti gasi mai jos, redata cu varii grade de patetism pe mai multe site-uri sustinatoare. Cert este ca ceva a alertat serviciile pentru protectia copilului (se spune ca ar fi vorba de cantece religioase, dar poate fi vorba si de alte manifestari) iar in urma discutiilor cu minorii autoritatile au aflat ca in sanul familiei s-ar comite abuzuri fizice. Sa ne intelegem, religiozitatea sau manifestarile acesteia la copii NU sunt motiv suficient pentru ca cei mici sa fie luati de Barnevernet din grija parintilor, insa corectiile corporale DA! Pentru cine nu realizeaza, pe acele meleaguri bataia nu este „rupta din rai” si nici nu merge cu „unde da tata creste” sau „eu l-am facut, eu il omor!” Daca pe aici bataitele sunt privite ca ceva normal, iar in multe cazuri Protectia Copilului se sesizeaza doar cand ala micu’ vine cu jumate de topor infipta in teasta sau dupa ce a fost tinut ani de zile in lanturi, in „Occidentul decadent” cum il descriu unii, treburile se misca mai repede, iar in cazul asta particular, Barnevernet-ul are autonomie si puteri sporite.

O familie fericita, sau doar poleiala ieftina?
bodnariu-norsko

Cum ambii parinti sunt de religie penticostala, putem concluziona ca cel mai probabil si-au crescut si copiii in aceasta doctrina, una care, atentie, presupune si „vorbitul in limbi” (ca sa ne intelegem, nu stim sigur daca sotii Bodnariu si-au invatat copiii sa fie posedati de… Sfantul Duh sau mai stiu eu ce, dar DACA au facut-o si asta a dus la manifestari ca cele de mai jos, doar asta in sine imi pare ca ar fi fost motiv de actiune pentru Barnevernet, iar de aici sa se fi ajuns si la alte dezvaluiri, la cele privind abuzul fizic):

Sunt consemnate si alte probleme asociate sectei, iar inainte ca unii sa sara ca arsi, termenul nu este unul peiorativ si nici nu semnifica ca acel cult ar fi in afara legii, insa intr-adevar, terminologia poate fi deranjanta pentru membrii fiecarei secte in parte, acestia considerand ca religia lor este cea unica, vesnica, adevarata si asa mai departe si refuzand trimiterile la una „mama” din care s-au desprins, de multe ori ca initiativa a unui „baiet destept”:


SÉCTĂ, secte, s. f. Comunitate religioasă desprinsă dintr-o religie mare (creștinism, islam, budism etc.), în vederea practicării unui cult independent, bazat pe o doctrină proprie; p. ext. grup (închis) alcătuit din adepții unei doctrine (filosofice sau politice). – Din fr. secte, lat. secta.
) precum si unele modele de abuz mental si fizic, dupa cum dovedesc marturiile unor fosti membri sau chiar… stirile:

http://www.psychforums.com/cult-abuse/topic2609.html

http://www.dailykos.com/story/2008/8/31/581433/-

http://www.theguardian.com/australia-news/2014/oct/13/children-abused-amid-climate-of-fear-at-pentecostal-school-commission-hears

Cultul Penticostal este unul recunoscut atat in Romania cat si in Norvegia, acolo existand peste 300 de congregatii, deci nu legalitatea sectei ar fi problema, sau lipsa de vizibilitate a acesteia, ca sa ne gandim ca poate s-ar fi creat o confuzie sau mai stiu eu ce si nu mai auzisera aia de penticostali toata viata lor. Avem si pe la noi exemple de „pocaiti” celebri, cum ar fi fostul ministru de Interne, Cristian David, care si-a gasit chemarea catre acest cult, la cei 48 ani ai sai, chiar dupa ce a fost eliberat din arest, ca deh, dupa ce esti acuzat ca furi sute de mii de euro, te trece probabil pocainta 🙂 Ca fapt divers, la minutul 29 se poate vedea cum pe tabela de rugaciuni sunt mentionati si sotii Ridzi, Tiberiu si Monica 🙂

Asadar nu religia in sine ar fi problema, ci modul in care parintii au ales sa o administreze celor mici, indeosebi pedepsele corporale care decurgeau poate dupa parerea lor ca un act firesc (sau cu aprobare divina) in transmiterea si insusirea dogmei. Ambele tari au libertate religioasa si permit familiei sa isi creasca copiii in credinta proprie, insa cand aceasta se transforma in: „doamne-doamne vrea sa faci aia, daca nu o faci primesti nuiaua!” probabil ca Norvegia trage linie. Daca se gasesc exaltati nationalist-ortodocsi care sa se bucure de soarta „sectarilor mizerabili”, ii instiintez cu parere de rau ca nici cultul moastelor si plimbatul celor mici pentru a pupa cadavre nu este o practica normala, iar bataia administrata daca ala micu’ nu se conformeaza ar fi sanctionata la fel. Eh, doar acolo, nu in Romania, aici are BOR grija sa vegheze asupra neamului nostru orto-dacico-puricist.

Varianta familiei cu privire la cele intamplate?

La o prima cautare pe net, ce sa vezi, surpriza-surpriza, o puzderie de site-uri crestine, de la publicatii internationale pana la bloguri obscure, in principal penticostale dar si ale altor culte neoprotestante, ba chiar ortodoxe, iau partea familiei Bodnariu. Tema abordata de toate acestea: Statul mare si rau, „nazist”/”stalinist”/”ateu”/”homosexual” si asa mai departe persecuta o mandra, frumoasa, neatarnata familie crestina, doar pentru ca aceasta ar fi religioasa, urmand ca apoi copiii „furati”/”rapiti” din sanul neprihanit al acesteia sa fie cel mai probabil dati spre adoptie unor familii de homosexuali si mergandu-se chiar la distorsionari ale discursurilor oficiale pentru a construi o realitate noua. Nope, you can’t make up shit like this:

Christianpost.com: Familie crestina se alege cu cei 5 copii luati de catre stat pentru ca ii invata ca Dumnezeu pedepseste pacatul

Mioritausa: Ateii norvegieni prigonesc o familie de crestini romani

marianagoron: Barnevernetul este oglindirea unui sistem totalitar de opresiune a familiilor. Ei stau la pândă în fiecare comună, spionând familii, spionând în scoli pentru a-şi putea face „norma”, la cazuri rezolvate, la copiii salvaţi de părinţii lor.

Doamna ambasador a Norvegiei la Bucureşti a afirmat că totuşi numai în 2 la 10 cazuri copiii nu trăiesc în mediul lor familial. Numai 2 din 10 cazuri? Deci 20% dintre părinţi sunt periculoşi? Plus încă cel puţin 20% dintre toate rudele acelor „părinţi netrebnici”, pentru că Barnevernetul când răpeşte copiii nu îi dă nici în ruptul capului rudelor ci îi duce în medii stăine. Deci aproape jumătate din populaţia norvegiei reprezintă un pericol pentru proprii copii? Vai de ţara această bogată pradă secularismului lipsit de scupule.

Crestinulazi

wnd.com: KIDS SEIZED OVER FAMILY’S ‘CHRISTIAN INDOCTRINATION’

Churchmilitan.com

Christian Today: „We pray that God blesses our efforts!” the Facebook post stated. „As the walls of Jericho were destroyed, we believe that God can destroy the strong walls behind which abuses are made in the name of a law; law that should protect children and not destroy families.”

Cuvantul Ortodox: ABUZ INCREDIBIL: Copiii unei familii româno-norvegiene penticostale din Norvegia – ”CONFISCATI” DE STAT PE BAZA DE DENUNT SI PE MOTIV DE ”CRESTINISM RADICAL SI INDOCTRINARE RELIGIOASA”!

popaspentrusuflet: MARIUS & RUTH BODNARIU, A CHRISTIAN FAMILY PERSECUTED IN NORWAY!

rodiagnusdei

Evident, exista si o pagina de Facebook unde sunt planificate actiuni de suport si asa mai departe, precum si numeroase alte surse, mai mult sau mai putin manipulative, dar care pastreaza aceeasi linie, cine vrea, le poate gasi usor, caci „Google is your friend”. Suporterilor cauzei, fie ca sunt implicati religios in aceasta cruciada sau doar „idioti utili”, le sunt puse la dispozitie cover-uri si poze de avatar, ca doar cand te lupti cu statul orwellian trebuie sa fii si social media aware:

a

b

c

Printre „dovezile de netegaduit” ca statul norvegian este unul de tip fascist, unii au tupeul sa prezinte reportaje ale… Russia Today, animalutul domestic al lui Putler, baiatul ala ce atunci cand nu ameninta cu armele nucleare calareste ursoaice si caruia rechinii ii executa blow-job-uri, dar care in fond are labutele pline de sange nevinovat. Pentru cine si-a uitat sau nu isi cunoaste istoria, un mic reminder al relatiei noastre cu Rusia ortodoxa aici, ca sa nu mai vorbim de faptul ca scenariul cu „teroristii fascisti” din Ucraina a fost repetat in prealabil in Republica Moldova.

Putinele voci rationale care au incercat sa explice in mod nepartinitor situatia familiei s-au bucurat in cel mai bun caz de un succes moderat, nebeneficiind de lobby-ul agresiv „fratesc”:

Editorial din Dagen: Norvegia nu este Uniunea Sovietica!

Danutm

Vartland trage un semnal de alarma privind folosirea cu usurinta a termenului „persecutie”: „But when someone cries «religious persecution» in a case where not even those in the media who tend to be concerned with issues like these can find any trace of it, it’s important to remember what happened to the boy who cried wolf: When the wolf actually appeared, no one came to rescue. Public religious persecution and undue interference in family life should be taken seriously, both by the press and the public. Similarly important is that the terms are not used so lightly that people stop taking them seriously.” Ah si in caz ca se intreaba careva, publicatia este una CRESTINA, nu atee, homosexuala, Sorosista, reptiliana sau neo-nazista.

Incentru.ro

Chiar si media mainstream, asa-zis neimplicata, de la noi a preluat subiectul:

Intr-o interventie live la postul de televiziune Latrina Antena 3, in emisiunea pastorului Voiculescian Gadea, parintii recunosc dupa cateva ezitari si incercari de a evita subiectul ca isi mai disciplinau fizic copiii, fiind ajutati vizibil sa iasa cat mai putin sifonati din toata povestea asta (cum vine aia „asa-i ca niciodata nu v-ati batut copiii cu violenta?”), istorisita intr-un mod profund partinitor:

Pentru cine are stomac, toata emisiunea manipulativa, in care se tot bate apa-n piua pe persecutia religioasa, scopurile oculte ale norvegienilor si asa mai departe, chestii sustinute in cor de fauna obisnuita din platou, tot aceea care urla ca din gura de sarpe ca o alta institutie „stalinista”, a statului nostru de data aceasta, DNA-ul, l-a inchis pe nedrept pe patriotul si mandrul roman Dan Voiculescu. De remarcat prestatia fostului ministru de externe Titus Corlatean (baiatul ala simpatic care a facut jocurile lui Ponta si a organizat intr-un mod cat se poate de prost alegerile din primul tur, dandu-si apoi demisia dupa cateva zile, cand l-a ajuns din urma onoarea. Sper ca pana la urma sa-l ajunga si DNA-ul, dar asta este alta poveste):

TVR-ul, acest put fara fund al banului public, ce a fost mereu o marioneta in mainile puterii, abordeaza tema in emisiunea „In lumea credintei”, avandu-l ca invitat pe acelasi Corlatean, care conchide ca „Puterea lui Dumnezeu este atat de mare incat nimeni nu poate sta in fata ei” dar si interventia telefonica a fratelui lui Marius Bodnariu, pastorul Daniel:

Observator.tv

Vedem ca Ciorbea, care pana acum a jucat rolul de avocat al infractorilor de lux, si de politruc obedient, incearca mai nou sa le dea peste nas celor din Norvegia.

urmeaza raspunsul oficial al Ambasadei Norvegiei la Bucuresti

si al Serviciului Norvegian de Protectie a Copilului, care mentiona, cu date ce pot fi verificate, nu cu povesti ca:

„Plasarea unui copil în afara căminului familial, fără consimțământul părinților, este întotdeauna o măsură de ultimă instanță. Un raport recent al Consiliului Europei arată că Norvegia este printre țările cu număr scăzut de copii aflați în îngrijire alternativă.”

Ma rog, Norvegia este in cam toate topurile pozitive la nivel mondial, in 2013 fiind a treia cea mai buna tara din lume in care se poate locui, pe locul 11 la sistemul de sanatate si… atentie, PRIMA tara din lume ca loc de crestere a copiilor, conform „Salvati Copiii”.

Ei, dar pe cine naiba intereseaza asa ceva, atata timp cat nu se lasa cu lacrimi, scandal, show a la Marata?

Ei bine, tot tam-tam-ul asta a ivit oportunitati nesperate pentru interesele unora, care se gandesc la orice, dar nu la soarta celor mici. Il avem pe jurnalistul EVZ Mircea Marian, care posta pe data de 3 ianuarie:

bodn4

bodn3

Pentru ca in aceeasi seara, invitat la postul amic B1, pe unde mai apare destul de des si Mircea Marian, fostul presedinte al tarii, Traian Basescu, sa-si impinga propria agenda atacand printre altele chiar lipsa de reactia a actualului presedinte in cazul, da, ati ghicit, Bodnariu:

de la 1:03:00

Apare a doua zi si pe Contributors un articolas fix pe aceasta linie, fiind de altfel si promovat de acelasi Mircea Marian, iar continutul se poate desprinde lejer din titlu: „Maşinăria absurdă a statului norvegian a furat copiii familiei Bodnariu. Preşedintele românilor tace” Auzi bre, poate are omul ceva informatii noi si documentate, in schimb gasim:

„Norvegia are o anumită tradiţie în a distruge vieţile copiilor.” „Aceasta este Norvegia, un regim aflat la limita naţional-comunismului. Un regim kafkian, în care familiei B. i se iau copiii în baza unor acuzaţii secrete” „Domnule Klaus Iohannis, la Yad Vashem, pe aleea celor „Drepţi între popoare” scrie: „Cel ce salvează o viaţă, salvează lumea întreagă”. Salvaţi familia Bodnariu, salvaţi cei cinci copii înghiţiţi în maşinăria absurdă şi inumană a statului norvegian, şi veţi salva măcar onoarea unui mandat deja eşuat, domnule preşedinte.” „Acesta este un proces kafkian, inacceptabil în secolul XXI. Între absurdul stat norvegian şi o familie creştină, eu cred în dreptatea celor din urmă.”

Fix aceleasi idei neargumentate ale site-urilor neoprotestante, nici o mentiune despre corectiile fizice sau sistemul de credinte al parintilor, o trimitere penibila la niste abuzuri norvegiene din ’45, uitand ca ale noastre s-au petrecut mult mai recent sau a uitat careva de copilasii bolnavi de SIDA care erau lasati sa moara in chinuri nu mai devreme de ’89? Totul pentru „a-i da la gioale” lui Iohannis, ala despre care si declara ca a avut un „mandat esuat” dupa doar un an. Evident, probabil este doar o coincidenta si faptul ca acest George Mioc este baptist, cult care sprijina in totalitate demersul „crestinesc” al fratilor penticostali Bodnariu 🙂

Pentru a-i raspunde autorului as zice ca intre un articol nedocumentat si scris prost, o familie de sectanti care traieste dupa filozofiile romanesti “unde da tata creste”, “bataia e rupta din rai”, ‘eu l-am facut, eu il omor” si institutiile unui stat care este cu zece clase peste noi la toate domeniile, de la competenta functionarilor la nivelul de coruptie, eu cred (argumentat) in dreptatea celor din urma.

Sa nu credeti ca s-a actionat doar la nivelul institutional al cultelor, pentru ca fratii de credinta ai Bodnariilor au dezlantuit un adevarat jihad si pe retelele de socializare. Sa luam cazul acesta:

bodn1

In afara de faptul ca membra cultului admite ca pedepsele corporale te „disciplineaza” si „nu te omoara”, sa vedem totusi ce caracter frumos si curat i-au format dansei (sau dansului, dracu’ stie cine posteaza de pe conturile astea el&ea :P):

aaa

Aoleo maica, ce-i aici, aia de la Colectiv erau satanisti deci? Pur intamplator ii trecusem pe acesti Capusani la capitolul „neoameni”, lucru care se confirma in continuare, in momentul in care le amintesc de acel episod:

bodn2

Hmm, amenintari cu pedepse divine pentru oricine ii contrazice, oare nu e posibil ca familia Bodnariu sa-i invete aceleasi lucruri pe cei mici, iar daca acestia se opuneau indoctrinarii, erau „disciplinati fizic”, vorba tatalui?

In final, potrivit Adevarul, se pare ca in cele din urma, Ministerul Afacerilor Externe recunoaste ca posibilitatile de interventie sunt limitate, iar printr-un raspuns oficial catre scrisoarea Cultului Penticostal din Romania adresata initial presedintelui, lasa sa se inteleaga ca totusi, lucrurile nu stau chiar asa cum declara parintii sau tot aparatul de propaganda care ii sprijina:

„În legătură cu motivaţiile măsurilor dispuse de către serviciile sociale locale de protecţie a copiilor, atragem atenţia asupra faptului că ultimele informaţii obţinute de Ambasada României la Oslo, inclusiv în urma întrevederii cu soţii Bodnariu, nu concordă cu afirmaţiile vehiculate la nivel mediatic sau pe reţelele de socializare din România”. Cu alte cuvinte, MAE lasă să se înţeleagă că acuzaţiile aduse părinţilor rămaşi fără copii nu sunt de natură religioasă, aşa cum s-a vehiculat în mediul on-line. De altfel, „Adevărul” a relatat în repetate rânduri, citând chiar comunicate ale familiei, că acuzaţiile aduse părinţilor sunt bazate pe corecţiile fizice aplicare copiilor.

Ministerul Afacerilor Externe mai arată în document că sistemul de protecţie a copilului din Norvegia este „guvernat de o legislaţie naţională drastică ce permite autorităţilor locale să intervină prin măsuri de separare a copiilor de mediul familial inclusiv pe baza unor simple suspiciuni de rele tratamente aplicate minorilor sau de carenţe ori exces în educaţia lor”. MAE mai arată că, în acelaşi timp, sistemul este complet descentralizat „nefiind admise imixtiuni din partea autorităţilor guvernamentale centrale în activitatea serviciilor locale cu atribuţii în materie . În egală măsură, instituţiile locale sunt refractare faţă de intervenţiile externe, exercitate pe canale diplomatice şi consulare”. Documentul MAE mai arată că România a luat legătura şi cu alte state care au avut o experienţă similară, iar concluzia la care s-a ajuns este că şi în acest caz „posibilităţile de intervenţie la nivel bilateral rămân limitate, cu atât mai mult cu cât, în speţă, copiii deţin şi cetăţenia norvegiană, care prevalează în raport cu cea română din perspectiva autorităţilor norvegiene”.

raspuns-mae-1

raspuns-mae-2

Ce chestie, MAE realizeaza in cele din urma, cu o intarziere de cateva saptamani, ca totusi nu este adevarat ceea ce spuneau vocile multe si galagioase, ci cele rationale, dar cu PR slabut, cu toate ca aveau toate dovezile in acest sens, ba chiar recunoasterea cu jumatate de gura a tatalui…

Ca sa o spunem pe cea dreapta, fraza aia cu „Adevarul care a relatat in repetate randuri ca acuzatiile sunt bazate doar pe corectii fizice” e o gogorita, pentru ca daca ne uitam la primele lor articole pe aceasta tema, nu difera cu nimic de cele ale site-urilor „fratesti” de mai sus, repetand pe nemestecate acuzele cu privire la persecutia religioasa si varianta parintilor.

Vedeti asadar copilasi, de aceea nu este bine sa muscati asa usor propaganda altora si sa va transformati in „idioti utili”, cum spunea tatuca Stalin, ce preiau cauze straine de ei doar pentru ca le este greu sa isi puna in prealabil cateva intrebari, despre cine, ce, cum si de ce face ceea ce face…

Ca fapt divers, este intr-un fel tragi-comic sa constat ca aceeasi ortodocsi (sau ortodoxi daca ar fi dupa madam Grapini), nationalisti, daci mandri, dughinisti si asa mai departe care acum fac front comun cu familia Bodnariu (da, multi o vor face in continuare, in ciuda comunicatului MAE, unii chiar au inceput deja sa spuna ca statul nostru-colonie se apleaca las in fata ocultei masonice norvegiene – I shit you not my friends), i-ar fi catalogat in orice alta circumstanta „sectari dubiosi, indepartati de dreapta credinta”, dar in momentul in care se gandesc (efort mare) ca au aceleasi metehne in educarea plozilor si ar putea cu usurinta sa fie in locul lor, ei bine, parca tot ateii aia nenorociti sunt de vina pentru tot, ca doar cineva care nu isi bate copiii in numele credintei, nu are cum sa stie ce inseamna aia moralitate…

Update: Intr-un articol de pe Vice in care este luat un interviu lui Marius Bodnariu, acesta declara ca nu stia de legile aspre din Norvegia:

„Erați conștient de duritatea legilor din Norvegia cu privire la protecția copilului, înainte să se întâmple ce s-a întâmplat?
Nu.

Deși locuiți de zece ani în Norvegia.
Deși. Tocmai asta a fost indignarea cea mai mare, fiindcă atât de mult se dorește tăcerea pe acest subiect. E o politică foarte aspră, dar nici măcar norvegienii nu știu legile și cum se aplică, pentru că nu se vorbește despre aceste cazuri. Nimeni nu vorbește. Am mai cunoscut un caz ca ăsta, înainte, prin 2009 sau 2010, dar în Suedia. Soția persoanei, suedezului, era din India, era foarte educată. Îi cunoșteam oarecum. Dar aici n-am știut. După ce ne-au luat copiii am aflat că mai avem trei vecini în comună care au trecut prin aceleași lucruri, unii încă sunt în aceste probleme. Adică se întâmplă, se întâmplă destul de des. Am înțeles că noi locuim și într-o comună care este printre cele mai proaste șase din Norvegia la capitolul protecția copilului.”

Asta dupa ce ii declara lui Gadea: „Intr-o oarecare masura cunoastem, mai ales ca sotia a crescut aici, cunoastem ca nu sunt acceptate astfel de masuri de corectie in cresterea, in educatia copiilor. Am incercat sa evitam, dar apar situatii, in anumite conditii, apar situatii in care se ajunge si la masuri de genul asta…” lucru care este confirmat si de Ruth Bodnariu. Atentie, atunci nu invocau necunoasterea legii ci faptul ca „se mai intampla” sa-si piarda cumpatul si sa faca ceva ce stiau ca nu este permis. Asta e problema cu minciunile, la un moment dat ajungi sa te incurci in ele…

Update: Cristian Parvulescu, despre cazul Bodnariu, la Digi 24:

si parerea lui Moise Guran:

Update: Reactia Miscarii Penticostale din Norvegia, prezentata in Evenimentul Zilei:

„În ceea ce privește problema violenței fizice ca modalitate de pedeapsă a copiilor, repetăm: Dumnezeu iubește necondiționat copiii și nu găsim niciun argument rezonabil pentru utilizarea violenței fizice ca pedeapsă. Dimpotrivă – Isus i-a chemat pe copii să stea în brațele Lui. Asta arată respectul și dragostea pe care Dumnezeu o are pentru fiecare copil”, a declarat purtătorul de cuvânt Andreas Hegertun, în numele liderului Consiliului Mișcării Penticostale din Norvegia, Jan Eilert Aakriti.”

Ca sa vezi si sa nu crezi domne… Nu-i nimic, tot ai nostri le stiu mai bine pe toate!

Update: Multumita Adrianei Ilie si lui Daniel Solheim gasiti mai jos o traducere in limba romana a unui articol pe aceasta tema, aparut pe 6 februarie in ziarul norvegian BT:

Articol-din-presa-norvegiana

si poza asta, care spune mai mult ca o mie de cuvinte, de la un miting de sustinere a familiei Bodnariu, tinut in data de 14 februarie, la Ploiesti.

129 de păreri la “Despre cazul Bodnariu si manipulare

  1. caricaturist Autor articol

   Nu fiule, eu ma inchin la Inorogul Roz si Invizibil, laudat fie numele EI. Te poti alatura si tu credintei adevarate, dar trebuie sa indeplinesti un mic criteriu legat de IQ asa ca tare ma tem fiule ca nu vom putea fi frati :))

   View Comment
   Răspunde
   1. maria

    Criterii de IQ zici? Tocmai ma intrebam despre nivelul tau intelectual cand am citit scremerile tale gen „eu te-am facut eu te omor”(macar ca asta nu este caracteristica pocaitilor), pe care o folosesti repetitiv ,ca sa convingi ce barbari suntem! Vrei sa demonstrezi nedemonstratul, precum ca, norvegienii nu au luat copiii din motive religioase (desi tu nu ai fost de fata ), bazat doar pe „onorabilul” lor cuvant (de parca ar fi tampiti sa recunoasca)! Iti maginezi ca aia sa recunoasca abuzul religios, cand pot sa schimbe acuzatia pentru a nu se expune? Dupa cat timp au raspuns? Au avut timp sa-si construiasca dosarul? Prin discutii dirijate se pot modifica chiar si amintirile legate de un eveniment (metode folosite de avocati), dară-mi-te sa manipulezeun copil, ca sa-si fofoloseasca dreptul „legal” de al lua chiar si pentru o palma la fund sau o voce ridicata! Este suficient sa pui unui copil o intrebare deschisa, punandu-i „in gura” o jumatate de fraza cu ce vrei tu, ca si cand asa este si lasandu-l pe el sa o termine, obtii aproape ce vrei! Cand am vazut ce sustii privire la o palma, mi-am dat seama ca iti lipseste inteligenta critica! Adica, sa inteleg ca este ok sa iei copilul, pedepsind parintele pasa-mi-te pentru binele copilului! Care bine? Bai, nenica ,esti ridicol ! O lege proasta ,abuziva, nu se respecta, se schimba! Trebuie reincadrat abuzul, ca sa nu se mai abuzeze in numele lui! Ok? Educatia „de vorba buna” pe care o tot falfaie majoritatea psihologilor, nu da rezultatele la adolescentii necopti care cred ca stiu tot si ajung sa fie consumati ca wc-urile publice de la varste fragede! Apoi, le sunt clienti pentru depresii! Au nevoie de autoritate si disciplinare, pana trec de varsta hormonilor scapati e, sub control! Asta daca ii vrei binele pshihicului lui si ptr stima de sine! 2%? ? ? Cred prostii! I-o fi rusine statului Norvegian sa declare minciuni cu privire la cifra statistica de iinstitutionalizarea copiilor, cand acuzatiile curg ! Azi, politicienii decara ce vor! Nu mai am timp sa continuu… In tot cazul esti ridicol!

    View Comment
    Răspunde
    1. cretinoid

     cand va citesc pe unii dintre voi, inclin sa va dau dreptate…adica sunt oameni care chiar au nevoie de educatie cu parul…dar nu copiii, aia au mintea burete si invata ceea ce le dai. dar voi, astia spalati pe creier nu puteti fi reeducati, adusi pe calea normala…nu dreapta, decat cu bataia. Batuti in cap sunteti, mai frate.

     View Comment
     Răspunde
   2. iancu

    Buna ziua Domnule Caricaturist. Ma mir de un lucru, si anume ca oamenii sunt asa de prosti incat sa ia in serios o Caricatura si sa ucida pentru asta cum s-a intamplat in Franta nu de mult. Se pare ca va place sa faceti „caricaturi” mai ales pe teme sensibile cum este religia. Iata cum va fac eu caricatura Dumneavostra pentru ca oamenii sa poate rade putin, nu de Dumneavoastra ci de caricaturile Dumneavoastra. Nu sunt penticostal, asa ca stati linistit pentru ca ceea ce scriu e pur si simplu constatare la lipsa Dumneavoastra de IQ. Va considerati un om care stiti multe despre pocaiti dar va voi demonstra ca nu stiti nimic, decat ceea ce se vorbeste precum odinioara pe vremea comunista, iar bietii oameni inghiteau tot ce se spunea, ca altceva nu era, si setea de cunoastere trebuia oarecum stamparata. Sa o luam cu inceputul. Pocaitii nu isi indoctrineaza copiii pentru ca din punctul lor de vedere doar la maturitate si prin vointa proprie poate deveni cineva membru al unei comunitati, ceea ce nu pot spune si despre biserica mea Ortodoxa unde bebelusii sunt fara voia lor facuti ortodocsi. La pocaiti botezul se face doar la cererea persoanei mature si cu consimtamantul dat in fata multimii. Biblia mea ortodoxa spune ca doar in urma botezului se poate primi darul Sfantului Duh. Pai atunci care este logica Dumneavoastra ca cineva poate sa bata un om sa primeasca vorbirea in limbi sau oricare alt dar, daca inca nu a fost botezat? Cred ca m-am facut inteles in privinta aceasta si v-ati dat seama ca toate postarile si artcolele dumneavoastra nu au nici o legatura cu bataia aplicata copiilor ca si pedeapsa, pentru ca parintii nu au spus ca au batut copiii in acest sens ci mai mult au si explicat publicului cu ce ocazie au facut-o. Deci trebuie sa recunoasteti ca ati facut o prima caricatura cat se poate de proasta, intrucat nu cred ca cineva poate rade de asa ceva decat necunoscatorii si ignorantii.
    Nu inteleg ce ati inteles Dumneavoastra din comunicatul MAE? Eu am inteles ca doar ce spune media nu e adevarat si nu ce au spus parintii. Mai mult, concluzia arata ca se vor lupta in continuare pentru drepturile lor. Deci unde era contradictia comunicatului cu ideea ca parintii nu au dreptate? Pai daca nu au dreptate de ce se mai lupta la nivel diplomatic pentru ei? Cred ca Dumneavoastra cautati acul in carul cu fan si chiar dupa ce ati scotocit tot carul si nu ati gasit nimic, tot mai scotociti, ca doar proverbul spune ca era un ac undeva pe-acolo.
    Media crestina Norvegiana pe care o citati intr-un articol apara doar libertatea religiosa a Norvegiei, pentru ca raspunzind unor scrisori, redactorul acestui articol spune ca a luat legatura cu profesoara care a dat acel telefon, iar ea a declarat ca copiii nu au fost abuzati in nici un fel si ca ea s-a opus ca copiii sa fie luati de la scoala, responsabilitatea fiind a celor de la protectia copilului. Deci clar copiii nu au fost luati pe motiv religios. De unde atunci toata caricatura cu religia? De fapt asa cum arata si expunerea dumneavoastra cu tragedia din Colectiv, parca ar fi acelasi tablou religios. De ce nu vreti sa admiteti ca, conform celor sustinute de preoti si oameni care studiaza sfanta Biblie ca sa o traiasca nu sa vorbeasca despre ea, orice nerespectare ale principiilor sfinte are si urmari. Plata pacatului este moartea, indiferent ca vorbim de avort, homosesxualitate , neascultare de parinti, curvie, minciuna, furt, toate au consecinte indiferent ca vrem sau nu vrem, pentru ca asa cum legea gravitatiei spune ca daca te arunci de la 10 etaje mori, indiferent daca crezi sau nu acesta, la fel Dumnezeu a pus in univers niste legi care nerespectate duc la consecinte nedorite, repet, indiferent daca credem, ne dorim sau nu. Totul este simplu, doar noi, oamenii mai filozofi incercam sa schimbam aceste legi presupunand ca daca argumentam ca fructul oprit e gustos, nu ne va face nici un rau….
    Eu unul, consider ca mi-am facut datoria si v-am prezentat, asa mai copilareste, fara prea mult IQ, adevarul si desi posibil sa nu-mi raspundeti la acest comment, eu sper ca cel putin sa va ridice niste semne de intrebare. PS Apropo de inorogul roz in care crezi, sau crezi ca crezi, orice inorog are si un corn asa ca pazea….

    View Comment
    Răspunde
    1. caricaturist Autor articol

     „Eu unul, consider ca mi-am facut datoria si v-am prezentat, asa mai copilareste, fara prea mult IQ” Exact asta ati facut stimabile, reusind sa va contraziceti de multe ori si sa comiteti erori grave de logica, apreciez insa tonul politicos si net civilizat, daca ne uitam la alte comentarii de pe aici 🙂

     Despre indoctrinarea copiiilor in cadrul sectelor/cultelor, cum vreti sa le spuneti, nu aveti dreptate. Cunosc principiile acelea prin care doar de la o anume varsta (variaza de la caz la caz) te poti declara membru si ca iti insusesti religia respectiva, dar vedeti dvs, la fel ca in cazul comunismului, aceasta este o idee care suna bine pe hartie dar pica la testul practic. Da, spre deosebire de ortodoxie, cel mic nu este declarat de la nastere ca apartinand credintei x, insa cu siguranta ii sunt administrare lectiile doctrinare, adultii il invata propria lor conceptie despre doamne-doamne, este tinut in mediul acela, legaturi stranse cu alti „pocaiti”, iar daca sustineti ca stiti atatea despre fenomen, cu siguranta cunoasteti si izolarea cu care se confrunta cei care renunta la „credinta adevarata”. Un copil ajuns la varsta la care trebuie sa ia decizia de a se alatura religiei parintilor, va putea face oare o alegere reala? Multi vor lua de bun tot ce au fost invatati de mici si acceptarea „oficiala” a statutului lor va parea ceva firesc, cat despre ceilalti, care poate isi mai pun ceva intrebari, cine ar vrea sa-si dezamageasca familia, prietenii, cunostintele si sa se trezeasca ostracizat? Vedeti dumneavoastra, treaba asta e mult mai perfida ca botezul ortodox (alta prostie in care se mai intampla sa mai si moara copii) pentru ca nu ai in realitate de ales, ia spuneti, cati dintre copiii crescuti intr-un mediu neoprotestant isi aleg la maturitate alta religie sau nici o religie? Asa credeam si eu…

     Comunicatul MAE este relevant pentru ca infirma povestile din media, povesti care au preluat integral varianta parintilor. Sa fi spus pastorul Daniel, fratele lui Marius Bodnariu povesti false, fara acordul familiei? Nu prea cred, dar lasand asta la o parte, vad ca ignorati modul in care la televizor taticul IT-ist spune ca stia legea, dar „s-a mai intamplat” sa recurga la „disciplina fizica”, iar peste putin timp declara in alt inverviu ca NU STIA legea. Sunt convins ca veti gasi si la asta o explicatie, doar ca nu va fi una rationala si credibila…

     In final recurgeti la misticism si indrazniti sa echivalati credintele dvs, care nu au nici un fundament real, cu legi demonstrate stiintific si acceptate unanim la nivel mondial. Nu, religia nu este stiinta sau certitudine, este doar o poveste, diferita de la regiune geografica/familie la alta, pe care unii o iau prea in serios. Daca habotnicii care iau in serios „caricatura” cum numiti parerile mele, s-ar fi nascut intr-o tara islamica, sunt convins ca ar fi fost in stare sa faca moarte de om pentru ea, asa doar se multumesc sa ma injure si sa ma ameninte pe internet (nu exclud totusi sa dau la un moment dat si de un cretin de asta pe strada), crezand fara vreun dubiu ca AU DREPTATE si asta e voia dumniezaului lor, fix cum credeau si asasinii de la Charlie…

     View Comment
     Răspunde
 1. ioan

  bravo, stiam eu ca miile de copii prinsi in malaxorul statului sunt doar povesti inventate. Nu are cum sa fie adevarat.. tot ce vine dinspre tarile nordice trebuie sa fie perfect!
  Lasand ironia la o parte exact asa am gandit si eu cand am auzit de grozavia asta: ca nu poate fi adevarat, ca nimeni nu ar putea sa faca una ca asta fara un motiv serios.. etc. primul lucru a fost sa fug de presa romaneasca si sa caut in engleza referinte la Barnevernet sau sistemul de adoptii din norvegia. Surpriza: exact aceleasi plangeri; exact aceleasi probleme

  1.Uite cateva statistici care sa te puna pe ganduri:

  In UK in 7 ani au fost luati de la parinti 22700 copi la o populatie de 60 milioane – si aici chestia e o problema dar sarim peste.
  In Norvegia in 2012 au fost luati 6700 copii la o populatie de 5 milioane!
  http://www.bufdir.no/en/English_start_page/Child_welfare_services_for_children_with_a_minority_background/

  Un mic calcul:
  -in UK ar fi 5.4 copii luati la o populatie de 100000 de oameni pe an.
  -in Norvegia sunt 134 copii luati la o populatie de 100000 de oameni.

  2. Uite inca o chestie care sate puna pe ganduri:
  o sa gasesti interventii a multor state europene impotriva Norvegiei cu aceeasi problema printre care Cehia, UK, Finlanda, Polonia. Si astia toti intervin tot pentru niste oameni ce isi maltrateaza copiii??

  Sa te gandesti cum integrezi in articolul tau super informat observatiile de mai sus.

  In plus ce fel de om poti fi sa nu ai nici o urma de empatie pentru parintii astia ce mie imi par chiar foarte normali? Eu de exemplu nu am putut dormi o noapte intreaga cand am inteles ca de fapt grozavia e pe bune si ca norvegia chiar nu are nici o scuza.

  View Comment
  Răspunde
  1. caricaturist Autor articol

   Ioane, cred ca pentru toata lumea e clar ca sistemul norvegian e foarte strict, iar cazurile in care copiii sunt luati in grija statului sunt in majoritate cele din familii de imigranti, care au o mentalitate asemanatoare celei in care am fost crescuti si noi, incompatibila cu legea de acolo. Ca discutam acum daca legea e exagerata sau nu, e alta problema, dar e LEGEA lor, a unui stat in care acesti oameni au ales sa traiasca si pe care parintii recunosc ca o cunosteau, chiar Ruth a spus in emisiunea slugii Varanului ca stia ca disciplinarea fizica e caz penal acolo, dar nu si in Romania, dar deh, avea mancare pe foc, etc.

   Tu crezi ca daca exista politicieni care intervin pentru astfel de cazuri nu o fac si pentru a castiga capital electoral, iar plus de asta da, poate in unele situatii s-au comis si abuzuri, nici un sistem nu e perfect, dar spre deosebire de cel de la noi, ala de acolo are puterea de a-si face autocritica si a-si recunoaste greselile, unde e cazul. Totusi, avand in vedere ca in speta Bodnariu s-a dovedit ca sotii, fratele si tot aparatul lor de propaganda au MINTIT, nefiind vorba de nici o persecutie religioasa, totul pare sa arate ca in cazul de fata s-a luat o decizie corecta. Empatie pot avea fata de copiii aia nevinovati, nu fata de cei doi, care au fost in stare sa manipuleze si sa se victimizeze pentru a-si atinge scopul, sau poate ai sarit peste partea ca acuzatiile impotriva lor nu au de-a face cu religia si indoctrinarea celor mici ci doar cu abuzul fizic? Sau crezi ca cine minte cu o treaba, nu ar fi in stare sa minta si despre „palmutele la fund” si „bataia fara violenta”?

   View Comment
   Răspunde
   1. ioan

    In primul rand mersi de raspuns.

    Hai sa luam logica ta pe bucati:

    1. ”iar cazurile in care copiii sunt luati in grija statului sunt in majoritate cele din familii de imigranti” – aici te-ai grabit. Uite numerele din link:
    —-
    Number of children with care measures at 31 December 2012, age 0-17:
    Children and young persons without immigrant background: 6 737
    Immigrants: 551
    Born in Norway to immigrant parents: 498
    —-
    Numarul este intr-adevar imens si procentul de copii imigranti este si el mare dar la fel de bine sunt luati si copii norvegienilor. De aici cred ca e gresit sa spui ca mentalitatea imigrantilor e problema. Numere nu mint. Le ai mai sus si sunt dintr-un document oficial.

    2. LEGEA e lege. Ei bine si aici logica ta scartaie :(. Uite care e legea lor (explicata zic eu destul de bine):

    „in Norvegia este interzisa aplicarea de pedepse fizice, inclusiv cele in scop educational. In cazuri unde se dovedeste ca un copil a fost expus unui tratament violent, primul pas este pentru schimbarea comportamentului parintilor prin masuri voluntare. Totusi, in anumite cazuri actele de violenta sint atit de brutale, incit este obligatorie preluarea copilului in custodie. Aceeasi masura se aplica daca masurile voluntare nu dau rezultate. Motivul este ca pedepsele fizice sau psihice asupra copiilor sint interzise prin lege in Norvegia. Cei care isi expun copiii la violenta risca pedepse cu inchisoarea”
    Sursa Hotnews: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20708995-cazul-bodnariu-exemplu-ciocnire-civilizatiilor-autoritatile-norvegiene-luat-cei-cinci-copii-custodie-motiv-violenta-fizica-parintii-recunosc-palme-fund-dar-reclama-masuri-disproportionate-cronologia-e.htm

    Oricat nu ti-ar placea nu cred ca si-au respectat propria lege! In nici un caz nu cred ca au incercat aceste masuri ”voluntare” ; pur si simplu au intrat cu politia peste ei.
    Aici singurul lucru ce il poti comenta este sursa informatiilor.. de unde stim ca nu s-au incercat masuri ”voluntare”? Ei bine sunt sigur ca ar fi fost prima reactie a Barnevernet. Deci sunt cat se poate de sigur ca aici parintii au dreptate: au fost luati ca din oala fara nici o avertizare.

    3. LEGEA. Tot legat de lege ai scapat un alt aspect: daca legea in sine permite abuzuri?
    Ca sa intelegi mai bine ce vreau sa zic uite o paralela: In comunism o groaza de oponenti ai sistemului au ajuns la puscarie pentru ca nu au respectat legea; in mod oficial nu au fost inchisi pentru ca au alte idei dar li s-au gasit rapid ilegalitati. Asa le trebuie? Ca trebuiau sa respecte legea?
    Personal am vrut sa merg in Norvegia. Nici nu mi-ar fi trecut vre-o data prin cap sa ma gandesc ca statul norvegian ar permite unei institutii sa imi ia copilul abuziv! Tu te-ai fi gandit? Si acuma refuzi sa crezi tocmai pentru ca pare ireal.
    In plus filosofia cu care aplica ei legile contravine drepturilor omului care spun clar ca copii au dreptul sa creasca alaturi de familia lor:
    ”credinta ca parintii sint cei mai potrivit pentru a-si creste copiii este gresita”
    – sursa Hotnews, acelasi link.
    Te-ai fi gandit ca norvegia ar putea incalca sistematic drepturile omului? ce minte sa ai sa iei de la sanul mamei un sugar de 4 luni? Si puscariaselor li se da voie sa alapteze d’apoi unei mame care nu este nici macar pusa sub acuzare?

    4. Politicienii. Si ce daca se implica pentru capital electoral? Nu imi pasa, doar sa se implice!

    5. ”ala de acolo are puterea de a-si face autocritica si a-si recunoaste greselile, unde e cazul”. cu tot respectul dar aici te hazardezi inacceptabil. Am lucrat ani de zile (7+) cu vestici si te asigur ca nu e deloc asa. Nici ei nu evolueaza daca nu ii forteaza nimeni. Ia de exemplu o corporatie: odata la 5-10 ani trebuie sa treaca prin restructurari profunde ca sa se innoiasca. Sau sa vanda o parte din companile ce nu le poate controla.
    Uite un exemplu: Wolksvagen. Unde a fost aici autocritica? din toate marcile de masini din lume te-ai fi asteptat ca WV sa insele cu buna stiinta?? Te-ai fi asteptat ca atatia oameni, o organizatie intreaga sa stie de probleme si totusi sa taca toti si sa produca in continuare pentru un amarat de bonus?

    6. Acuzatiile religioase. Ei bine, recunosc, asta e partea cea mai spinoasa. Asta ar putea dovedi ca oamenii au mintit.
    Uite cum am inteles eu istoria cu acuzatiile religioase: Se pare ca totula pornit de la o sesizare a directoarei pe baza religioasa. Adica directoarea se temea de indoctrinare radicala a copiilor. Desigur, copii au fost ridicati pe ”baza unor suspiciuni” pentru ca se pare ca au puterea asta – ancheta sociala urmeaza abia in februarie!!!! Cred ca de aici vine confuzia.

    7. ”cei doi, care au fost in stare sa manipuleze si sa se victimizeze pentru a-si atinge scopul”
    Really? Ce scop si-au atins? Ce scop poti sa mai ai dupa ce nu mai ai familie? Sa ajungi la TV?

    8. Ultimele doua sper ca sunt scrise din viteza. Adica daca acuzatiile de natura religiasa nu exista inseamna ca totul e corect? Ca nu exista un abuz al autoritatilor? Ca nu trebuie sa ne plangem? Ca nu trebuie sa protestam? Gata.. sa le ia copii ca pe noi nu ne mai intereseaza? Nu mai sunt de-ai nostri? Nu ne mai pasa?
    Si daca ar fi niste monstrii si si-ar fi abuzat copii si chair daca pana la urma se va dovedi asta si tot merita sa ne pese pentru ai nostrii. Tot merita sa le tinem partea pana cand se va dovedi ca de fapt masura a fost corecta!

    Uite, parerea mea este ca e buna intentia de a scrie despre manipularea din presa si politica romaneasca (macar ca zilele trecute am vazut un exemplu concret ca se intampla si in germania) dar ai gresit tema. Abuzul asta e pe bune si degeaba incerci acuma sa o dregi ca nu merge. Eu zic sa admiti ca ai mers cam departe si sa te apuci de alt subiect.

    iti recomand un film f bun legat de acest subiect: The Hunt. E facut de nordici si cred ca incearca sa ia atitudine fata de filosofia lor de crestere a copiilor. E genul de film care iti ramane in minte.

    View Comment
    Răspunde
    1. caricaturist Autor articol

     Nici o problema, chiar apreciez cand cineva isi sustine pozitia cu argumente.

     1. Ai dreptate aici, ramasesem cu impresia asta, dupa ce citisem un studiu similar (poate tot asta), era vorba tot de numarul mare reprezentat de cei din familiile de imigranti. Pe de alta parte, daca ne gandim la cifre ca procent din numarul populatiei locale si a imigrantilor, avem alt tablou…

     2. Cum ai zis si tu, aici avem doar varianta parintilor si a celui de doua ori „frate”, nu si a statului. Da, in cazul asta ar fi trebuit sa se ia alte masuri preliminarii, insa nu stim daca s-a trecut direct la „rapirea” copiiilor (caz in care ancheta le va da parintilor dreptate), ori daca acestia au fost avertizati si au refuzat colaborarea. Acum, avand in vedere faptul ca cei doi au mai mintit si in cazul persecutiei religioase, inclin sa nu-i cred pe cuvant, plus de asta apararea lor ar fi marsat si pe acest aspect, ca nu au primit alte avertizari si notificari si ca prin asta s-a incalcat legea. De ce ai inventa chestii cand ai avea o aparere solida?

     3. Asta cu legea, buna-rea, stricta sau nu, e a tarii respective, care are suveranitate in problema respectiva. Avand in vedere ca desi nu este membra UE, Norvegia face parte din restul organizatiilor internationale, daca practicile de acolo erau „kosher”, cu siguranta s-ar fi aflat pana acum, mai ales ca nu sunt in locul SUA sa nu le poate sufla nimeni in ciorba, cum se spune 🙂 Iti dau dreptate la chestia cu luarea copilului de 4 luni, acolo pare a se fi respectat doar litera legii nu si spiritul ei, sau cine stie, daca povestile alea cu scuturarea copilului ca pe o carpa au un sambure de adevar, atunci ar fi perfect justificata masura, vom vedea.

     4. Pentru capital electoral se poate lupta si pentru cauze false sau nedrepte, atata timp cat castigi simpatie domestica si apoi in consecinta preiei sau pastrezi puterea.

     5. Nu am zis niciodata ca vreun sistem occidental e perfect, insa cu siguranta e peste ce avem noi aici. Da, e perfect valabil exemplul tau, dar pe langa ala vezi cate alte cazuri exista in care lucrurile se corecteaza din interior. Imi vine in minte exemplul inchisorilor CIA, care are a pornit tot din SUA, asa ceva nu vei vedea vreodata in Rusia sau in tarile din estul Europei…

     6. Pai din ce vad in comunicatul MAE e destul de clar ca au mintit, altfel nu s-ar fi declansat tot jihadul asta din presa crestina, plus mobilizarile exemplare. Cum suna „SOS, persecutie religioasa!” fata de „Fratii nostri de credinta sunt acuzati ca si-au batut copiii!” Faptul ca s-au folosit de apararea asta josnica ma face sa cred ca mint si in alte privinte, iar cu daca nu existau alte probleme, nu le-ar fi ridicat nimeni copiii, doar pe baza de „indoctrinare religioasa”, oricat de prost vazuta ar fi aceasta (inca pe buna dreptate daca ii invatau tampenii de alea cu „vorbit in limbi”).

     7. Sa creezi presiune internationala pe un sistem al unei tari care nu este chiar asa influenta pe cum s-ar crede incat sa faca fata acuzatiilor din toata lumea, demonstratiilor din fara ambasadelor si asa mai departe. Sa nu uitam ca aia care lucreaza acolo sunt tot oameni si cine ar vrea sa fie obiectul unei uri „fratesti” si sa-si asume titulatura de „rapitor” si asa mai departe? Riscul asta exista in continuare, iar presiunea asta poate face Barnevernet sa cedeze si sa evite alte complicatii.

     8. Aici nu prea are sens ceea ce spui, pentru ca daca oamenii au mintit si au lasat tavalugul asta sa continue si pe atatia oameni sa lupte pentru o idee falsa, atunci au 0 credibilitate pentru mine si nu le mai poate fi acordata prezumtia de nevinovatie. Cat despre faptul ca ar fi „ai nostri”, pai oamenii traiau de 10 ani in Norvegia, iar doar acum cand s-au lovit de probleme s-au trezit sa faca in regim de urgenta cetatenie romana copiilor. Ce au asteptat anii trecuti daca se simteau ca fiind „ai nostri”?

     Cat despre concluzia ta ca „abuzul asta e pe bune”, permite-mi sa nu te cred pe cuvant si sa astept decizia definitiva a instantei, dar dupa cum stau lucrurile, nu am nici un motiv sa incerc „sa dreg” situatia, fam. Bodnariu ar cam trebui sa dea niste explicatii sustinatorilor care si-au bazat cazul pe povestioara cu persecutia credintei. Vom vedea, daca ma insel, nu imi e rusine sa recunosc, dar asta e singura concluzie pe care o pot trage pe baza a ce stim acum. O sa iau si filmul cand am timp, vad ca e destul de bine cotat, mersi 😛

     View Comment
     Răspunde
     1. ioan

      uite care e treaba. Am incercat sa formulez un raspuns la contraargumentele tale si la modul cum, pe alocuri, ai ocolit argumentatia mea dar nu pot.
      Pur si simplu tipul asta de discutie rece , despre ceea ce mie mi se pare o adevarata tragedie, ma consuma prea mult. Nu pot decat sa ma gandesc ce ar insemna sa imi ia mie cineva copilul si pur si simplu nu pot trece peste.

      Pana cand statul Norvegian nu vine cu dovezi concrete ale abuzului (vanatai, copii intarziati mental etc) sunt 100% de partea parintilor. E pur si simplu o chestiune prea sensibila ca ei sa nu dea nici o explicatie.

      Daca situatia se rezolva intr-un fel sau altul (ori statul sa dovedeasca faptul ca parintii sunt niste demoni ori sa dea copii inapoi) promit sa revin sa mai discutam.

      Deocamdata te rog, te implor chiar, sa abordezi problema cu mai multa sensibilitate. Pana la urma este vorba de ceea ce noi si societatea avem mai bun: copiii si familia.

      Numai bine, Ioan.

      View Comment
     2. Alex.te

      Legat de cronologia intamplarilor, am citit undeva ca de prin octombrie s-ar fi declansat investigatia urmand ca in noiembrie sa fie luati copiii. Deci s-ar putea ca in acel interval de o luna sa se fi facut demersuri pentru rezolvarea problemei si prin alte metode…

      View Comment
   2. maria

    Deci, parintii sunt mincinosi ,concluzionezi! Cine a mai vazut mincinosi care, stiind ca pentru o palma la fund li se ia copiii si, totusi sa spuna adevarul!!! Cu un asemenea risc, numai un sfant ramane fidel principiilor lui Dumnezeu, neprofitand de faptul ca abuzul nu se poate demonstra (fizic)!!! Cand am auzit ca recunosc despre urechiat si lipaiala la fund, am inteles ce test grozav de adevar le-a dat Dumnezeu! Cu pretul copiilor!!! Si l-au trecut !! 🙁 🙁 🙁 Pai, asa stand treaba , tu pui in cantar moralitatea parintilor cu a Barnevernetului?? Daca parintii spun ca au fost motive religioase, inseamna ca, asa a fost! Si-au demonstrat valoarea! Pe unde esti tu in raport cu ei pe o scara de valori? Fa-ti un bine si serge postarea, cu scuzele de rigoare, ca iti vei capata, stima decat in halul in care te-ai facut de rusine! Deci, parintii astia isi merita soarta, ziceai! Hm! Ce meriti tu!? Cat ziceai ca ai IQ-ul, ca n-am inteles?

    View Comment
    Răspunde
 2. Vali Sulea

  Nu am putut citi tot articolul, pentcă m-am împiedicat de „cărămida” pe care ai lăsat-o în drum („indraznesc sa cred ca era vorba si de putintel prozelitism religios pe acolo”). Am citit însă printre rânduri cu câtă vervă vorbești despre lucruri pe care nu le cunoști deajuns. Argumente empatice am, dar nu vin cu ele. Mă așteptam ca să văd niște numere, tabele, păreri ale unor experți psihilogi, alea alea. Dar tu vii cu caterincă. UIte ce-am găsit ieri,(și asta e doar ieri!- zi de zi mai găsesc câte ceva), instituția asta pe o lauzi a falsifica niște rapoarte care nu îi conveneau, ca apoi să le folosească în instanță pentru a lua copilul unei femei. Ce crezi, că s-a întâmplat? NImic, doar un avertisment. oare ce s-ar întâmpla dacă ție ți-ai lua cineva copiii, (ori frații, pentru că după cum vorbești se pare că nu ai copii)? Ce ai fi sperat să se întâmple cu procurorul de caz, cu judecătorul sau cu instituția întreagă? Nu cumva ți s-ar fi părut normal ca să demisioneze și ministrul protecției sociale, regele Harold și chiar Papa de la Roma? Nu ai fi sărit în sus ca la Colectiv?
  http://www.dagbladet.no/2015/05/28/nyheter/innenriks/barnevern/39283632/

  View Comment
  Răspunde
  1. caricaturist Autor articol

   Mi-am exprimat o opinie, care, spre deosebire de manipularile din media neoprotestanta, e bazata pe o realitate cunoscuta, aceea ca familiile ce nutresc aceste convingeri isi iau religia in serios, nu cum o fac de exemplu majoritatea romanilor, unde indoctrinarea celor mici, raspandirea credintei si mersul la biserica sunt tratate ca ceva optional. Sunt indreptatit asadar sa cred ca si misiunile respective, prevedeau pe langa ajutorul social si „educatie biblica”, dar dupa cum am spus, nu am emis nici o judecata, a fost doar o remarca personala, care nu are nici o legatura cu restul cazului.

   Cat despre cazul de care vorbesti, nu sunt prea multe date acolo, iar google translate nu ma ajuta foarte mult, dar in fine, presupunand ca e adevarat si s-a petrecut un abuz, simplul fapt ca acelasi sistem atat de blamat si-a descoperit o problema si a corectat-o, spune multe. Evident, victimele sunt libere sa-si caute dreptatea si compensatiile dupa cum considera, dar ce ai vrea sa spui, ca acest caz ar fi definitoriu pentru intregul sistem? Nici un stat nu e perfect, dar inclin sa am incredere in unul in care problemele ies la iveala, fata de altul care nu are niciodata nimic sa-si reproseze, cum ar fi exemplul SUA, unde CIA este luata la intrebari privind inchisorile secrete si tortura, iar o gramada de personaje pot critica in voie „establishment-ul” vs Rusia, unde niciodata statut nu va admite vreodata ca a savarsit un abuz, iar cine comenteaza prea mult se trezeste cu un glont in spate…

   View Comment
   Răspunde
   1. Vali Sulea

    „Dăcât” două lucruri: ce fac ceilalți se numește manipulare iar ce faci dumneata se numește opinie. E bun.
    A doua. Văd că n-ați prins esența, eu nu mă refeream la cazul în sine, ci la lipsa lui de urmări.
    „La început a fost imaginația.” Sfârșitul va veni când oamenii o vor pierde pe toată.

    View Comment
    Răspunde
    1. caricaturist Autor articol

     Ceea ce fac ceilalti chiar este manipulare din moment ce isi prezinta varianta ca fapt si nu ca opinie, mai ales ca in cazul lor s-a si dovedit ca nu este vorba de persecutie religioasa dupa cum afirmau initial. Avem asadar fapte, nu clasicul „eu zic, el zice”.

     Cat despre lipsa de urmari, nu stiu ce regulament intern au, dar oricum ar fi, este irelevant, dreptatea ti-o poti cere in instanta, iar daca se poate demonstra ca s-a infaptuit un abuz, cu siguranta victimele pot cere mult mai mult ca o simpla mustrare, nu le ia nimeni dreptul asta, sau poate vrei sa spui ca e o conspiratie nationala acolo, ce implica tot sistemul, de la asistenti sociali la magistrati si asa mai departe, ca asta fie-mi cu iertare, dar nu o mai cred 😛

     View Comment
     Răspunde
     1. Vali Sulea

      Părerea mea e că dacă vrei să faci valuri cu poveștile astea înspumate ar trebui să fii mai exact și fără presupuneri. Ia-o încet pe firul acestei povești și caută adevărul până la capăt. Sau mergi la orfelinatele din București pe unde a fost Ruth cu Marius și întreabă personalul ca să afli ce fel de om era. Eu recunosc că nu-s imparțial, ci sunt implicat emoțional în treaba asta. Și nu mai spune că nu crezi și că n-ar putea exista așa ceva. Caută!

      View Comment
   2. Teofil

    Esti total dezinformat si polarizat impotriva pocaitilor si mai ales a penticostalilor. Te asigur ca nu sunt nici unul nici altul, dar stiu ca:
    1. nu te documentezi si nu dai documente decat partiale sa iti sustii punctul de vedere
    2. nu ai copii
    3. nu te intereseaza adevarul
    4. nu stii de alte surse ca de exemplul de avocatul norvegian ce a jucat bine cazul si ce spune ca sunt 25% din copii luati in Norvegia de Barnavernet.
    5. Norvegia face trafic cu copii si in urma cazului Bondariu (pe care incerci sa il prezinti fals, partinitor) a inceput sa faca controlul si sa schimbe lucrurile cu Baravernet!
    5. nu ai vizitat Norvegia (eu am fost in 2008 acolo si povesteam cu o prietena canadianca in tren – am fost trimesi afara in alt vagon ca acolo era semnul „interzis telefonului mobil”. Deci oamenii de rand sunt asa de denaturati ca nu accepta sa comunice nici macar in trenul in care fac naveta – nu am vazut nicaieri in lume, si am fost in cel putin 30 de tari) asa o raceala sociala.
    6. nu sti ca Norvegia e in top mopndial la sinucideri si boli mintale/psihice!
    7. nu stii cine sunt cei mai respectati eroi in Norvegia – i-am identificat la muzeul national de istorie tot in 2008: Stalin si Churchil (poti sa faci google sa vezi cine au fost acestia, daca vrei). O sa ai surprize! Norvegia ii venereaza!
    8. Barnavernet a fost initiata de nazisti – pe timpul razboiului Norvegia a fost nazista si au rezolvat prin executarea capului dupa razboi ‘(un fel de Antonescu ce nu era nazist dar se aliase din nevoie cu Germania nazista, si apoi executat de rusi – in norvegia a fost executat de ai lui!)
    9. o cantareata ABBA e victima Barnavernetului si protesteeaza pana azi public impotriva organizatiei naziste! (ce e peste constitutie si nu e constrolata nicicum democratic, nici chiar de parlament)
    10. Anders Behring Breivik – criminalul notoriu ce a impuscat copii de ai socialistilor in tabara… a fost victima lui Barnavernet!

    View Comment
    Răspunde
  2. Yamin

   Satanistul care a scris acest articol, si care are creierul spalat de diavolul, nu are copii, poate. Iar daca are copii, nu-i iubeste si nu le vrea binele. Nu vreau sa blestem, ca nu-mi sta in caracter, dar daca are copii, Doamne, da sa-i ia, sa vedem cum va reactiona. Chiar sunt curios.

   View Comment
   Răspunde
  3. Adi

   Ce ai face daca iti luau copiii ? Asta e intrebarea ta .Cine isi bate copiii merita sa ajunga la inchisoare si sa i piarda, astia nu sunt parinti sunt monstrii, dar toti tembelii sugereaza ca ar fi ok sa iti bati copiii, e grotesc, monstruos si criminal sa ti lovesti copiii.

   View Comment
   Răspunde
 3. Mihai

  Un frustrat esti tu cel care ai scris textul. Probabil in copilarie vreun penticostal ti a luat mingia si n ai mai avut cu ce sa te joci. Daca vreodata o sa faci greseala sa faci vreun copil sa te duci sa l cresti in Norvegia.

  View Comment
  Răspunde
 4. ivanovicisorin

  Acest Adrian Balan este mai prost decit prevede STAS-ul ! Face un ghiveci socio-religios plin de ineptii si fantasmagorii.Pt cei interesati puteti citi parerea DOCUMENTATA a unui om de stiinta norvegian scrisa in 2012 !!!! D-na profesor Marianne Haslev Skånland’s profesor universitar in Bergen,expert in acest gen de probleme,probabil cea mai autorizata voce in domeniu…. Professor Marianne Haslev Skånland’s website via http://www.brotherjohnf.com/

  View Comment
  Răspunde
 5. caricaturist Autor articol

  @ivanovici si mihaita, v-am lasat comentariile si injuriile doar pentru a demonstra ca atunci cand prostul nu are argumente, recurge la a improsca cu noroi si atacuri la persoana. Nu sunt adeptul cenzurii dar nici nu am vreo obligatie sa tolerez marlania voastra, acum ca v-ati descarcat frustrarile va rog sa va stergeti la botic si sa va spamati ideile fara sens in alta parte, ceva imi spune ca eu nu m-as bucura de aceeasi libertate in media pro-Bodnariu…

  View Comment
  Răspunde
  1. caricaturist Autor articol

   La urma urmei, despre asta este vorba, respecti legea statului in care ai ALES sa traiesti, restul e can-can. In loc sa strige „abuz” si „persecutie” pot foarte bine sa canalizeze acest IMENS aparat de propaganda pentru a declansa modificarea legilor respective, un referendum ceva, ca doar si la noi clericii vor sa faca legi pentru unii sau altii 🙂

   View Comment
   Răspunde
 6. Octavian

  Deci doua persoane violente recunosc ca au incalcat legile unui stat si apoi se plang ca s-au luat masuri impotriva lor?
  Sunt perfect constienti ca incalca legile unui stat si apoi se plang? Incredibil. Cry me a river.
  Victimele in acest caz sunt copiii, iar ei sunt victimele parintilor lor ignoranti si abuzivi.

  Pentru prezentatorul tv: Copiii abuzati pot fi bine imbracati, pot fi bine hraniti, pot chiar sa zambeasca. Incredibil, dar adevarat. Si copiii carora li se rup mainile si picioarele pot zambi in fotografii, si cei abuzati sexual. Fotografiile nu sunt dovada faptulu ca acei parinti nu sunt niste ignoranti care nu s-au interesat macar de ce statul Norvegian interzice asemenea comportamente. Abuzul fizic afecteaza dezvoltarea emotionala a copiilor, dar de ce sa faci un efort si sa citesti o carte inainte sa torni niste copii, cand poti la fel de bine sa-i bati si sa-i pui la locul lor?

  Inacceptabil. Oamenii aia nu-si merita copiii inapoi pana nu invata cum sa-i ingrijeasca.

  View Comment
  Răspunde
 7. ad

  Multumesc pentru articol si pentru surse.
  Am aflat tarziu de aceasta istorie, pana acum titlurile nu mi-au atras atentia, fiind vorba doar de o „stire” people. La acest moment, cu greu am mai gasit informatii fiabile despre caz, primele pagini google fiind inundate de crestinulazi si alte asemenea.

  View Comment
  Răspunde
 8. Silviu

  Intr-o perioada in care toate statele europene se confrunta cu diferentele de mentalitate si traditii ale emigrantilor, nu pot sa spun decat ca au ales sa traiasca in Norvegia, deci trebuie sa respecte legile Norvegiei. Ca le plac sau nu. Acolo nu are ce sa caute mentalitatea romaneasca sau de aiurea. Da, daca nu au incalcat legea atunci sunt indreptatiti sa reclame un abuz. Dar dupa multiplele declaratii ale parintilor se pare ca nu prea sunt in masura sa o faca….

  View Comment
  Răspunde
 9. Yamin

  Si daca ar fi sa fie vinovati parintii (DESI NU SUNT VINOVATI, PRECUM PRETINZI TU, DIN CELE SCRISE IN ARTICOL. DOAR CREIERUL TAU II SPALAT CU SATANISMELE VREMII. TU CAND AI FOST MIC AI PRIMIT BATAIE, DAR NU MAI TII MINTE, SI NU AI AJUNS SA FII TRAUMATIZAT FIZIC SI PSIHIC. SAU POATE AI AJUNS SI NU STIM NOI, DE AIA SCRIS ASTFEL DE ARTICOLE RIDICOLE…) acestor copii, eu cred ca trebuia ca parintii sa fie avertizati inainte de a li se lua copiii. Si la un copil, inainte de a-l pedepsi pentru o greseala, il avertizezi de cateva ori, si daca nu intelege urmeaza sa-l pedepsesti fizic, in mod corespunzator greselii. Astfel trebuia facut si in cazul acesta… Mai fa cursuri de educare a copiilor, apoi punete si scrie…!

  View Comment
  Răspunde
 10. marian

  Salut,
  am si eu cateva precizari. Referitor la ce ai scris:
  „Cum ambii parinti sunt de religie penticostala, putem concluziona ca cel mai probabil si-au crescut si copiii in aceasta doctrina, una care, atentie, presupune si “vorbitul in limbi” (ca sa ne intelegem, nu stim sigur daca sotii Bodnariu si-au invatat copiii sa fie posedati de… Sfantul Duh sau mai stiu eu ce, dar DACA au facut-o si asta a dus la manifestari ca cele de mai jos, doar asta in sine imi pare ca ar fi fost motiv de actiune pentru Barnevernet, iar de aici sa se fi ajuns si la alte dezvaluiri, la cele privind abuzul fizic)”
  Daca spui ca tu crezi in libertate religioasa inseamna ca parintii sunt liberi sa isi invete copiii dogmele lor. Daca statul accepta dogmele unui cult si il autorizeaza cum poti sa ii iei copiii ca practica ceva ce tu accepti? Nu poti ca stat sa spui ca accepti pentru atei sa creada ca sunt (din) maimute in schimb sa le interzici sa isi invete copiii ca sunt (din) maimute si ca motiv sa zici ca ii poate afecta emotional (sa zbiere ca maimutoii). De asemenea nu poti sa accepti doctrima BOR dar sa nu lasi copiii sa se inchine la „cadavre” daca asta e doctrina lor. Eu cred ca aici te contrazici: ori exista libertate religioasa (include copiii) ori nu exista.
  Referitor la bataia copiilor: daca cineva bate bebelusii eu cred ca este arestat si in Ro nu doar in Nor. Daca nu e arestat ca ar fi maltratat bebelusul de ce nu il lasa sa il alapteze? Copilasul are doar cateva luni. Care este interesul superior al copilului?
  Referitor la respectarea legii unui stat: nazismul si comunismul au fost LEGALE! Nazistii ardeau evreii in camera de gazare iar langa luau picknicul cu familia (constienta si nepasatoare). Americanii nu au crezut ca exista holocaust pana nu au vazut cu ochii lor lagarele. Lucrurile astea s-au intamplat in etapa civilizata a omenirii cand existau autostrazi, zgarie-nori, televiziune, cand ideile umaniste umpleau Europa. Ce vreau sa zic: orice trebuie verificat si un sistem de stat nu trebuie sa fie credibil din oficiu doar pentru ca este Norvegia, Germania, etc. Presa din Germania a incercat sa musamalizeze cazurile de viol IN ACEST AN: 2016. Nu este incredibil acest lucru? Totusi adevarat.

  View Comment
  Răspunde
  1. caricaturist Autor articol

   Da, cred in libertate religioasa, insa asta nu inseamna ca mie personal nu imi poate repugna profund indoctrinarea si indobitocirea minorilor. A forta un copil sa „vorbeasca in limbi’ sau sa „pupe cadavre” dupa cum am spus ar trebui sa fie interzis de lege, una e credinta si alta sunt manifestarile de tipul asta. Cum ar fi daca religia satanista sau mai stiu eu care ar presupune ca ala mic sa inceapa sa sacrifice animale pe altar sau alta aberatie? Undeva trebuie trasa o linie, despre asta e vorba, era doar o observatie personala, dar oricum, nu religia si practicile celor mici au fost motiv de interventie sociala. Comparatia cu ateismul nu isi are locul, pentru ca acolo nu il inveti o credinta sau o practica controversata, ci ceva real, demonstrat. Despre evolutie poti sa te mai interesezi, aceasta nu afirma ca ne tragem din maimute ci dintr-un stramos comun. Oricum, alternativa este pamantul si… coasta 😛

   Chestia cu bebelusul e intr-adevar discutabila, dar daca chiar a fost „scuturat ca o carpa” luarea sa poate ca este justificata. Daca nu este cazul, sunt convins ca familia isi va cere dreptatea si va avea castig de cauza. Cat despre argumentul tau cu legile, da, de acord, orice stat totalitar isi poate impune propria lege, iar orice abuz ar fi astfel doar o respectare a acesteia, doar ca spre deosebire de regimurile dictatoriale, Norvegia nu este un stat izolat, facand parte din cam toate conventiile si acordurile internationale, atata doar ca nu este membra UE, insa asta nu o face Coreea de Nord…

   View Comment
   Răspunde
   1. marian

    Cred ca tot nu ai inteles ce vreau sa spun: aici nu e vorba de organizatii religioase obscure ci de culte recunoscute chiar si de statul comunist: Penticostalii si BOR. Statul nu autorizeaza culte care sacrifica animale sau abuzeaza copii. Am dubii referitor la abordarea acestui articol. Daca vreau sa combat plagiatul lui Ponta nu spun „primul ministru ortodox plagiaza” si apoi 90% din argumente sunt impotriva ortodoxiei nu impotriva plagiatului. Daca vreau sa combat mineriadele nu scriu „ateul Iliescu a adus minerii sa violeze si sa distruga in Bucuresti ” si apoi 90% din argumente sunt impotriva ateismului care indeamna la violuri si violente fizice (selectia naturala). Ai incercat sa manipulezi grosolan opinia cititorilor cu efecte de „halo” introducand in articol un penticostal acuzat (nu condamnat) de abuz sexual. Ceea ce incerci sa tranzmiti: un penticostal este abuzator deci toti penticostalii sunt abuzatori. O dogma penticostala este de neanteles pentru mine deci penticostalii manipuleaza si ar trebui sa le luam copiii pentru ca nu accepta singura credinta adevarata: evolutionismul (ordinea in care apar speciile in evolutionism este aceeasi cu cea din Biblie insa in religia atee ele evolueaza unele din altele). Daca tu condamni niste religii acceptate de stat pentru ca nu iti plac tie si dintr-un caz izolat generalizezi manipulator in acelasi articol in care vrei sa „demasti” o manipulare tu nu esti un ziarist obiectiv ci pari mai degraba xenofob.
    Eu cred ca poti sa remarci la sectanti urmatoarele:
    – sectantii cred in solidaritate si s-au organizat exemplar (unic in istorie) sa protesteze in marile capitale europene si SUA pentru ca le pasa de unul de-al lor. Ortodocsilor nu le pasa unul de altul si nici ateilor indiferent cat de umanisti se dau.
    – nu s-au inregistrat violente si protestatarii au fost felicitati de politisti si jandarmi – am fost un exemplu de comportament pentru toti europenii (nu avem complexe mioritice de inferioritate genul: romanii sunt cei mai prosti, occidentalii sunt cei mai destepti ci suntem oameni demni)
    – desi au fost proteste in atatea locuri si mii de oameni au participat media europeana si SUA nu a dorit sa dea stiri despre acest eveniment (nu trebuia sa fie de acord cu protestele insa trebuiau mentionate) si au musamalizat totul ca si violurile din Germania.
    – suntem respectuosi cu semenii nostrii si dialogam cu ei civilizat chiar si atunci cand promoveaza mesaje xenofobe de genul „rapiti-le copiii pentru ca nu ii invata doctrina cea „adevarata” si „stiintifica” darvinista, ceea ce va duce la niste handicapuri enorme pentru copiii lor”
    Ce apreciez la tine: nu iti ascunzi identitatea, folosesti un limbaj civilizat, dai dreptul la replica in postari, faci research pentru articolele tale si de obicei nu te arunci „ca schiopul in carje” sa tragi concluzii. De-asta m-am si „obosit” sa iti scriu.

    View Comment
    Răspunde
    1. caricaturist Autor articol

     Vad ca esti impotriva politically correctness-ului si in general a curentului leftist care scurtcircuiteaza Europa, dupa cum bine ai dat exemplul Germaniei si a agresiunilor sexuale ale imigrantilor. Stii ce? Sunt total de acord cu tine, ba chiar am „profetit” chestia asta cu luni bune in urma (http://de-toate.info/imigranti-ura-naivitate-si-manipulare/#.VpOJK_l96Uk). Totusi, in cazul asta, imi spui ca nu e „kosher” ca am pomenit religia Bodnareilor, pentru ca ar fi irelevanta. Cum ar fi atunci daca politia din Germania si din alte state unde s-au petrecut incidente similare, ar spune doar: suspectii sunt barbati intre 20-30 ani, FARA a mentiona originile acestora sau alte detalii? Vezi cum e cu dublul standard? Oricum, daca e sa fim cinstiti unul cu altul si cu noi insine, trebuie sa recunoastem ca intr-o familie de sectanti studiul biblic si indoctrinarea celor mici nu este ceva optional, care poate fi tratat cu usurinta sau chiar sarit peste, cum se intampla de exemplu in marea masa a ortodocsilor sau catolicilor. Nu cred ca invatatul acelor cantecele religioase sau a altor practici era optionala in cazul copiilor Bodnariu, iar daca acestia nu satisfaceau pretentiile parintilor, putem crede ca era si asta un motiv de „disciplinare fizica”. O doar o ipoteza, dar pe care o putem deduce din realitatea cotidiana, nu din prejudecati. Faci iarasi greseala de a strecura ideea ca statul le-a luat copiii din motive religioase, cand chiar si MAE a spus destul de clar care au fost acuzatiile, iar ateismul poate fi considerat „religie” in aceeasi masura in care abstinenta este pozitie de sex .

     Lasand asta la o parte, trebuie sa repet, asta este un blog, iar articolele de pe el sunt de regula echivalentul unor editoriale, dar chiar si asa, unde am argumente solide le prezint ca atare, iar unde sunt doar opiniile mele, precizez din start acest lucru. Nu am nimic de impartit cu neoprotestantii, ba chiar am avut de-a face de-a lungul timpului cu multi dintre ei, cu unii lucrez si acum, nu este vorba de asta, iar fie ca ma crezi sau nu, exact aceeasi atitudine as fi avut-o daca un ateu ar fi manipulat grosolan opinia publica si s-ar fi folosit de media umanista pentru a-si promova agenda (in realitate treaba asta nu s-ar fi intamplat, pentru ca de regula ateii isi pun intrebari, nu primesc ceva pe nemestecate). Problema cu solidaritatea pe care o lauzi tu este ca s-ar manifesta indiferent ca „fratele” ar avea dreptate sau nu, daca ei ar considera ca are dreptate. Eu nu as lua apararea unui ateu doar pentru ca este ateu, cam asta este diferenta…

     Despre comportamentul de la manifestari, da, era si normal sa fie unul pasnic, mai ales cand sunt camere de luat vederi pe acolo, dar dupa cum poti vedea si in comentariile de aici, de pe Facebook sau din sectiunile dedicate ale articolelor din presa pe aceasta tema, suporterii Bodnariilor au o violenta verbala iesita din comun, combinata cu delir mistic. Putem crede ca aceeasi oameni care injura ca la usa cortului si recurg la amenintari cu moartea (am vreo cateva) sau cu pedeapsa divina pot fi parinti exemplari? Daca asa vorbesti cu cineva care si-a expus o parere cat de cat argumentata as zice eu, oare cum te porti cu propriile odrasle? Si mai e ceva, vad ca nimeni nu vrea sa comenteze faptul ca parintii se incurca in declaratii, ba e persecutie religioasa, ba nu e, ba cunoasteau legea, ba nu o stiau…

     View Comment
     Răspunde
     1. marian

      Totusi nu cred ca poti sa spui ca am dublu standard referitor la religie – uite cum gandesc eu: daca un om comite un lucru rau nu trebuie sa ii mentionezi religia. Daca un grup organizat (1.000 persoane) fac un lucru rau cred ca poti sa o mentionezi. De ce ar fi asta standard dublu? Cat despre credinte mai spun atat: in democratie (eu inteleg ca) fiecare poate sa creada ce vrea si sa transmita asta copiilor – asta inteleg eu ca facand parte din drepturile omului. Daca tu nu crezi un anumit lucru (o dogma a altui cult autorizat de stat sau a ateismului) poti sa iti exprimi parerea. In momentul cand transmiti oamenilor sa ii pedepseasca pe cei de pareri diferite de ale tale (sa li se ia copiii) tu transmiti un sentiment de ura care poate avea consecinte dramatice (vezi reeducarea de la Pitesti de catre atei fata de crestini, vezi inchizitia catolica, etc). Eu incurajez oamenii la respect reciproc si nu sunt de acord nici cu vocile „crestine” care te ameninta. Crestinismul este o religie a vointei umane: Hristos spune „daca voieste cineva” – crestin cu forta este un nonsens. Spiritul democratic inseamna toleranta pentru religia, etnia celuilalt iar din editorialul tau se intelege intoleranta religioasa, impunerea credintei tale cu forta (daca ai fi la conducere) asupra copiilor unor oameni care gandesc altfel (desi religia lor este autorizata de statul roman si crezul, ROF, etc sunt publicate in Monitorul Oficial si aprobate de Parlament)…Impunerea credintelor tale (ateism, islamism,crestinism,etc) asupra celorlalti inseamna fascism. Fascismul s-a dovedit ca nu este doar o opinie ci o ideologie criminala.

      View Comment
     2. caricaturist Autor articol

      Sa inteleg ca daca doar unul sau doi imigranti ar comite un viol, iar presa leftista ar prezenta agresorii doar ca doi barbati „in putere”, fara alte detalii, nu te-ar deranja catusi de putin asta? 😛

      Cat despre ce am spus in articol, ma refeream strict la „vorbitul in limbi” si la modul in care cei mici sunt invatati sa se lase patrunsi de „fantoma sfanta” si sa se zvarcoleasca pe jos, nu la educatia religioasa in sine, care admit, poate fi si una moderata si de bun-simt. Oricum si in primul caz am pus o intrebare, nu am facut o afirmatie categorica, insa daca aceasta se confirma, imi mentin parerea, dupa mine asa ceva ar fi tot o forma de abuz asupra copilului. Una e sa-l inveti ca „doamne-doamne a zis ca nu e bine sa furi” si alta e sa-l pui sa intre in transe mistice, ba sa-i si administrezi „corectii” daca nu-si insuseste cum trebuie dogma. Mereu am spus ca sunt impotriva indoctrinarii celor mici, pentru ca la acea varsta sunt foarte vulnerabili si creduli, poti sa le imprimi atunci orice idee, cum ca Soarele este un zeu, iar ei te vor crede, iar multe studii au aratat ca cei crescuti intr-un mediu religios au probleme in a distinge realitatea de fictiune si chiar sunt mai putin altruisti ca cei care nu fost expusi la religie. In fine, legile nu sunt facute nici de cei ca mine, dar din fericire nici de simpaticii care ar executa „satanisti” pe banda rulanta, in numele lui doamne-doamne, poti ignora parerea mea „intoleranta”, atata timp cat recunosti restul datelor prezentate, mai ales cele in care parintii isi schimba declaratiile dupa cum le convine.

      In rest, vad ca mereu pomenesti ateismul in tot felul de contexte gresite, ca si cum comunismul ar fi fost ghidat fix de asta, nu de o doctrina socio-economica condamnata din start la esec. Nu a fost luat nimeni de pe strada pentru ca isi facea cruce sau credea in ceva, inca in vremea lui Ceasca au fost construite peste 500 biserici, cultele au avut libertate (atata timp cat respectau legile statului, nu intram acum in discutii ca unii vroiau sa munceasca sau nu sambata si asa mai departe), iar ca sa vezi ce, dupa ’89, ne-am trezit cu o populatie care in procent de 99,8% credea in divinitate, unde naiba or fi disparut toti ateii aia? Nu poti asocia umanismul adevarat cu ororile comise de un sistem totalitar, cum nici eu nu pot asocia crestinismul cu miscarea nazista, chiar daca sodatii Reich-ului aveau brodat pe uniforme „Gott mit uns”, iar Hitler spunea:
      „Mișcarea noastră este realmente creștină. Suntem animați de dorința de a-i vedea pe catolici și pe protestanți regăsindu-se unii pe alții în acest ceas de cumpănă pentru poporul nostru.”

      View Comment
    2. Roy Vice

     Asta nu puteti,nu vreti sa pricepeti si nu veti pricepe niciodata voi(religiosii de orice fel si tolerantii fara discernamant) si de aia ar trebui interzisa religia pe planeta asta. Faptul ca tu(nu tu-tu,tu poate fi orice parinte,profesor imam sau popa crestin,catolic sau de orice fel)ii bagi in cap unui copil basmele tale cre(s)tine ca litera de lege E UN ABUZ. E CEL MAI MARE ABUZ IMPOTRIVA UMANITATII!!!

     Voi aveti tupeul sa vbiti de abuzuri si spalare pe creier?
     Voi care nu sunteti in stare sa luati o decizie dupa mintea voastra,va trebuie principii de viata si reguli de la divinitate,va trebuie reguli scrise(10-100-1000 de porunci)ca altfel nu va duce capu’ sa nu va luati gatu’ intre voi,sa nu va furati mamaliga si sa nu va futeti femeile unu’ altuia fara permisiune,desi aveti totu’ scris,porunci si carti in care credeti si dzei si profeti,tot nu sunteti in stare sa va tineti de ele,tot voi aveti tupeu tiganesc si sa emiteti aici judecati.
     Pai voi ca „oameni” sunteti un abuz la adresa planetei. Daca ar exista vreo forma de dreptate in univers ati arde spontan. Nu meritati sa consumati resurse,sunteti o turma inutila.

     marian ca si maria,yamin,mihai,vali pulea,ioan,ivanovici si dan de mai sus: pe tine nu te intereseaza sa le fie bine copiilor si nu te intereseaza femeile abuzate in De,nuuuuuu,pe tine te intereseaza ca fost „atacata” o religie,pt ca toate sunt atacabile,nocive si doar niste povesti care sperie p-aia care nu-s in stare sa gandeasca pt ei si ca au fost atacati parintii care nu numai ca-si bateau copiii,le mai si bagau religie in cap.
     Bataia data copiilor e de neadmis dar indoctrinarea e un abuz si o teroare psihologica mai mare decat orice frica de violenta fizica. Doar ca aici veneau la pachet,go figure.
     Nu conteaza legile statului,religia si biserica de orice fel sunt o nenorocire pt oameni,planeta si umanitate in general.

     Se spune ca „nu te caci in gusturile omului”; eu spun ca daca gusturile omului includ religie si manele sunt deja de cacat si te poti caca si tu linistit.
     Nu spun ca sunt de acord cu toate legile,ca multe sunt imbecile si date pe cu totul alte criterii decat bunastarea oamenilor,dar orice lege impotriva religiei bagata cu forta pe gatul oricarui copil, e benefica pt omenire.

     Vai vai le-a luat statul copiii spun cretinciosii— (in primul rand nici un stat n-ar trebui sa accepte religia si biserica la modul institutie si nu ar trebui sa-i scuteasca de nimic;biserica,religia si cultele de orice fel in general ar trebui sa fie multumite ca sunt tolerate la fiecare acasa si sa se adune undeva,ocupand spatiu util in mod inutil,iar daca incearca sa iasa in public ca institutie, sau sa se organizeze ca institutie, sa si-o ia peste bot instantaneu)pai normal ba ca i-a luat,la primele semne de abuz,indoctrinare etc,au fost luati de acolo sa le fie evaluate pagubele,nu lasati inca z ani pana cand devin traumatizati dincolo de orice posibilitate de vindecare.

     Da ce sa stiti voi astia,voi va rugati la dzeu ala al vostru,singurul real,singurul drept si atotputernic,oricare ar fi el si urmati religia vostra,evident,singura dreapta,corecta,buna,oricare ar fi ea,ca o turma cuminte dar proasta,ca nici instructiuni elementare nu sunteti in stare sa urmati.

     Si tot voi aveti tupeu sa veniti aici si sa vbiti de IQ si legi si dreptate si abuzuri si copii si cate si mai cate. Tot voi aveti tupeu si dupa ce ca va permite omul asta sa va vomitati ineptiile pe aici,desi aveti site-urile si blog-urile voastre,tot voi sunteti tupeisti si tari in gura. Va permite asta doar ca sa demonstreze oamenilor care va mai tolereaza,cat de…nu stiu cum sa va spun…cat de VOI sunteti.

     Rromani adevarati sunteti.

     View Comment
     Răspunde
     1. caricaturist Autor articol

      Da Roy, indoctrinarea celor mici este o problema, insa nici macar de asta nu era vorba in cazul de fata, insa cel mai probabil aici indoctrinarea venea la pachet cu perechea de palmute sau mai rau…

      Legat de religie, este intr-adevar tragic cum fiecare crede ca detine adevarul suprem, care in mod „ciudat” coincide cu cel al familiei sau al zonei in care s-a nascut si nu ca urmare a unei cercetari amanuntite a tuturor religiilor planetei. Nu domne, restul sunt toti pacatosi, doar „ai tai” au dreptate 🙂 Legat de asta, iti recomand alt blog al meu, care trateaza doar teme legate de credinta:
      http://unicornulroz.info/2014/07/21/de-ce-crezi-ceea-ce-crezi/#.VpT_pPl96Uk

      View Comment
     2. iancu

      Interesanta propaganda! ca sa nu ma repet, cititi va rog ce am scris Domnului Caricatura, cu completarea ca daca ati fi Om, ati vorbi mai civilizat. Credeti ca e Ok ca se studiaza in scoala evolutionismul? Nu e tot indoctrinare atat timp cat stiinta moderna l-a demontat definitiv? De ce legea pedepseste si nimeni nu o condamna? Cine le da dreptul sa pedepseasca, si nu ma refer aici la cazul Bodnariu ci la faptul ca nu m-am oprit la zebra. Ei bine de ce eu nu am voie sa fac ce vreau si un copil are. Probabil ca umanistii ca Dumneavoastra considera ca copiii sunt mai in masura sa stie ce e bine si rau si de aceea trebuie sa fie lasati sa faca tot ce vor. Stiti ca crima secolului in Norvegia a fost facuta de un om care declara ca a avut tot ce si-a dorit si singurul lucru care il regreta a fost faptul ca a avut prea multa libertate? Ceea ce ati spus nu e prea mult si nici prea dur atata timp cat nu spune nimc. Sa aveti parte de toate cele bune, mai putin o bomba ca stiu deja pe cine ati arunca in aer in numele „religiei Dumneavoastra”.

      View Comment
     3. caricaturist Autor articol

      @ Iancule, am crezut prima data ca poate mai ai ceva in cap si ca esti ceva mai civilizat, dar dupa

      „Credeti ca e Ok ca se studiaza in scoala evolutionismul? Nu e tot indoctrinare atat timp cat stiinta moderna l-a demontat definitiv?”

      e foarte clar ca m-am inselat. Daca in secolul 21 tu preferi sa crezi ca Pamantul are 6-8-10 sau 12.000 ani cum sustin creationistii, ca omul se trage din pamant iar femeia dintr-o coasta a acelui pamant si alte povesti similare, e destul de limpede ca nu esti genul care raspunde la argumente si chiar nu are rost sa-mi bat capul cu cineva atat de incuiat.

      View Comment
     4. marian

      Draga Roy Vice, Caricaturist si Kitana,
      Inteleg de la voi ca va considerati niste oameni progresisti, care ganditi lucrurile, va puneti intrebari si sunteti uniti si voi cei de religie ateista. Intelegerea mea era ca agnosticii sunt cei care isi pun intrebari si nu iau lucrurile pe nemestecate, ca ateii, care cred ca o broscuta s-a dat de trei ori peste cap si s-a facut maimuta, apoi om. Faptul ca va puneti intebari si ca sunteti uniti este o noutate pentru mine, noutate care ma bucura. Ceea ce va propun eu este sa trimiteti un eseu (scris frumos de oamenii mai pregatiti intelectual dintre voi) sau eventual 95 de teze (la noi a functionat) si sa il trimiteti fratilor vostrii de credinta din Coreea de Nord astfel incat sa promoveze libertatea, sa abandoneze constructia de arme de distrugere in masa si sa accepte un sistem democratic de conducere. Spre deosebire de fratii lor din Coreea de Sud care sunt niste religiosi retrograzi si nu cred in progresul stiintei si tehnicii cu siguranta ca dintre cei din Nord se va gasi o masa critica de oameni dezinhibati de orice fel de conceptie religioasa, ce va rationa si intelege motivele voastre. Astfel vom avea o lume mai linistita si mai frumoasa. Noi sectantii romani am demonstrat elegant pentru ceea ce credem. Ar fi interesant sa nu va lasati mai prejos si cine stie … urmatoarele stiri le veti crea voi. M-as bucura sa vad ca aveti putina initiativa si m-as bucura si mai tare daca as vedea ca fratii vostrii de credinta v-ar lua in serios. Asta este provocarea mea pentru voi.

      View Comment
     5. caricaturist Autor articol

      @ marian, modul tau de a privi si intelege lumea este de o naivitate paguboasa si absolut de neinteles pentru secolul in care traim. Degeaba e Romania in topul mondial privind viteza internetului, daca unii il folosesc doar pentru a posta lucruri puerile si da like unor poze cu pisici. Inteleg ca poate in copilarie ai fost invatat sa razi de evolutie (asa s-a intamplat si cu generatia mea, ne spunea popa la scoala ca daca ne credem maimute, sa urlam si sa ne urcam in copaci), dar acum, cand ar fi trebuit sa te maturizezi, folosesti aceleasi povestioare pe care le auzeam la clasa a doua. Evolutia nu inseamna pac-pac si magie, ca in cazul pamantului „insufletit” si a „coastei”, inseamna triumful vietii, pe parcursul a milioane de ani, iar daca ai fi avut un minim de cultura generala ai fi stiut ca omul nu se trage din maimuta, doar a avut un stramos comun cu aceasta. Spre deosebire de carticica ta „sfanta”, astea nu sunt povesti, crezute doar de o mana de oameni „alesi” ci sunt demonstrate si recunoscute la nivel mondial. Daca vrei neaparat sa crezi, iar prin asta sa-ti oferi o explicatie atat de copilareasca pentru viata si sa alungi frica de „ce va fi dupa”, o poti face, dar nu negand adevaruri pentru descoperirea carora mii de oameni si-au dedicat intreaga viata, muncind, cercetand, discutand, confirmand sau infirmand teorii, nu doar luand mura in gura povestile scrise de un trib ce incerca sa-si explice lumea acum cateva mii de ani…

      Trimiterile la Coreea de Nord sunt de-a dreptul imbecile, acea tara nu a ajuns in starea in care este din cauza ateismului, la fel cum crestinismul nu este responsabil pentru ororile nazismului (Hitler insusi declarand ca nici un ateu nu isi are locul printre ei, miscarea fiind una crestina!). Pe langa minima educatie stiintifica iti lipseste si o intelegere de baza a ceea ce presupune umanismul, notiune inexistenta in Coreea, care la o adica nu crede in zeul tau, insa ei au propriul zeu, acolo pe pamant, care ii conduce. Tu iti inveti copilul sa se teama pe doamne-doamne, iar un ghinionist nascut acolo il invata sa se teama de zeul Kim, cel care vede si stie tot, indoctrinarea este aceeasi. Nu are rost sa-ti mai explic ca ateismul nu este o religie, vad ca persisti in aceleasi non-argumente, presupun ca la fel sunt uniti printr-o religie si toti oamenii care nu mananca varza, toti nefumatorii si toti cei care nu cred in Zana Maseluta. Cat despre modul „elegant” de prostest al vostru, da, mi-am primit si eu cateva elegante de astea peste fata de nu m-am mai vazut de atata politete, ca sa nu mai zic modul in care erau amenintati si catalogati si altii care nu aprobau „cruciada Bodnariu”.

      Consider ca acest tip de gandire, profund anti-stiinta, ancorata in clisee penibile, misticism si referintele la pedepsele divine nu ar trebui sa fie varata pe gatlejul celor mici. Si totusi, e dreptul vostru, chiar garantat de stat, sa ii expuneti pe cei mici la o astfel de doctrina nociva, fiindca altfel, fara indoctrinarea din copilarie, toate religiile lumii ar disparea in scurt timp. Pe de alta parte, abuzul (fizic si psihic) nu e dreptul garantat al nimanui (nici macar la noi, doar ca aici nu se aplica legea), indiferent ca are fundament religios sau nu, caci despre asta era vorba aici, nu de cate cantece religioase stiau copiii.

      View Comment
 11. caricaturist Autor articol

  @ Yaminescule, ceea ce le-am spus celorlalti infierbantati ti se aplica si tie. Te-am lasat sa aberezi in voie, dar cam totul are o limita. Totusi, la cat de limitat esti, ma mir ca nu intelegi cum comentariile astea nu fac decat sa intareasca ceea ce afirm, iar modul in care repeti de… satana imi arata ca ai grave probleme la mansarda, dar nu ai ezita sa-ti bati progeniturile daca nu ti-ar impartasi halucinatiile mistice. Cel mai probabil ceva de genul asta se intampla si in familia Bodnariu, familie care dupa cum am aratat, se incurca din ce in ce mai des in declaratii. Nu te obosi sa raspunzi, ai latrat destul aici.

  View Comment
  Răspunde
  1. marian

   draga Caricaturist,
   Iarta-mi te rog ironia legata de Coreea de Nord si evolutionism, poate era necesar sa fiu mai sensibil fata de credintele tale. Am totusi cateva precizari:
   – in Coreea de Nord oamenii nu cred despre Kim ca este dumnezeu ci ei sunt atei, deci niste oameni care gandesc si pot sa inteleaga mai usor niste lucruri (asa ati spus voi):
   https://en.wikipedia.org/wiki/North_Korea#Religion
   In modelul evolutionist sunt niste inadvertente destul de mari:
   – ex 1 desi o oaie naste in medie 2 miei si lupul 4-5 pui totusi cum se face ca specia nu a disparut pana la aparitia omului
   – ex 2 tantarul mascul se hraneste cu polen iar femela cu sange (cald) de mamifer. Daca intai au fost tantarii si apoi mamiferele, cum se hraneau femelele de tantar?
   ex 3: s-au gasit urme de dinozaur si de om din aceeasi perioada cu toate ca dinozaurii trebuiau sa dispara cu mult timp inainte de aparitia omului:
   http://www.genesispark.com/exhibits/evidence/paleontological/footprints/
   Pot sa fie mai multe exemple de acest fel si de-asta mie personal mi se pare ca iti trebuie mai multa credinta sa accepti evolutionismul decat creationismul. Insa mai presus de toate cred ca in secolul 21 trebuie sa aratam toleranta fata de convingerile celorlalti. Impunerea propriilor convingeri inseamna fascism. Eu pentru libertate militez aici si nu pentru impunerea unei filosofii crestine.

   View Comment
   Răspunde
   1. caricaturist Autor articol

    Ateii din Coreea de Nord nu au nimic de-a face cu umanistii rationali de pe restul globului, sa nu luam un distinct si sa-l transformam in norma, cum ai incercat mai devreme. Dupa cum am spus, cultul personalitatii practicat acolo (si intr-o masura de mai mica amploare la noi inainte de ’89) poate fi asemuit unei religii, in care Conducatorul Iubit joaca rolul divinitatii. Din nou, Coreea de Nord nu a ajuns acolo din cauza umanismului ci a unor politici dezastruoase, dar hai sa ne uitam la alte state unde ateismul este chiar caz penal, sau asemuit terorismului, ia spune, ti-ar placea sa locuiesti in „teocratiile luminate” din Iran ori Arabia Saudita, state care decapiteaza oameni pe banda rulanta si recurg la biciuiri publice? Pe langa aceste tari si altele din lumea islamica, avem exemplul a nenumarate state din Africa, crestine, care infiereaza ateismul, homosexualitatea, egalitatea intre sexe si alte valori ale Norvegiei asta „spurcata”, dar unde surpriza, avem mereu razboaie civile, violente sectare si asa mai departe, cu siguranta ca nu ti-ai dori sa locuiesti nici acolo.

    Despre Evolutie, ti-am spus, citeste ceva materiale serioase, incearca de exemplu „Gena Egoista” sau ceva mai general ca „Magia realitatii”, nu veni cu glume gen „Genesis Park” sau „Creation Museum”. Aici nu e vorba ca „eu cred asta, tu crezi cealalta”, e doar stiinta veritabila, verificata la nivel mondial de mii sau zeci de mii de cercetatori vs pseudostiinta, care potriveste fortat lucrurile pentru a corespunde unei doctrine. Din pacate, cei care adera la aceasta, cum esti si tu, prefera sa-si astupe ochii si urechile in fata dovezilor care le contrazic crezul, iar cat despre impunerea filosofiilor, ce sa zic, tocmai vad cum BOR + alte culte se ocupa cu strangerea semnaturilor pentru a schimba legea fundamentala a tarii, asa ca despre ce vorbim noi aici? :))

    View Comment
    Răspunde
 12. Teo

  Domnule Balan, postez si eu aici pt. ca imi place tonul decent si civilizat pe care il aveti fata de cei cu opinii diferite sau chiar opuse.
  Cu privire la penticostali cred ca sunteti intr-o oarecare eroare. Am avut si eu de-a face cu ei si stiu ca sunt de mai multe feluri, sau secte, sau cum sa le spun … Ei nu sunt atat de strict controlati de la centru cum sunt de exemplu ortodocsii, catolicii sau chiar protestantii (lutherani, calvinisti, etc), drept pt. care libertatea de a-si exprima credinta e mult mai mare si posibilitatea de deviere de la propriile dogme mult mai accentuata. Cunosc destul de bine un profesor universitar de statistica, penticostal, la o prestigioasa universitate de la noi (nu-i spun numele ca nu-i place sa iasa in public) sef de promotie pe vremea cand a terminat facultatea, cu 2 doctorate la activ – unul in statistica unul in teologie (ortodoxa, culmea). Mai e si popa penticostal. L-am intrebat despre vorbirea in limbi si mi-a spus ca in doctrina lor nu exista staruinta dupa acea vorbire in limbi, iar ce se intampla in unele biserici penticostale e un ”spectacol de prost gust ce nu ne face cinste” – citat aproximativ. Cu cat sunt mai educati, cu atat posibilitatea aparitiei ”fenomenelor paranormale” e mai mica. Acum, omul nostru e inginer IT, deci nu cred ca si-a indoctrinat familia pana la vorbirea in limbi. Si stiu destul de bine ce zic.

  Nu discut cazul familiei B, dar despre domnia atotputernica a asistentilor sociali din statele nordice in special spun urmatoarele: exista in prezent o scrisoare depusa la Comisia Europeana cred, in care se cere investigarea abuzurilor facute de nordici in cazul copiilor luati de la parinti. Scrisoarea e semnata de mai multi profesori universitari de psihologie, sociologie, avocati, medici etc, din Suedia,FInlanda, Norvegia si Danemarca. Iata cativa dintre ei:

  Co-authors Anita Ankarcrona, Associate professor, PhD, University of Stockholm, Sweden
  Trevor Archer, Professor, Institute of Psychology, Gothenburg University.
  Alexander Barkman, lawyer, Law Firm S.J.P. Haglund, Falköping, Sweden
  Jenny Beltrán, lawyer, Göteborg, Sweden, v. pres. NCHR
  Johan Bäckman, associate professor Sociology of Law, Helsinki University, Finland
  Thomas Cohn, lawyer, Sjöbo, Sweden, Board member NCHR
  Bo Edvardsson, Associate professor in psychology, associate professor in social work and registered psychologist, Örebro, Sweden
  Tryggve Emstedt, lawyer, Gävle, Sweden, Board member NCHR
  Sverre Eskeland, lawyer, Rettsmedhjelper, Bergen, Norway
  Reinhold Fahlbeck, professor em. and author, Faculty of Law, Lund University, Lund, Sweden
  Peter Haglund, lawyer, Law Firm S.J.P. Haglund, Falköping, Sweden Ruby Harrold-Claesson, lawyer, Göteborg, Sweden, pres. NCHR
  Reinhard Helmers, university lecturer in Organic Chemistry, Faculty of Sciences, Lund University, Sweden
  Hans Hjortsjö, former judge at the Rent Tribunal, Göteborg, former judge at the Administrative Court of Appeal, Göteborg, Sweden.
  Leeni Ikonen, lawyer, Kerava, Finland, v. pres. NCHR
  Eddie Johansson, lawyer, Juristfirma Thomas Cohn, Sjöbo, Sweden
  Madeleine Johansson, lawyer, Göteborg, Sweden, special resource NCHR
  Kerstin Koorti, lawyer, Stockholm, Sweden
  Georg Kvande, medical practitioner, lawyer, Advokatfirmaet Kvande & Co, Oslo, Norway
  Sverre Kvilhaug, lawyer, Author, Bergen, Norway
  Denise Lagercrantz, lawyer, Stockholm, Sweden
  Anette Lilleengen Kvande, lawyer, Advokatfirmaet Kvande & Co, Oslo, Norway
  Søren Bernhard Lindegaard, lawyer, Odense, Denmark
  Bernt Lindelöf, Professor, chief medical practitioner, Carolinska University Hospital, Stockholm, Sweden
  Ingegerd Lundberg Krook, lawyer, Vattholma, Sweden
  Rigmor Persson, lawyer, Göteborg, Sweden, Treasurer NCHR
  Agneta Pleijel, former professor, author and film writer, Faculty of performing Arts, University of Stockholm, Sweden. Film: „Guldburen” (The Golden Cage), 1991, Swedish Television
  Gry Rambusch, lawyer, Nørrebro, Denmark
  Marius Reikerås, lawyer, Bergen, Norway J. P. (Jeja-Pekka) Roos, professor of Law and sociologist, Helsinki University, Finland
  Max Scharnberg, Associate professor, Uppsala University, Author of „Textual analysis of a 2 recovered memory trial assisted by computer search for Keywords” Elisabeth Scheffer, lawyer, Stockholm, Sweden
  Lena Hellblom Sjögren, Ph D, registered psychologist, Testimonia HB, Fagersta, Sweden
  Mimi Strandell, lawyer, Stockholm, Sweden
  Brita Sundberg-Weitman, Ph. D Law, former Chief Justice at Solna District Court, former judge at Svea Court of Appeal, Author of „Sverige och rättsstaten under 2000-talet” (Sweden and the Rule of Law in the 21st C), Stockholm, Sweden and „Rättsstaten Åter! ” (Bring back the Rule of law!)
  Venil Katharina Thiis, lawyer, Trondheim, Norway
  Svante Thorsell, lawyer, Advokatfirman Stationen AB, Göteborg, Sweden
  Siv Westerberg, lawyer, specialised in medico-legal cases, founding member NCHR
  Eva-Marie Wittberg, lawyer, Växjö, Sweden, CEO, Juristbyrån i Växjö AB Henning Witte, lawyer, Rechtsanwalt Dr. Henning Witte. Sweden’s first German law firm.

  In scrisoare se spune printre altele ca interesele economice in jurul furtului copiilor sunt mari pt. ca statul recompenseaza din plin orice operatiune de ”salvare” a vreunui copil. Din surse neoficiale am aflat ca sumele se invart undeva peste 100.000 Euro/copil. S-ar putea sa gresesc, dar oricum sunt bani multi, asa ca cei cu protectia copiilor de cele mai multe ori sar peste pasii prevazuti de lege direct la masurile cele mai drastice pt. a intra cat mai rapid in posesia banilor.

  Dintre semnatarii scrisorii mi-a atras atentia cel care a scris „Bring back the Rule of law”.

  Ati afirmat ca norvegienii sunt mult peste noi. Or fi, economic! Dar spun si eu cum spune Plesu: ”mie imi placea mai mult vechea Europa”. In noua Europa, cenzura politicului corect a inlocuit cenzura bolsevica si si acest continent se va scufunda incet, incet. Europa nu mai e de admirat. Da, mergi si faci bani, daca poti, dar mediul socio-religios e unul infect.

  Daca atat de multi oameni cu greutate din Norvegia, Danemarca, Suedia si Finlanda, incrimineaza asistenta sociala de acolo, ma mir ca multi romani acorda credit statului Norvegian si nu familiei B. fie ea si penticostala

  View Comment
  Răspunde
  1. caricaturist Autor articol

   Apreciez lamuririle Teo, dar dupa cum vezi nici eu nu am afirmat ca exact asta s-ar fi intamplat, am pus doar un semn de intrebare, cunoscand ca exista in cadrul sectei asftel de practici. Cazuri individuale cunosc si eu, dar per total sigur nu se poate spune ca penticostalii ar avea o libertate mai mare ca majoritatea ortodoxa, unde totusi, nu te verifica nimeni, nu sunt liste de prezenta si asa mai departe. Sunt totusi total de acord cu „Cu cat sunt mai educati, cu atat posibilitatea aparitiei ”fenomenelor paranormale” e mai mica”, ba chiar as adauga ca unii dintre cei mai educati se lasa cu totul de religie, dar deja intram in altele 🙂

   Despre scrisoarea catre Comisia Europeana, nu inteleg exact ce se doreste a se realiza cu ea, avand in vedere ca Norvegia nu este membra UE, dar in fine, sa zicem ca se trage un semnal de alarma. Este chiar interesat de vazut care va fi raspunsul si/sau concluzia, dar in privinta listei afisate, nu pot sa ma pronunt in privinta semnatarilor, dar nu pot sa nu ma gandesc ca la noi o lista la fel de bogata, cu profesori universitari, teologi etc a girat „lucrarile stiintifice” ale unora ca Voiculescu, Becali, Copos si asa mai departe…

   View Comment
   Răspunde
 13. Gabriela

  Felicitari pentru material! In sfarsit vad ca s-a straduit cineva sa inteleaga ce se petrece in povestea asta desi adevarul e cam greu e prezentat unei natiuni dupa ce a fost prostita de mass media. Tot circul s-a facut pentru audienta si rating iar cei care au avut nevoie sa intre in atentia publica, din diverse motive au imbratisat imediat tema. Jenant a fost sa vad ca, desi au fost numeroase semnale cu privire la aspectele realitatii in acest caz, jurnalistii s-au ferit ca dracul de tamaie sa le exploreze. Un jurnalist profesionist ar face investigatii srioase inainte de a scrie ceva. In rest, lamentari si acuze, care prind foarte bine la o natiune adusa in depresie datorita televiziunilor ce o bombardeaza psihologic cu materiale cu continut negativ.

  View Comment
  Răspunde
 14. George

  Si încă ceva – ți-as sugera sa citesti despre generatia copiilor din anii 80, cărora li s-a aplicat educația non-directiva. Aceștia sunt adulti acum si au mari probleme de adaptare in societatea norvegiana (nu-si pot păstra un job etc.). Iar suedezii rad si cu fundul (gen – ‘told you so …’). Oricum se pare ca nu s-au prins încă …

  View Comment
  Răspunde
 15. Johann Krech

  Am citit cu mare atentie atat articolul cat si comentariile.
  Concluzia: manipularea mediatica inca mai are in Romania foarte mult „pamant fertil”!
  Indobitocirea din vremurile trecute inca mai poarta roade!

  View Comment
  Răspunde
 16. Luminita Daniela

  Eu stiu una si buna: Nimic nu e mai presus de prima Lege data pe pamint : Legea Lui Dumnezeu care spune: nu cruta nuiaua. Din cauza acestor legi copii sunt needucati si foarte obraznici. Ajung criminali, abuzatori, nu au respect pentru nimic. In primul rind eu nu isi respecta parintii. Sunt total impotriva bataii, dar uneori copii merita sa fie certati, poate urechiati, si sa primeasca o palma la fund. Eu personal am mincat o singura bataie toata viata mea de copil. Dar stiam de frica parintilor, de rusine fata de cei in virsta. Azi noi trebuie sa stim de frica unor pusti obraznici, care se drogheaza, abuzeaza de femei, sunt niste betivi, nu respecta nimic. Asa doreste statul sa creasca copii. Sa fie lasati sa faca ce vor. Mie nu mi se pare normal. Indiferent de ce facea fam. Bodnariu nu cred ca au batut copii in asa hal incat sa le fie luati. Iar de religie eu zic sa iti tii gura stimabile ca nu ai habar de nimic. Vezi ca Dumnezeu nu doarme si vede tot chiar daca tu nu crezi. Dumnezeu nu se raporteaza la persoane imbecile ca tine care iau in deradere ce scrie in Sfinta Scriptura. Ai grija si asculta un sfat bine intentionat: Lasa problemele legate de Dumnezeu in pace.

  View Comment
  Răspunde
  1. caricaturist Autor articol

   „Stimabila” crestinuta care iti permiti sa faci pe altii „imbecili” si sa ameniti cu pedepsele lui doamne-doamne, daca tot esti asa patrunsa de textele „sfinte” si vrei sa urmezi tampeniile de acolo, vezi ca ai si pasajul asta:

   “18. De va avea cineva fecior rau si nesupus, care nu asculta de vorba tatalui sau si de vorba mamei sale si acestia l-au pedepsit, dar el tot nu-i asculta,
   19. Sa-l ia tatal lui si mama lui si sa-l duca la batranii cetatii lor si la poarta acelei cetati si catre preotii cetatii lor sa zica:
   20. Acest fiu al nostru este rau si neascultator, nu asculta de Cuvantul nostru si este lacom si betiv.
   21. Atunci toti oamenii cetatii lui sa-l ucida cu pietre si sa-l omoare. Si asa sa starpesti raul din mijlocul tau si toti Israelitii vor auzi si se vor teme.”

   Nici nu mai pomenesc acum de faptul ca in Biblia ta femeia e tratata doar ceva mai presus ca o vita:

   http://unicornulroz.info/2015/04/08/femeia-crestina-sau-oaia-ce-se-inchina-la-lup/#.VpN_SPl96Uk

   Dupa mintea ta si a celor ca tine, pentru ca scrie acolo, in niste texte antice plasmuite de niste autori necunoscuti, care nu intelegeau prea bine lumea din jurul lor, ar trebui sa faci intocmai, nu? Dintre toate motivele si scuzele pentru a-ti bate plozii, argumentul religios este cel mai imbecil. Cei care nu isi pot creste copiii fara violenta, poate ar trebui sa se gandeasca sa nu ii faca si cu atat mai mult sa nu ii toarne pe banda rulanta. Daca ai fi citit si altceva in afara de povesti mistice, poate ai fi vazut ca toate studiile arata ca cei care au fost batuti de mici au sansele cele mai mari sa repete acest lucru si asupra propriilor copii si partenerelor de viata, asa ca lasa balivernele cu violatorii/drogatii care nu au fost batuti destul…

   View Comment
   Răspunde
   1. iancu

    Sa inteleg ca Dumneavoastra aveti o alta biblie decat Doamna, atat timp cat faceti referire la biblia dansei, sau poate nu aveti nici una, de aceea bateti campii pe langa, bazanduva doar pe IQ-ul pe care il aveti si nimic altceva. Pasajul citat aici e din Biblia ortodoxa, asa ca toti cei ce va faceti cruce ca si mine vedeti-va de treaba, treaba cu crestinismul e un gunoi care trebuie eradicat. Pai prin ce metode daca nu cele ale ISIS care, daca nu stiati au tocmai aceasta platforma, uciderea tuturor crestinilor. Cu siguranta daca inca nu ati trecut la ei, veti trece cat de curand. Si apropo, uitandu-va in istorie puteti sa imi aratati vre-o perioada in care crestinii adevarati care au sustinut principiile din biblia Doamnei, nu au fost persecutati? Si vor fi intotdeauna pentru ca asa spune chiar in Biblie!!!

    View Comment
    Răspunde
 17. *******

  Cu lege sau fără lege … copilul meu are aproape 17 ani și nu a primit o palma în viața lui, nici de la mine, nici de la taica-su. Așa ca se poate sa cresti copii și fără bataie.

  View Comment
  Răspunde
  1. gabi

   E unul singur. Sunt curios cum era daca aveati mai multi! La mine urmeaza al 3-lea (baieti toti) si va spun ca nu e usor sa te ocupi de fiecare in parte (mie mi-e mai usor, ca nu stau cu ei toata ziua, dar sotia…).
   Depinde si cat timp sta parintele cu copilul acasa. Daca il vezi doar inainte de culcare, nu vad de ce l-ai pedepsi. Cum zicea cineva, din vinovatie fata de copil, ca nu iti faci timp pentru el, ii faci pe plac.
   Mai depinde si de copil: la unii le spui doar un cuvant si ai rezolvat, altii, cum sunt ai mei, poti striga la ei ca nu te aud (risti sa ii calce o masina, sa se omoare unul pe altul sau cine stie ce… nu e de glumit…).

   View Comment
   Răspunde
 18. Cristian

  Apreciez expunerea ta si sincer sa fiu o gasesc in mare masura corecta. Nu pot sa nu ma gandesc ca si reprezentantii statului Norvegian pot face abuzuri dar dupa ce am vazut pe la diferite televiziuni si pe internet cum se manifesta sotii Bodnariu inclin sa cred ca mint. Daca legea statului in care traiesc de bunavoie ii obliga sa nu exercite corectii fizice asupra copiilor si ei au facut asta, (si au facut pt ca asa au declarat) nimic nu mai e de discutat. Ca au fost prea dure sau fara preaviz masurile luate e de discutat. Daca bebelusul in cauza il caseau mort in urma unei corectii fizice religioase ma intreb mai era ceva de zis? Asa ca uneori masurile dure pot fi mai bune decat sa nu faci nimic. In alta ordine de idei….Daca doreau sa isi disciplineze religios copii prin corectii fizice trebuiau sa locuiasca in Romania. Aici chestia asta e normala. La fel cum normal pare a fi si sa suporti in virtual limbaj (sa ii zicem necorespunzator ca sa fiu decent) de genul celui prestat de sustinatorii sotilor Bondariuc in mod cert de aceeasi religie cu ei. Iar modul asta de comportament spune multe. Si eu am fost in situatia sa am discutii perfect normale pana la punctul „religie” cu sectanti de genul sotilor Bondariuc, discutii care dupa acel punct au luat-o razna. Pur si simplu nu accepta alta opinie si incep sa improaste cu venin. Lucru pe care nici nu il inteleg nici nu il accept. Genul asta de oameni pe facebook au nickuri de genul Varvara SI Todiras Popescu iar exprimarea lor e unica. Si lipsa de logica e tot unica.

  View Comment
  Răspunde
  1. marius

   Nu sunt toti asa, nu generalizati. Hai sa fim seriosi. Voi nu ati fost niciodata batuti de parinti si nici nu v-ati batut copiii? Voi sunteti sfinti. Nu cred ca era batut bebelusul de 3 luni. E un abuz clar.

   View Comment
   Răspunde
  2. iancu

   Cel care scrie aici are un Nick mai frumos! CARICATURIST! ma faceti sa rad! In ce priveste pedeapsa in general, as vrea sa imi spuneti cam de la ce varsta e valabila? Dumneavoastra chiar nu ati fost amendat niciodata?

   View Comment
   Răspunde
 19. Otto

  Chiar si tu faci propaganda, si in acelasi timp esti o victima a propagandei…

  Atata timp cat justitia nu si-a spus cuvantul, parerea ta se bazeaza pe credinta…deci esti si tu un fel de penticostal…

  View Comment
  Răspunde
  1. caricaturist Autor articol

   Amuzant 🙂 Parerea mea se bazeaza nu doar pe unele presupuneri ce nu pot fi dovedite cat mai ales pe fapte si pe declaratiile facute chiar de familia Bodnariu, declaratii care se bat cap in cap, lucru pe care vad ca il ignora in continuare toti suporterii lor…

   View Comment
   Răspunde
   1. iancu

    Desi nu sunt un suporter al echipei Bodnariu, vreau sa spun ca nimic nu se bate cap in cap. Directoarea spune ca a sunat la protectie pentru indoctrinare religioasa, iar apoi ca si completare spune ca copiii nu au fost abuzati si chiar s-a opus ridicarii lor de la scoala. Ulterior s-a trecut la acuzatia de violenta, pentru ca cea cu religia chiar nu tinea in Norvegia, tocmai pe declaratiile parintilor care recunosc ca i-au disciplinat pe copii. De la disciplinare la bataie e o cale lunga, mai ales ca nu au copii nici un semn.

    View Comment
    Răspunde
 20. kojack

  Pocaitii indoctrinati religios nu vor sa inteleaga ca in Norvegia nu ai voie sa indoctrinezi copii religios. Cunosc pocaiti si pocaite, una din ele nu stie altceva in afara de isus si versete din biblia. si una vorbeste doar de dumnezeu si isus. si inca se mai si lauda ca vorbeste cu dumnezeu. Deci daca auzi voci esti internat la nebuni . dar daca auzi vocea domnului isus sau a lui dumnezeu esti un bun credincios. majoritatea ocaitiilor astia postau verseturi din biblie si ziceau ca tinerii din colectiv au murit pt ca slujeau pe satana ca ascultau muzica satanista. Si atunci sa iti fie mila de ei ? pai nu suntem noi satuli de B.O.R si moaste. acuma trebuie sa suportam si pocaitii astia care delireaza mistic in numele hristosului hipiot . Suntem in 2016 sunt miliarde planete in universul asta. si tampitii astia vorbesc de isus si religie . Poate de aia scandinavii o duc asa bine si noi asa rau . si inca ceva bunica lor norvegiana ii din 7 generatii de crestini indoctrinati , deci o femeie ultra crestina. bunicii din statele unite sunt la fel penticostali inraiti . deci ce mai ii de comentat si inca ceva asa de final. astia au ramas fara copii si ei la sfarsit de an au scris mesajul asta .În tot acest timp, familia Bodnariu a petrecut sărbătorile fără cei cinci copii. În prima zi din 2016, Marius şi Ruth Bodnariu le-au transmis un mesaj celor care îi susţin. În ciuda dramei prin care trec cei doi părinţi, mesajul este unul optimist. „Dragii noştri, care va rugaţi, postiţ şi ne susţineti spre reîntregirea familiei nostre, dorim ca anul 2016 să fie într-adevar un an de jubileu în care captivii să fie eliberaţi şi să se întoarcă acasă. Domnul nu întârzie în împlinirea făgăduinţei Lui, cum cred unii; ci are o îndelungă răbdare pentru voi şi doreşte ca nici unul să nu piară, ci toţi să vină la pocăinţă. (2 Petru 3:9). Ne rugăm ca Domnul Isus să vă binecuvânteze şi să ne pregătească pentru venirea Lui, care acum este şi mai aproape. Prin harul Lui să-i fim martori până la marginile Pământului. Vă mulţumim în numele Domnului nostru Isus Hristos!”.

  View Comment
  Răspunde
 21. Basile

  Articolul este OK si pleaca de la niste realitati dar si de la niste premize. In afara de comentariile unor apucati, sunt foarte interesante duelurile bazate pe argumente ale celorlalti comentatori. Problema pe care as dori sa o ridic este putin diferita: ce se va intampla daca peste noua luni familia Bodnariu va mai avea un copil? si apoi altul? Daca acum a fost luat de langa mama un copil de 4 luni ( la el nu se pune problema de indoctrinarre religioasa) la ce varsta le va fi luat un nou copil? Si atentie, nu vreau sa iau apararea nici unei parti
  As mai adauga:
  Intr-un film suedez vazut multi ani in urma, un tata se plangea unui prieten ca stie ca fiul sau de 14 ani are unele probleme dar ca nu ii poate da sfaturi pentru ca fiul nu i le-a cerut. Se pare ca aceasta este mentalitatea in tarile scandinave. Nu iti permiti – nu este vorba ca nu ti se permite, tu insuti nu iti permiti – nici sa dai un sfat daca nu ti se cere, chiar unui minor care a capatat ceva putere de chibzuinta, dar sa ii mai si aplici corectii fizice.
  Si inca:
  Poti teroriza pe cineva cu capacitate de raspuns scazuta, in speta copii, fara sa ii atingi nici cu un deget. Acest gen de aplicare a terorii este chiar mai periculos decat o urecheala sau o nuia ocazionala.
  La inceput am dat sustinere pe FB familiei Botnariu apoi am inceput sa am unele indoieli. Am insa incredere in institutiile norvegiene si chiar daca fata public exista lipsa de comunicare am credinta ca la ancheta ce va urma se va lua o decizie corecta, si in concordanta cu legile de acolo.

  View Comment
  Răspunde
 22. Vasile

  Un articol penibil scria de cineva care ori nu are copii, ori, dacă are, i-a făcut din greșeală și nu știe ce e aceea dragoste părintească. E vreun părinte perfect? Dacă un stat în lumea asta are astfel de legi, atunci ele trebuie schimbate! Astea sunt abuzuri cu repercusiuni iremediabile.

  View Comment
  Răspunde
 23. Manipulatu'

  Felicitari pentru un reusit ‘mic tratat’ (la randul sau) manipulativ presarat cu generozitate cu o multitudine de linkuri.
  Premisa ta, daca m-ai manipulat suficient, este ca nu se poate ca motivul sa fie altul decat severa (!) corectura fizica aplicata de tatal sectant penticostal (despre care, cu o maiestrie manipulatoare – multumita insertiunilor video de pe youtube – ne faci sa credem ca e mai degraba posedat, decat cu scaun la cap…), si ca norvegienii stiu mai bine, ca or fi Dumnezeu insusi, nu alta!
  Asadar, domnule Manipulescu, felicitari pentru un blog entry care se aliniaza de minune cu cele criticate de dumneata. Ai pus coada la pruna! Oricum, ai reusit sa ma faci sa-mi opresc privirea si buricul degetelor pe blogul dumneata!

  View Comment
  Răspunde
 24. rucs

  Fara inflamari si fara sa avem nevoie de nu stiu ce informatii, apeland la o logica elementara, ne putem da seama ca ceva e cel putin suspect in modul de operare al serviciilor sociale norvegiene. Ok, sa admitem ca parintii au gresit prin palme, urecheli. Dar nu vi se pare halucinant ca, proclamand interesul copilului, norvegienii au despartit fratii? Bun, ii rupi de parintii pe care tu ii consideri abuzivi, dar de ce ii rupi si unii de altii? De ce nu ii lasi pe toti cinci impreuna? Pentru ca nu ai o familie surogat care sa ii accepte pe toti? Pai ii reclama unchiul patern. Nu vrei sa ii lasi nici la el? Du-i atunci la un camin sau in regim de apartament familial cu asistenti maternali, dar nu ii desparti! Nu le convine nici asa, vor sa ii desparta ca sa dizolve orice legatura cu familia biologica, chiar si legaturile dintre ei, dintre frati. Si faptul ca, avand amintiri comune, figura parintilor s-ar sterge mai greu. Niste ipocriti. Sunt curioasa, aceia dintre voi care mizeaza pe buna-credinta si corectidudinea norvegienilor, ce argument gasiti pentru punerea acestor copii in trei familii diferite, fara sa ingadui pastrarea unei relatii intre ei? O palma doare? Dar ruperea de frati, nu? E o nimica toata. In ce lume am ajuns sa traim?

  View Comment
  Răspunde
 25. radu

  iti multumesc pt articol. e poate singurul care mi se pare decent referitor la subiect. ma tot uit cum se vorbeste despre o familie de „crestini” nedreptatita de statul norvegian. au inceput sectantii sa aiba si minti mai luminate printre ei. au folosit termenul de crestin si nu penticostal. daca ar fi spus penticostali, stirea ar fi fost una ridicola si de duzina. chiar si cei putini cu creier dintre ei inteleg cum sunt priviti de restul lumii datorita comportamentului lor. fanatismul de orice natura nu e bun ! cred ca a fi crestin inseamna a fi echilibrat si tolerant !

  View Comment
  Răspunde
  1. caricaturist Autor articol

   Daca id-ul era „stapanul lui Eddie Nuta” sa inteleg ca acum stateai in genunchi in fata mea? Trebuie sa recunosc, unii dintre voi sunt amuzanti rau, dar din pacate pentru cauza voastra doar cativa au prezentat argumente, mai mult sau mai putin ancorate in realitate si s-au exprimat civilizat, iar unule comentarii nici nu merita raspuns.

   Vad totusi ca mai apar cativa cu „argumentul suprem”, „daaaa, baaa, tu ai copii?” Acestora le spun doar atat: Sa zicem ca mergi regulamentar pe trotuar, iar o masina intra in tine, iti poti da oare cu parerea in privinta vinovatiei soferului daca tu nu ai permis? Nu conteaza ca stii legea si ca ala nu respectase viteza legala si a derapat, daca nu stii cat de greu e sa conduci si sa stapanesti un autovehicul, sa nu cumva sa indraznesti sa deschizi gura! Plus de asta, aceeasi placa a folosit-o si madam Firea, fatatoarea-sefa a PSD-ului, cand dorea sa ne convinga ca un plagiator penal este mai bun, doar pentru ca are copii…

   View Comment
   Răspunde
   1. Mada

    @Caricaturist, n-are rost sa-ti bati capul cu astfel de „specimene”, si n-ar trebui sa te mai mire faptul ca aceste „specimene” iti sar in cap. Doar traim in Romania, Tara lui DoamneAjuta, a lui BocaArseniC si a Zanei Maseluta: tara tuturor „posibilitatilor” si a „miracolelor divine”.
    Ma amuza la culme felul in care cateva dintre aceste oite barsane, cu creierele spalate de la atata pupat de icoane si oase de animale, vin sa te atace cu tot felul de asa-zise argumente fantasmagorice, fara sa realizeze cate greseli gramaticale, respectiv de punctuatie, comit. Ca, deh, mai importanta e adunarea de duminica destinata spalatului creierelor cu basme de adormit/speriat copiii decat sa mearga la scoala sa invete cum sa scrie corect limba romana.

    View Comment
    Răspunde
 26. florin

  Am citit cu interes toate argumentele pro şi contra şi nu pot să nu fiu de partea familiei Bodnariu, din mai multe motive şi anume:
  1. Bodnariu este român şi eu la rândul meu sunt român. Noi românii nici la necaz nu suntem capabili să solidarizăm unii cu altii.Ne împungem între noi pe criterii religioase sau de altă natură, că unul este creştin, că unul este ateu şi cel mai adesea suntem nepăsători faţă de cei de langă noi, sau de situaţiile dificile prin care trec.
  2. Este o cauză umană, în lumea în care trăim se sustin diverse alte cauze(protecţia mediului, protecţia animalelor, etc), Bodnariu este om şi se trage din acelaşi „Strămoş comun”, cum bine argumenta domnul Caricaturist.Se vede ce moştenim în noi din acel strămoş comun: răutate, ură, iubire de bani, iubitori de sine, pornografie, intoleranţă faţă de aproapele, homosexualitate, curvie, vrajitorie şi altele mai subtile, mai nevazute, ca minciună, bârfă, invidie,ceartă şi lista ar putea continua.
  3. Nu sunt de acord cu faptul că autorităţile norvegiene, prin instituţiile respective, nu pot face abuzuri şi nu pot greşi , pentru faptul că au o situaţie economică mult mai dezvoltată decât România şi ca atare şi instituţiile norvegiene sunt mai dezvoltate decât la noi.Abuzurile sociale, în istoria omenirii au avut loc atât în state dezvoltate economic, cât şi în state mai puţin dezvoltate. Oricum noi românii suntem priviti ca un popor de necivilizati ,neadaptaţi, cerşetori, hoţi, nu numai în Norvegia ci şi în Europa; dar toţi românii suntem aşa cum nevăd ei? Nu există om perfect şi nici norvegienii nu sunt perfecţi şi orice instituţie fie ea norvegiană, americană, română este influenţată da factorul uman şi fără echivoc poate greşi…
  4. Nu în ultimul rând Bodnariu este crestin, un om care crede în Dumnezeu, indiferent din ce cult creştin face parte.Ajungem să ne discriminăm între noi pe criterii religioase şi nu numai. Dacă eu am părul blond şi al tău e negru care este problema? Dar, am uitat „homo homini lupus!”
  E rău să crezi în Dumnezeu şi în Cuvântul Său? Cine să-ţi vină în ajutor la necaz? La cine să strigi când eşti în suferinţă? Ce să faci cu glasul cugetului tău care îţi spune că într-o zi vei muri?
  Dacă eu cred în Dumnezeu şi nu există nu pierd nimic, dar dacă nu cred şi există am pierdut totul!
  Nu ne putem „adormi” propria conştinţă cu argumente false, că Dumnezeu nu există, că nu este nimic dincolo de viaţa aceasta efemeră şi trecătoare!
  Însă Dumnezeu ne iubeşte pe fiecare dintre noi aşa cum suntem noi cu greşelile noastre cu felul nostru de a fi. Domnule caricaturist Dumnezeu te iubeşte cu o iubire veşnică şi ne iubeşte pe noi toţi oamenii!
  5. Bodnariu este părintele a cinci copii şi aşa cum toţi care suntem părinţi dorim binele copiilor noştri, căutăm să-i educăm cât mai bine posibil.Trebuie făcută distincţie între disciplină cu toate formele ei şi abuzul fizic.Din ce am văzut si citit Bodnariu nu este un bătăuş de copii, ci este un părinte care îi pasă de copii lui.Este o dramă ca acei copii să fie despărţiţi de părinţii lor, la vârsta pe care o au, în contextul legilor norvegiene şi a instituţiilor specifice.Psihic acei copii au de suferit.Eu creed că acei copii sunt în primul rând ai familiei Bodnariu şi abia apoi ai statului norvegian! Altfel, înseamnă că părinţii în Norvegia nu sunt decât o maşinărie de produs copii în folosul statului norvegian şi a autorităţilor respective!

  View Comment
  Răspunde
 27. Worm32

  Frumos articol,tara se duce dracului,am fost socat de numarul de prosti care au iesit in strada.In Norvegia nu se incepe nici o actiune decat daca sunt dovezi solide.Nimeni nu te acuza pe degeaba

  View Comment
  Răspunde
 28. Scarbita

  Atat de multe laturi adunate intr-un articol inca nu am intalnit.Daca nu as fi fost sigura ca Vadim e la cele sfinte, sau satanice, puteam sa jur ca e un articol scris de el.Cum totul e scris sub protectia anonimatului(curaj de zile mari la hahalera care a scis) as avea o singura intrebare.Domnule cati bani ai incasat pentru productia asta de laturi si cine ti-a cerut-o? Ca un om cu scaun la cap si cu inima nu cred ca ar fi fost in stare sa adune atata material si sa-i dea un caracter clar tendentios si rauvoitor.Amice, iti doresc un singur lucru.Daca ai copii, sa-ti faca o vizita Bernervernetul asta, sa-i inhate si pe tine sa te umple lumea cu toate laturile pe care le-ai adunat in mizeria asta de articol.Si sa nu uiti un lucru amice Dumnezeu nu bate niciodata cu batul si pacatele noastre cateodata le platesc copiii si copiii copiilor nostri! Imi inchipui ranjetu-ti sardonic la citirea acestor randuri si balele care-ti curg pe la colturile gurii.Daca e asa, inseamna ca am dreptate.SI STIU CA AM DREPTATE. Daca ai vrut sa imiti pe Charlie Hebdo, ai reusit.Dar nu cred ca vei beneficia de aceeiasi celebritate.Oricum acolo celebritatea a fost platita cu mult sange.Aici nu va fi cazul.Nu se va gasi unul mai prost ca tine sa-si puna mintea cu tine si sa te impuste, facandu-te astfel erou.Deci incercare esuata.Mai incearca fratica.Internetul asta poate duce multa mizerie umana in carca.DIN PACATE!

  View Comment
  Răspunde
  1. caricaturist Autor articol

   Madam „scarbita”, iti multumesc pentru ca, asemenea altor personaje de mai sus, pictezi o idee destul de clara asupra modelului penticostal sau ultrahabotnic de educatie, care cel mai probabil nu difera cu mult de cel al sotilor Bodnariu. Toti il aveti pe doamne-doamne in gura, insa sunteti macinati de o ura viscerala si de un fanatism primitiv, pentru ca, nu-i asa, dupa cum ai afirmat, voi STITI CA AVETI DREPTATE! Toti fanaticii din lume STIU asta, ca doar si asasinii ISIS sunt la fel de convinsi ca EI AU DREPTATE, cam la asta se reduce indobitocirea mistica…

   Va victimizati in toate felurile, va tavaliti pe jos si zbierati din toate puterile ca sunteti persecutati, cand nici vorba de asa ceva, vreti sa faceti tam-tam si sa implicati o tara intreaga in lupta voastra, iar cand nu aveti argumente, recurgeti la amenintari (fie personale, cum am mai primit), fie blesteme si urari „de bine” sau trimitere la razbunari divine, caci nu-i asa, zeul vostru este incapabil sa salveze copilasi bolnavi de cancer sau sa opreasca alte drame, dar sigur isi va face timp pentru cineva care l-a suparat publicand un articol ce ii supara „oitele” de pe Pamant. Modul asta de gandire il varati pe gatul odraslelor, iar cand acestea nu raspund corespunzator indoctrinarii, ce se intampla, apar „corectiile fizice” de care vorbea taticul in emisiunea pastorului Gadea?

   Cat despre inteligenta ta, oita „Scarbita”, ti-ai aratat-o atunci cand vorbesti de „anonimat”, asta dupa ce alti comentatori mi-au spus pe nume, iar eu niciodata nu mi-am tinut identitatea un secret, spre deosebire de tine, scarba fara nume. Articolele nu sunt semnate pentru ca aici nu mai scrie nimeni in afara de mine, ma puteai gasi cu 1-2 click-uri, daca erai atat de curioasa, „viteaza” anonima. Stiu ca e greu pentru o minte odihnita sa priceapa, insa unii oameni pot avea si pareri proprii, fara a gandi ce le spune pastorul si congregatia si fara a fi platiti de oculta mondiala, Soros sau reptilieni.

   Te-am lasat sa iti vomiti aici gandurile, ti-am si raspuns (ia intreaba-te, in media, site-urile si blogurile controlate de voi, se admit oare pareri contrare, fie ele si exprimate decent, ca nici nu vorbim de mizeriile debitate de voi pe care le-am publicat totusi aici?) dar pana aici. Te asigur ca nu ranjesc cand vad ce scrii tu si altii, pe aici si nu numai, ci ma gandesc cu o groaza reala ce viata poate avea un copil inconjurat de fiinte sinistre ca dumneata, madam „Scarbita”…

   View Comment
   Răspunde
 29. Ioana

  In miniature in care decizi sa locuiesti intr-o tara straina sau sa vizitezi acea tara. Citesti putin legile, ca na, nu peste tot merge ca la noi. In Anglia daca arunci tiara pe jos iei amenda 80 de lire, in Singapore daca mesteci guma faci puscarie.
  Asa ca lasati-o mai moale cu comentarile. Doar pentru ca un stat nu crede in tatisme, asa cum suntem noi obijnuiti. Vi se pare suspect. Nu nu e suspect, oamenii isi fac ancheta in pace. Cat Despre separarea copiilor, pshihologic vorbind, nu se poate face o evaluare corecta a traumei suferite atata timp cat nu sunt evaluati individual.
  Dar astfel de informatii nu se gasesc pe la Maruta, capatos si ce alte emisiuni de aceeasi speta si pentru acelasi nivel de populatie mai exista.
  Cat despre credinta in dumnezeu se poate face si numai prin aprinderea unei lumani si sa te rogi pentru sanatate, nu sa saruti oase mumificate.

  View Comment
  Răspunde
 30. navim

  Cred ca se poate pune problema despre manipulare. Asa cum ai spus religia lor este acceptata, iar legatura cu emigrantii nu prea e relevanta in acest caz. El e roman, da. Am inteles ca copii au obtinut cetatenie romana in decembrie (parca fata mai mare are 10 ani). Nici nu se stie daca au vizitat romania, daca mai au rude in romania…dar nu asta e important. Cum spun unii -in razboi orice tehnica e acceptata si ei trebuie sa-si recupereze copiii. Si lupta intreaga familie pentru asta si sau mobilizat si foarte mult.
  Si eu am remarcat aceasta ”manipulare” dar sincer tind sa le dau dreptate, nu stiu cine a gresit si cum. Poate legile norvegiei sunt prea aspre, poate unii sunt prea zelosi ( am auzit ca se dau bani multi pentru denunturi-dar ma intreb ce ar fi in romania daca denunturile ar fi platite(!!!)) Poate ei duc religia la extrem, poate sunt prea stricti cu copiii. Nu cred ca a fost doar din cauza unor poezii.
  Au fost intrebati mai mult si de aici a pornit totul. Repet, copiii daca au spus ceva , daca a fost pur adevar sau putin exagerare, ei nu stiau exact realitatea si cred ca ei sufera mult acum. Sa fi separat de famile e un lucru grav si cu urmari pentru ei.
  Copiii cate o data nu inteleg ca ce faci e spre binele lor, ei vad la alti copii ca traiesc diferit si nu inteleg de ce, si parintii cate o data cred ca fac bine ceea ce fac , dar poate nu fac. Vremurile sau schimbat , oricat am vrea noi sa zicem pe vremea noastra era altfel, asa ziceau si parinti nostri si bunici…., dar totul se schimba. Ca e mai rau… ca e mai bine…? Sunt schimbari radicale, sunt dezavantaje,dar sunt si avantaje, de care acum suntem dependenti, dar trebuie sa ne mentinem la limita normalului.
  Noua generatie nu vede diferenta asa cum nici noi nu am vazut-o. Intradevar parintii au rolul sa te creasca, sa te educe, sa-ti ofere o viata buna, sa te ajute sa intelegi…dar nu sunt de acord cu obligatia de a face ceva la extem. Asta nu e corect. Din pacate orice religie are fanatici lor. si nu e bine. Viata a evoluat nu putem sa mai fim ca acum 2000 de ani. Nu putem.
  Si noi spectatoriii trebui sa ne punem doar o secunda in pielea lor, sa nu ducem si noi la extreme cu criticile si cu acuzatiile. Sper ca parintii daca au gresit sa invete din greselile lor si sa-si recupereze copiii.
  Nici nu suntem in masura sa criticam statul norvegian, si ei au lucrurile bune si rele la ei. Nimeni nu e obligat insa sa traiasca acolo. Da, intr-o tara in care se respecta legile si tu trebuie sa le respecti.

  View Comment
  Răspunde
 31. Politic Scam

  Doua cazuri identice, zero rezultate din partea guvernelor Romaniei: cazul Bodnariu si cazul Gologan. Romani aflati peste hotare comit fapte pedepsite mai aspru de legea tarii respective fata de legea romana. Poate ca ar trebui totusi sa invatam sa respectam si legile tarilor pe care le vizitam si sa recunoastem la cel mai inalt nivel neputinta de a influenta demersul anchetelor penale din aceste cazuri.

  http://politicscam.ro/cum-reuseste-ciolos-sa-nu-faca-nimic-si-sa-dea-impresia-ca-face-totul-cazul-bodnariu/

  View Comment
  Răspunde
  1. navim

   Nu ca as vrea sa iau apararea autoritatilor romane(lor nu le pasa de copiii din Romania), dar probabil chiar nu au ce sa faca. Copiii sunt cetateni norvegieni(chiar daca dupa au optinut pentru ei si cetatenia romana).
   Fam Botnariu are deja avocat.

   View Comment
   Răspunde
 32. gabi

  Eu am rude in Norvegia si Suedia si chiar am vrut sa le fac o vizita. Dar, acuma ca stiu legile lor, nu mai merg nicaieri. E foarte bine in Romania. Si nu pentru ca mi-as bate copiii, ci pentru ca sunt tare draguti piticii mei 🙂 si probabil ar gasi ceva pretexte sa mi-i ia, sa-si purifice sangele cu sange de dac autentic.
  De exemplu, daca nu le convine ceva, daca nu le cumpar ce vor, daca nu le dau ciocolata sau bomboane la 8 seara, se trantesc pe jos sau fac niste mutre de parca le-am dat cu ceva in cap :p… sau daca vorbesc mai raspicat cu copilul, cand ii spun sa nu rupa cine stie ce, sau cand vrea sa dea jos chestii de pe rafturi in magazin… sau daca nu vrea sa-mi dea mana cand trecem strada si se opreste in mijlocul trecerii de pietoni sa se uite la ceva pe jos… o furnica, sau ce-o fi vazut… si il bruschez, il iau pe sus… „Wow ai vazut ce i-a facut la copil? L-a abuzat!”
  Poate am exagerat putin, dar din cate am citit in multe cazuri (relatate chiar de ai lor), ca vrem sa credem sau nu, in tarile asa zis civilizate, asemenea exemple, sau chiar mai proaste, sunt motive sa-ti ia copiii (daca dai peste niste asa-zis psihologi, care vad abuz in orice).
  Vezi: http://www.brotherjohnf.com/68-reasons-given-norwegian-state-depriving-parents-children/ (nu am gasit originalul in norvegiana pe site-ul http://www.mhskanland.net/)
  Pentru bani, oricine poate face un denunt si mai scapa apoi de ei. Daca ar fi si la noi asa, ce civilizatie ar fi, nu?
  Sa ne amintim de epoca de aur, cand 1 din 2 era informator (poate exagerez). Abia astepta sa te toarne… (si poate nu pentru bani, ci pentru ca era constrans sa o faca; faza cu banii mi se pare mai grava). Nu cred ca vreau sa mai traiesc intr-o asemenea societate.
  Sunt de acord sa respectam legile tarilor in care mergem, dar, cand o lege e abuziva, sau poate fi aplicata abuziv, nu pot fi de acord cu ea si e normal ca si catatenii tarii respective sa o conteste. Asta mi se pare o problema mare la ei. La noi, totusi, oamenii mai protesteaza cand se dau legi aiurea. E bine ca nu acceptam orice. Sper sa nu ajungem chiar in halul ala de a avea 100% incredere in politicieni 🙂

  View Comment
  Răspunde
  1. caricaturist Autor articol

   Realizezi sper ca site-ul citat nu este unul oficial, sunt doar parerile unei individe, la fel cum e de exemplu si blogul lui Chilian, unde arata el conspiratii si chestii, cum ca presedintele a ordonat incendiul de la Colectiv. Ambele surse sunt la fel de „credibile”, cum ar fi oare sa citeze si norvegienii din Chilian, sa se mire de noi cat de prosti suntem sa acceptam un presedinte criminal, ai carui securisti dau foc la oameni? Din pacate doar aici oamenii cred ca tot ce zboara pe net se mananca…

   View Comment
   Răspunde
   1. gabi

    Ar fi culmea sa recunoasca statul norvegian ca greseste. Stii ca le-a luat mai mult de 50 de ani sa se revanseze fata de copiii lasati in urma de nazisti, dupa al doilea razboi mondial (Lebensborn, cred)?
    Link respectiv e doar un exemplu. Sunt o multime de alte site-uri si o multime de oameni care au avut de-a face cu Barnevernet. E adevarat ca nu sunt oficiale, dar totusi, cand cateva mii de oameni reclama abuzuri, e cam ciudat sa spui ca li se pare doar. Si nu e doar cazul Norvegiei: am vazut un reportaj BBC legat de adoptiile fortate ( https://www.youtube.com/watch?v=YRWxxFRX3Mk ). Unii au facut cercetari si au descoperit destule probleme in sistem. E intelept sa punem putin la indoiala orice stat, fie el norvegian, britanic, american si mai ales roman. Dar, sa spui ca statul nu are cum sa greseasca, e o fantezie. Nu cred ca s-a procedat corect dandu-i-se acestei institutii, Barnevernet, autonomie deplina. Tocmai pentru a nu se face abuzuri sau sa nu apara derapaje, puterile statului se controleaza unele pe altele.

    View Comment
    Răspunde
 33. Pingback: Auzi, da'... tu ai copii? - De toate frate

 34. Ionut

  Chiar ai scris de toate in articol, ceva eu cred ca ai omis ceea ce pentru mine e foarte important, trauma pe care o provoaca despartirea copiilor de parinti. Eu am 3 copii intre 2 si 6 ani, si stiu ca pentru ei despartirea de parinti chiar pentru o zi ar fi foarte dureroasa, mai ales sa nu stie de ce au fost despartiti si sa nu cunoasca persoanele unde au ajuns. Mai stiu ca nimeni nu poate iubi copiii cum ii iubesc parinti lor (vorbesc de oameni normali la cap). Din tot ce s-a scris si s-a filmat, am tras concluzia ca parintii Bodnariu sunt normali, si ca isi iubesc copiii, ce-I drept ca nici nu pot sa ii judec pentru ca sunt penticostali, pentru ca si eu sunt si cunosc indiologia. Ies in strada doar pentru a arata ca sunt alaturi de aceasta familie imi imaginez prin ce durere trece, si as vrea sa isi primeasca copiii inapoi cat mai repede posibil. Sunt convins ca sunt mii de oameni care au iesit si vor iesi in strada, nu pentru ca sunt manipulati, ci doar pentru ca vor sa isi arate solidaritatea, pentru ca simt durerea. Am scris acest comentariu in speranta ca o sa-i intelegi si pe penticostali si nu numai, care fac tot ce stiu si pot si e legal sa opreasca aceasta suferinta. Am vazut ca raspunzi comentariilor, am o intrebare pentru tine, crezi ca copiilor Bodnariu le e mai bine fara mama si tata lor?

  View Comment
  Răspunde
  1. caricaturist Autor articol

   O mica observatie, acesti mii de oameni care ies in strada pentru ca „vor sa isi arate solidaritatea, pentru ca simt durerea” in mod ciudat nu sunt impresionati de cei 10.000 copii din Romania care sunt abuzati mult mai grav, chiar de catre familiile lor, de care statul roman ii desparte poate in al doisprezecelea ceas. Nici parlamentarii din comisia lui peste prajit ce s-au dus in Norvegia nu dau doi bani pe ei, cum nu ar fi facut nici in cazul de fata daca acesta nu ar fi fost atat de intens mediatizat, cultul vostru si cele aliate nu ar fi realizat un lobby agresiv si sa o spunem si pe cea dreapta, nu ar finanta sau sprijini campaniile electorale ale unora sau altora… De bine de rau, chiar sa presupunem ca au fost luati abuziv din familie (iar parintii isi pot cauta dreptatea pe cale legala, acolo nu Coreea de Nord), copiii aia nu sunt tinuti in lant sau omorati in bataie de catre Barnevernet, la cum se intampla prin satele din Vaslui, dar deh, cine are interes sa-i ajute pe aia…

   Sa zicem ca inteleg si solidaritatea asta „frateasca”, fie ca Bodnarii au sau nu dreptate, ii aparati, sunt de-ai vostri la urma urmei, ok, dar privitor la intrebarea ta, cred ca doar copiii pot raspunde, mai ales ca totul s-a intamplat in urma relatorilor facute de fete in fata autoritatilor. Acum, daca acestea au exagerat sau au inventat povesti, dupa atata timp departe de familie oare nu ar fi recunoscut asta, vazand gravitatea consecintelor? Ar fi cam absurd sa credem ca in urma unei astfel de confesiuni norvegienii s-ar incapatana si i-ar tine despartiti, ceea ce imi confirma banuiala ca nu e totul asa roz cum a fost prezentat de familie si de sustinatorii atat de vocali ai acesteia.

   View Comment
   Răspunde
 35. Didina Minea

  Serviciul de protectie a copilului este semnatarul pactului de confidentialitate insa ambasadoarea Norvegiei la București, Tove Bruvik Westberg, a formulat clar ca: ”Familia B. are dreptul să facă publice datele din dosarele cazului.” De ce nu face familia Bodnariu publice piesele de la dosar printre care se afla raportul intocmit de Serviciul de protectie a copilului si hotararea comisiei districtuale in urma careia statul a preluat ingrijirea copiilor?

  View Comment
  Răspunde
 36. Ovidiu

  Măi caricaturistule, ce tot au ăștia cu evoluționismul și credința? Îi dau în sus și-n jos cu câtă „credință” îți trebuie ca să „accepți” evoluționismul. Pentru ei, aș avea și eu câteva remarci:
  – evoluționismul, la fel ca matematica, este expus clar în sursele de rigoare și prezintă niște aspecte ale realității, așa cum o înțelegem noi. Nu ești obligat să „accepți” nimic, poți să respingi orice fel de știință și să trăiești ca în epoca de piatră
  – libertatea ta de a face o alegere inclusiv precum cea de mai sus arată că nu există o conspirație a ateilor sau masonilor sau mai știu eu cui de a-ți băga evoluționism pe gât în detrimentul indigestiei religioase pe care vrei s-o faci
  – nu cred că ar trebui băgate în aceeași oală religia și evoluționismul fiindcă sunt chestiuni diferite, nu e vorba de două religii. Indiferent ce religie ai, poți să studiezi evoluționismul și să încerci să-l înțelegi. Sau nu 🙂
  – așa-zisa „îndârjire” a ateilor de a demonstra că Dumnezeu nu există este întrecută numai de îndârjirea unor religioși de a aduce „dovezi” științifice împotriva unor concepte care-i deranjează… ipocrizie la mare artă, monsieur!
  Aș mai continua dar deja m-am plictisit de numa’, mi-am luat doza de blogosferă pe următorii 3 ani 😀

  P.S.: cei mai buni prieteni din viața mea sunt baptiști, dar sunt foarte departe de comportamentul și atitudinea maimuțoilor care îți împroașcă secțiunea de comentarii cu porcării și inepții. Mi-e teamă că inevitabil prin perspectiva ta asupra unor anumite subiecte, vei atrage multe din scursurile anumitor culte pe aici.
  Va trebui să-ți dezvolți o imunitate colosală la ei, dacă nu o ai deja. Spor și baftă la gândit și publicat!

  View Comment
  Răspunde
 37. Monika

  Cautand despre familia Bodnariu am dat peste site-ul tau. Dupa ce ti-am citit opinia am ajuns chiar sa caut despre autor. Si iata ce surpiza…iti iubesti atat de mult pisicutele ca aproape ma induiosezi. Le pui in poza langa tine. Cat de duios!..
  Cumpara whiskas si nu vorbi despre copiii altora si despre suferinta acestor parinti.
  In orice caz, cu trecutul din Ramnicu Valcea intr-o zi va trebui sa impaci. Sa nu aflam ca ai si dosar penal…

  Fara stima.

  View Comment
  Răspunde
  1. caricaturist Autor articol

   Deci cu alte cuvinte, madam „pitzi”, in lipsa de argumente recurgi la un ad hominem de doi bani, aducand in discutie… ce anume, faptul ca m-am nascut in orasul unde s-a cantat prima oara imnul national? E ceva cuib de crima organizata acolo ce depaseste media pe tara ca sa faci legaturile astea fanteziste? :)) Daca ai vreo informatie cu privire la fapte penale savarsite de mine, fuguta la autoritati, doar tainuirea se pedepseste!

   Eheeee, stii cum se spune, multi prosti pe la Valeni prin deal, cu net la Vodafone 😛

   View Comment
   Răspunde
 38. Pingback: Unicornul roz si invizibil vs GOD » Archive Nu casatoriei intre homoxexuali si lezbiene!

 39. mihaela

  Imi place cum te-ai documentat.
  Oare de ce crede lumea ca D.zeu are nevoie de aparatori pe internet? El exista sau nu si atit.Nimeni nu poate demonstra sau infirma existenta lui.E ceva personal, o „rafuiala interioara”.
  Nu m-am lasat afectata de cazul B pt ca nu mai cred in nimic din ce vad scris /spus pe internet/tv .Toata lumea isi da cu parerea-pro, contra- dar dovezi, adevar nu se arata.Dar inclin si eu spre manipulare, asa ca o intuitie.

  View Comment
  Răspunde
 40. Pingback: Propaganda Bodnariu: manipulare anti-occidentala la cel mai inalt nivel – Ortodoxia Adevarata

 41. Pingback: Cazul Bodnariu, mic tratat de manipulare | glonte de argint

 42. Ирина

  Nu cunosc, in detaliu, cazul romanilor din Norvegia Daca nu cunosti detalii de ce iti dai cu parerea? Uita cazul Bodnariu si incearca s avezi celelalte mii de cazuri sau si acolo este manipulare si dezimformare? E clar ca doar ai vrut sa te folosesti de acest caz ca sa iti faci trafic la blog mizerabil ce esti vierme

  View Comment
  Răspunde
  1. caricaturist Autor articol

   Ti-am aprobat comentariile cu ceva intarziere pentru ca erau bagate la gramada cu alte cateva sute de spam, de regula Askimet-ul nu greseste, al tau era singurul real de acolo, de aceea le verific destul de rar.

   In fine, revenind, daca trafic era ceea ce imi doream, te asigur ca puteam sa umplu paginile cu tot felul de filmulete si articole de cateva fraze SEO-friendly, plus alte trucuri. Cred ca e cat se poate de evident ca blogurile astea sunt doar un hobby al meu si nu o ocupatie full-time, iar cand scriu ceva e pentru ca subiectul respectiv mi-a atras atentia, cum a fost si tot circul asta a la Bodnariu care acaparase o parte din peisajul mediatic de aici. Daca as avea chef sa iau la bani marunti si cateva din „miile” alea de cazuri de care vorbesti, fac pariu ca am avea acelasi rezultat ca aici, unde am aratat destul de clar ca parintii au fost cel putin rau intentionati. Pe de alta parte, daca iti doresti, sunt convins ca zecile de publicatii pro-Bodnariu nu ar refuza pe cineva care chiar ar putea demonstra odiosele abuzuri ale statului stalinisto-fascist, Norvegia 🙂

   View Comment
   Răspunde
 43. MosNae

  !. Biserica Ortdoxa si Biserica Catolica nu cere credinciosilor sa se inchine sau sa sarute sfintele moaste. In manastirile unde sunt sfinte moaste se afla scris la loc vizibil ca moastele nu se saruta si nu sunt pentru inchinare. Moastele sfintilor sunt expuse pentru adorare, o simp;a inclinare a capului este de ajuns. Inchinarea si rugaciunea se adreseaza numai Sfintei Treimi. Ca unii credinciosi o mai ia si razna, asta se intampla din cauza inculturii religioase si a decaderii in saracie si lipsa de speranta. Multi se declara crestini, dar nu cunosc dogmele religiei pe care o practica. Multi simuleaza crestinizmul. Oricum este mult mai bine decat ateizmul de voie sau de nevoie. Anii de comunizm a dezorientat credinta in Dumnezeu si Biserica, acum se fac eforturi de revenire si reparare a unei situatii ce a generat atatia criminali, incest, talhari, lipsa de mila, lipsa de filocalie, lipsa de iubire intre copii si parinti si intre surori si frati, indepartarea de propriul popor si ratacirea grava a oamenilor. „Secolul XXI, va fi religios sau nu va fi deloc!” (Mallrox).
  2.”Orice societate umana se naste impreuna cu microbul ce o va devora” (K.Marx). Ceeace se intampla acum cu doctrinele globaliste de sorginte masonica, devierile grave in numele unei democratii care seamana din ce in ce mai mult cu teoriile lui Lev Trotzky nu poate duce decat intr-o directie: autarizm (tiranie, dictatura, satrapizm). Comunistii au dus adevarate razboaie impotriva tuturor bisericilor si au fost infranti de catre altare. Ideile comuniste, propovaduite cu atata energie si sustinute de o realitate cruda a gravelor inegalitati nu au prins la popoare si comunizmul s-a prabusit, multimile fiind alaturi de altare. Lumea nu inseamna minoritatile bogatilor sau cosmopolitilor, ci marea multime de oameni, care poate fi manipulata dar nu pana la anihilare. Balaurul multimilor razvratite nu-l poate stapani nimeni, doar poate intelepciunea de a nu se ajunge la trezirea acestui balaur, intelepciune care in istorie a lipsit mereu, la fel cum lipseste si acum. Multa vorbarie, uneori chiar pretioasa, nu va ajuta la nimic, istoria se va repeta pentruca este ignorata, pentruca sunt atatia ignoranti care vor sa o arunce in derizoriu, sa o desfiinteze ca materie de studiu, in speranta ca vor putea creea nu omul nou pe care si-l doresc socialistii de totdeauna, ci „omul tampit” fara memoria trecutului sau, fara credinta, fara manifestari colective (zice „unul”, sa se inchida in casa sau biserica si sa se manifeste acolo). Istoria si biserica trebuiesc tinute la vedere, fara ele dezastrul este la poarta! Minoritarii nu trebuiesc ridicati impotriva majoritarilor. Minoritarii sunt cei care trebuie sa traiasca fara a deranja pe majoritari si nu invers. Deja societatea este sub presiune in crestere. Cine o va putea stapani? Armele, fie ele si psihotronice? Eroare. Armele le detin ambele tabere.

  View Comment
  Răspunde
 44. Pingback: Facebook si mesageria ascunsa - De toate frate

 45. Pingback: Barnevernet-ul, protestele și politicienii hunedoreni | Raul Malea Blog

 46. Doru

  Pana acum singura parere obiectiva, din punctul meu de vedere, asupra cazului Bodnariu este cea exprimata de psihologul specialist norvegian Einar C. Salvesen, care a avut acces la dosarul Serviciului Norvegian de Protectie a Copilului. Acestuia i-a fost solicitata expertiza chiar de catre Serviciul de Protectie a Copilului (Barnevernet), dupa inceperea protestelor din ianuarie. Iata ce spunea acest specialist in 18.02.2016:
  „It is a tragedy for children. This case is so painful and heart-rending that it is almost impossible to bear it. I am in no doubt that Barnevernet has made mistakes in this case.”
  Cotidianul NRK.NO mai precizeaza: „He (Einar C. Salvesen) is not in doubt that it was a gross misjudgment that CPS took action and took children out of the home.”
  Link-uri: http://www.nrk.no/sognogfjordane/psykologspesialist-slaktar-barnevernet-1.12808161
  http://www.dagen.no/Nyheter/kritikk/Psykolog-slaktar-barnevernet-i-Naustdal-saka-308916

  Mai multe detalii puteti gasi in interviul realizat de televiziunea norvegiana TV Visjon cu psihologul mai sus amintit. Link: https://www.youtube.com/watch?v=umqZGSLCO7w
  Nu ma pot pronunta in legatura cu calitatea si corectitudinea subtitrarii. Sper sa fie corecta.

  Ramane de vazut daca vom afla si alte pareri obiective legate de acest caz.

  View Comment
  Răspunde
 47. Paul222

  Tu, tu esti un cretin fara margini! In Norvegia exista o intreaga retea de trafic de copiii, sustinuta si protejata de stat! Te bag in pizda matii de ratat fara minte si discernamant!

  View Comment
  Răspunde
  1. caricaturist Autor articol

   Voi astia, romanasii verzi, bolnavi de conspiratita, sunteti atat de prosti incat nici nu stiti sa injurati corect 🙂 Paulica, fac pariu ca daca ne-am intalni fata in fata, ti-ar iesi din gura doar atat: „Sa fie interior-exterior, domnul?” sau „Doriti cu de toate, ketchup, mustar?” 🙂

   View Comment
   Răspunde
 48. Pingback: Momente de groaza - De toate frate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.