Tu faci stirea sau stirea te face pe tine? Despre stirile online

Mi-am adus aminte de un afis al campaniei MindBomb de in urma cu vreo 10 ani, care tragea un semnal de alarma asupra calitatii stirilor prezentate, care se intreceau in a arata telespectatorului un spectacol de kitch combinat cu violuri, crime cu toporul etc.

01_StireaTopor

Dupa atatia ani gustul publicului s-a schimbat ce-i drept, insa in rau, la fiecare pas gasind un veritabil „gore fest” sau „stiri” mondene, despre divorturi, sex, bani si combinatii intre acestea. Ca un absolvent de Jurnalism care a si lucrat in domeniu o perioada, pot spune ca inteleg tendinta aceasta a mass-mediei, care pur si simplu livreaza un produs care este profitabil. Asta nu inseamna ca aceasta practica este si morala, insa cu siguranta nu putem reglementa sau ingradi gusturile oamenilor. Putem insa sa ne orientam spre „pajisti mai verzi”, care nu sunt patate de sangele uncheasului ucis cu drujba ori scandalurile sexuale ale unor personaje cu IQ subunitar. Asadar rar pot spune ca gasesc cateva ore din programul unei televiziuni care sa poate fi „digerabile”, iar de ani buni principala mea sursa de informare o reprezinta mediul online. De altfel, acesta este si viitorul, multe publicatii portandu-se integral „pe net”, in timp ce restul acorda o atentie deosebita paginilor proprii.

Pentru mine unul din marile avantaje ale stirilor citite online este acela ca pot verifica chiar in acelasi moment sursa sau pot cauta mai multe detalii daca sunt interesat de subiect. Importanta este si interactiunea dintre cititori, nascuta din faptul ca fiecare poate comenta pe baza subiectului, fie pro sau contra, aduce adaugiri, trimite link-uri catre situatii similare etc. Exista numeroase portaluri si publicatii online de unde ne putem lua stirile, iar unul dintre acestea este si Mondonews unde pot sa citesc stiri din domeniul It/stiinta, preferatele mele.

Un exemplu bun ar fi stirea asta, care prezinta previziunile despre viitor ale unui autor preferat de-al meu, Stephen Hawking. Asta este un subiect care m-a fascinat de mic copil, cand faceam cunostiinta cu literatura SF prin intermediul cartilor lui Asimov. Ei bine, SF-ul de acum cateva decenii poate fi viitorul de maine, cu care vom fi contemporani.

Imaginati-va ca am trai intr-o lume in care publicul consumator al acestor stiri s-ar contrazice in privinta modalitatilor de realizare a colonizarii altor planete si de descoperirea adevaratelor stele, nu cele de la tv, fiecare aducand argumente stiitifice in acest sens, iar apetitul pentru noile descoperiri ale stiintei (care sunt uimitoare si au loc zi de zi!) ar inlocui curiozitatea in privinta vietii amoroase a unui oarecare Bianca si a triunghiului amoros dintre aceasta si fotbalisti/prezentatori tv ale caror prime calitati cu siguranta nu sunt cele intelectuale… Nu-i asa ca ar fi o lume mai buna?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.