Romania Libera online

Dupa cum am povestit cu alta ocazie, profesia mea, cea trecuta pe diploma de licenta, este cea de jurnalist. Dezamagirea mea cu privire la facultatea respectiva, dar si la modul in care se practica aceasta nobila meserie au fost tratate aici http://de-toate.info/facultatea-de-jurnalism-cluj-napoca- 1/#.U3YGRvmSyHk si aici http://de-toate.info/despre-mass-media-1/#.U3YGt_mSyHk. Am fost mereu un consumator avid de presa, iar cu mai multi ani in urma am intuit corect ca viitorul acesteia va fi in mediul online.

Raspunzand provocarii lansate de blogalinitiative.ro impreuna cu http://www.romanialibera.ro/ m-am uitat peste noul site al celor din urma, iar impresiile mele sunt urmatoarele:

Reclamele, care sunt atat de necesare (doar stiu bine asta din moment ce intretin cateva site-uri, iar promovarea online imi mananca tot timpul) eclipseaza chiar logo-ul RL, ca sa nu mai vorbim de restul informatiilor prezentate pe site. Efectiv, primul lucru care sare in ochii vizitatorilor sunt bannerele mari din partea de sus si cele laterale, iar coloritul acestora, cuplat in mod nefericit cu header-ul publicatiei, nu ajuta deloc. La un scroll in jos problema este rezolvata, iar restul add-urilor sunt integrate perfect cu articolele si meniurile site-ului.

RL

Mi-ar fi placut ca meniul principal sa predomine in pagina, iar fontul folosit sa fie deci mai mare pentru fiecare din sectiunile acestuia (actualitate, cultura etc). Stirile de ultima ora, care sunt incadrate in slideshow ar trebui sa fie de asemenea mai mari si amplasate mai central, insa mecanismul este bine-venit, cititorul grabit putand sa treaca direct la cele mai importante evenimente. Oricum, continutul este cel important, iar pe romanialibera.ro informatia este mai mult decat abundenta, stirile cuprinzand la zi evenimente din mai multe sfere de interes.

Partea cea mai buna la Romania Libera este insa verticalitatea si independenta editoriala, atat de greu de mentinut in ziua de azi. Edificativ in acest sens este editorialul acesta http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-ce-voteaza-atatia-romani-cu-victor-ponta–%C5%9Ei-cum-poate-fi-oprit-335314 care se apropie de menirea adevarata a presei, aceea de informare corecta a opiniei publice si de ce nu, chiar educare a acesteia. Jurnalismul adevarat nu inseamna nici manipularea grosolana si abjecta realizata de o parte din mass media, Antena 3 fiind reprezentativa (din pacate vorbesc in cunostinta de cauza, avand experienta muncii intr-o institutie media similara http://de-toate.info/despre-mass-media-1/#.U3dryvmSyHk), insa nici o abordare de tip „tiptil” adepta a compromisului, care pune pe prim plan subiecte frivole, in locul celor mai „dificile”. Se spune ca „adevarul e undeva la mijloc”, insa acest punct de vedere este unul fals. Tot timpul adevarul va fi mai apropiat de o axa sau alta, nu va fi niciodata un balans de 50-50, iar din fericire, editorialul de mai sus nu se conformeaza acestei false doctrine, aratand in mod argumentat dezastrul care paste tara in cazul castigarii alegerilor prezidentiale de catre odiosul personaj mentionat.

Romania Libera, tine-o tot asa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.