Maica Tereza, sfanta lui peste prajit

Pe 15 martie, Papa Francisc a anuntat ca „Maica Tereza” va fi canonizata, iar astfel pe 4 septembrie va fi asezata in randul „sfintilor”. Pe numele sau Gonxha Agnes, nascuta in 1910 in Albania, Maica Tereza si-a capatat numele la varsta de 18 ani, cand a decis sa devina misionara catolica in Calcuta, India, iar in continuare legenda ei, fabricata de Biserica Catolica, este deja binecunoscuta, iar datorita acestei propagande mediatice a primit chiar Premiul Nobel pentru pace in 1979.

Mitul calugaritei dedicate ajutorarii sarmanilor a fost zdruncinat cu ani in urma, in special de catre regretatul Hitchens:

dar si de o multime de alte articole, studii si rapoarte, care aratau realitatea din spatele imaginii atat de bine construite de Vatican.

Scopul declarat al organizatiei create de ea, „Surorile Caritatii”, era acela de a ajuta saracii si a ingriji bolnavii, insa in realitate acestia primeau doar o ingrijire minima, de multe ori le era refuzat accesul la medicamente si la igiena de baza, iar acele de seringa folosite nici macar nu erau sterilizate. Se punea totusi accent pe convertirea la catolicism a pacientilor, care erau invatati ca mantuirea vine prin suferinta, suferinta de care aveau parte pana in ultima clipa, Tereza considerand ca imitarea patimilor lui Hristos este un ideal nobil, demn de urmat de fiecare, fie ca vrea sau nu.

1974, Calcutta, India — The first Home for the Dying opened in 1952 and was a free hospice for the poor. Mother Teresa (Agnes Gonxha Boyaxihu), the Roman Catholic, Albanian nun revered as India’s „Saint of the Slums,” was awarded the 1979 Nobel Peace Prize. — Image by © Nik Wheeler/Sygma/Corbis

Credinta sa personala se plia foarte bine pe stricta doctrina catolica, ce interzicea folosirea masurilor contraceptive dar si avortul, chiar si in cazul violurilor. Ce mai, reteta perfecta pentru perpetuarea saraciei si suferintei, de care Maica sa se „ocupe” apoi in asezamanturile sale mizere, insa tocmai aceste credinte au contribuit la crearea mitului sau. Intalnirea sa din 1968 cu jurnalistul BBC Malcom Muggeridge, un luptator declarat impotriva avorturilor, a insemnat startul promovarii sale asidue din partea acestuia, care a mers pana acolo incat sa-i atribuie acesteia infaptuirea de miracole. Vaticanul avea nevoie de un supererou catolic, care sa-i aduca o imagine idilica oriunde in lume, lumea la randul ei avea nevoie sa stie ca „cineva face ceva bine” in numele ei si asa mai departe, la o adica toti vrem sa credem intr-un puternic exemplu personal, cum era imaginea creata pentru Maica Tereza.

Astfel, popularitatea acestei femei a crescut de la an la an, iar odata cu acest lucru si invitatiile din partea conducatorilor a diferite state sau organizatii, precum si donatiile consistente de peste tot de pe glob. Ca in mai toate cazurile unde religia se amesteca cu politica si banii, destinatia fondurilor primite a fost mereu una secreta, iar cercetarile facute arata ca doar o mica parte din acestea au fost folosite pentru tratarea propriu-zisa a bolnavilor, restul contribuind la raspandirea in lume a „brandului Maica Tereza” si a prozelitismului facut pe pat de moarte, caci standardele de asistenta medicala erau la fel de scazute peste tot. Repet, nu vindecarea bolnavilor era scopul, ci mantuirea acestora prin suferinta, cuplata cu convertirea la religia catolica. Ramane si intrebarea cum putea o „sfanta” ca Maica Tereza sa accepte daruri de la dictatori sau impostori, al caror regim nu doar ca nu l-a criticat, ba chiar l-a laudat in discursurile sale?

Maica Tereza a murit in 1997, la 87 ani, insa pana in ultima clipa a beneficiat de beneficiile medicinei moderne, „lux” pe care l-a negat multor amarati ce si-au pus increderea in ea. Serviciile aduse Bisericii Catolice nu au ramas nerasplatite, procesul de beatificare (care inseamna ca persoana respectiva a ajuns in rai, iar daca te rogi la ea aceasta poate interveni si realiza… miracole & stuff) fiind declansat mai devreme in cazul ei, fara a se mai respecta regula de 5 ani. Papa i-a recunoscut un miracol, vindecarea unei anume Monica Besra, care ar fi suferit de tumori stomacale, de care a scapat datorita unui medalion ce o infatisa pe Maica Tereza. Atat doctorii cat si sotul femeii declara insa ca acest lucru s-a datorat tratamentului primit la spital si faptului ca tumorile erau in stadiu incipient si au raspuns bine la tratament. Hmm, unde am mai auzit oare asa ceva? Sa fie oare nenumaratele cazuri de cancer vindecate de Arsenie Boca (sau magnetii de frigider cu el) care insa nu s-a putut salva pe sine de aceasta boala ori de moastele Paraschevei?

Pentru ca un miracol nu era de ajuns pentru sanctificare, se pare ca Vaticanul a mai produs o „vindecare inexplicabila”, aceea a unui brazilian ce suferea de o tumoare cerebrala, pe care tot rugaciunile la Maica Tereza au indepartat-o 😛 Mda, fiecare cu moastele sale magice se pare…

8 păreri la “Maica Tereza, sfanta lui peste prajit

 1. DANIEL

  O jigodie care a facut toxiinfectie….cu dolari !! A avut aer conditionat si tratament de ultima generatie !!! – lucruri pe care, daca era asa de dorita de ..suferinta” – ar fi trebuit sa le refuze……….
  – DAR nu numai ,,pretinsa” mantuire prin suferinta ar fi impus aceasta ci si faptul ca, ea a condamnat practic la moarte oameni care, daca ar fi beneficiat de un grad ,,un pic” mai ridicat de ingrijire – ar fi supravietuit …mantuindu-se….,,un pic ” mai tarziu !!!
  Este REMARCABILA – intr-adevar similitudinea cu ,,boca” , ,,parascheva” – si alte asemenea brand-uri pe care le-as demonta in forta….prin FOC !!
  Din pacate asemenea jigodii se dezvolta avand la baza imensa prostie a turmei !! ….Foarte incet ,,turma” incepe sa priceapa ca a fost dusa de nas….IAr in Romania din pacate, numarul celor ,,plesniti” de miracole CRESTE !!! MAI RAU – un mare si celebru chirurg, fiind intrebat cum se impaca ,,stiinta” cu ,,credinta” (stiut fiind ca mare credincios) raspunde ca ,,acestea nu sunt incompatibile” !!!
  Sigur – asa cum papa Francisc….a ,,acaparat” si teoria Big-Bang spunand ca e compatibila cu religia, asa si acest mare chirurg (de prin Iasi …) lasa loc de speranta acestei plagi care e ,,credinta” !!
  In SUA s-au facut niste statistici referitoare la bolnavii(de cancer sau de inima) care s-au rugat….S-a urmarit astfel a se vedea cam care e efectul rugaciunilor. ….si WAU !! – NU au nici macar efect placebo !!! Din contra !! ,,Rugaciosii” – accepta mental boala si se resemneaza cu ea…ceea ce duce la o slabire a organismului !! Aceasta s-a reflectat in statistica facuta de americani – S-a observat chiar o usoara crestere a mortalitatii lotului bolnavilor care se rugau !!! (sigur…..explicatia ar fi ca ,,dzeu ii ia mai repede , ca sa nu se chinuie….DAR daca s-ar vindeca, ar fi desigur ,,un miracol divin”).

  View Comment
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.